Styrketräningens värld expanderar med ljusets hastighet, det blir således allt svårare att sticka ut och få ett erkännande. Nu menar jag alltså ett riktigt erkännande som varar längre än den initiala hypen ett produktsläpp eller en viral video ger. För att lyckas krävs mer än bara glansiga förpackningar och solbrända kroppar – det krävs en bärande idé som är väl genomtänkt. I det här segmentet hittar vi Raw Gym Athletics, ett koncept byggt på 50/50 av kunskap och passion.
Niclas Anton, som är intervjuoffret i denna feature, är hjärnan bakom framgången. Den 33-årige produktionskoordinatorn som gått från att skapa RGA till att nu tillsammans med Therése Andersson driva det splitter nya RGA Training Center i Malmö är passionerad som få. Tävlingar i de fyra olika RGA-disciplinerna har hållts under ett par år redan, nu utökas det hela med en fysiskt plats – ett gym fyllt av utrustning från Eleiko och det egna fabrikatet RGA Fabrications och allt du behöver för seriös styrketräning. Inte för att det på något sätt stannar där, det här spår Niclas, ska bli ett epicentrum för tunga seminarier, tävlingar och events, kort sagt allt för dig som vill ha den totala upplevelsen av vetenskapligt förankrad, riktigt rå styrketräning.
RGA – Raw Gym Athletics är från början ett koncept som möjliggör fyra olika tävlingar. De ursprungliga två är Light- och Heavy Barbell Challenge. Dessa går ut på att du gör max antal reps under 100 respektive 60 sekunder av övningarna marklyft, bänkpress, knäböj, sälrodd och militärpress. Under det senaste året har RGA lyckats locka profiler som Isabella Von Weisseberg och Martin Berkhan att ställa upp i Barbell Challenge (och vinna stort). Även de smått episka styrkelyftstalangerna Josef Eriksson och Janne Salmela har gjort sig kopplingar till RGA genom att bedriva seminarier. Uppslutningen är imponerande hos denna ambitiösa nykomling. Det man vill veta är såklart tanken och filosofin bakom framgången.
Jag tror vi börjar med Barbell Challenge, hur kom den till? Hur kom du på konceptet?
– Jag har styrketränat i över tio år och körde en del Fitness Five förr. Där tävlar du i fem lyft på tid för reps (chins, dips, knäböj, marklyft och bänkpress). Vikten baseras på ditt kön och kroppsvikt. Problemet som jag såg det var att vikterna baseras på enbart en fast procent av kroppsvikt, då det verkligen missgynnar tunga personer blir tävlingen lätt exkluderande. När det kommer till styrkelyft är rättvisan större i och med viktklasserna, men där handlar tävlingen om att göra en enda repetition, då missar man det roliga, lekfulla med upplägget från Fitness Five. Så jag tänkte länge och väl på hur man skulle kunna kombinera dessa. Efter en tids tankeverksamhet kantat med välment tjat från vänner började jag skissa på hur “the perfect match” mellan de två skulle kunna se ut och där någonstans föddes idén. Light Barbell Challenge passar perfekt för den seriöse motionären, där är vikterna anpassade till att de flesta träningsvana personer ska kunna delta. I Heavy Barbell Challenge behöver du vara i närheten av elitnivå för att göra bra ifrån dig. Båda tävlingarna är intressanta och relevanta på sitt sätt.
Angående valet av övningar: Hur valdes de ut? Jag tänker framför allt på militärpressen och uppstickaren sälrodd. Varför inte chins och dips?
– Jag tycker att SL-lyften är bra och vettiga så de ville jag ha med. Militärpress och sälrodd är båda två riktigt bra övningar som generellt får för lite uppmärksamhet och som dessutom kompletterar böj, mark och bänk om man vill mäta helkroppsstyrka, så de fick också ingå. Utöver att de finns som delmoment i Barbell Challenge har vi även infört en One Rep Max Challenge i just sälrodd och militärpress, där tävlar man på samma sätt som i Styrkelyft men med RGAs egna koefficienter. Detta för att sätta ännu fler spotlights på de övningarna. Chins och dips blir snabbt orättvisa beroende på kroppsvikten så de fick stå över. Slutligen ska tilläggas att vi även har en tyngdlyftningstävling, i den ska du utföra så många reps du kan först i ryck under 150 sekunder sedan i stöt under 120 sekunder. Även här gäller RGAs koefficienter.
Berätta om ert unika system. Vad baseras beräkningen av ens tävlingsvikter på och vad är skillnaden mot Wilks Coefficient som används i Styrkelyft?
– Det jag gjorde för att skapa systemet var att scanna alla stora internationella tävlingar inom styrkelyft, sedan gjorde jag en separat viktkurva för respektive lyft (för män och kvinnor var för sig). Därefter har jag tagit hänsyn till hur kurvorna påverkas av ålder. Där finns framförallt två stora skillnader jämfört med Wilks; 1: Vi tar hänsyn till varje lyft separat, alltså knäböj för sig, bänkpress för sig o s v., 2: Vi tar hänsyn till att kurvorna skiljer sig mellan män och kvinnor, och för olika åldrar. Statistik för militärpress kommer dels från olympisk press, i vilket var en del av tyngdlyftningen förr, men också från olika standards. Statistiken för sälrodden baseras på alla lyft som fanns att hitta på nätet. Vi har kontinuerligt utvecklat kurvorna från att vi startade RGA, och därmed även kunnat lägga till en längdkoefficient i våra repstävlingar (för den som vill nörda ner sig finns allt att läsa här).
Vad är den största behållningen av att tävla i någon av RGAs grenar?
– Därför att det är den första och enda tävlingen i (reps)styrka där alla kan tävla mot varandra på rättvisa grunder oavsett kön, ålder och storlek. Det är en inkluderande tävlingsform som gör att personer som vanligtvis inte skulle mötas i tävlingssammanhang får chansen att göra det. Det spelar ingen roll om du är världsmästarinna, tonårskille eller för den delen farmor till tonårskillen OCH världsmästarinnan – alla tränande individer kan vara med på hyfsat lika villkor.
Hur bör man träna inför en Barbell Challenge?
– Grejen med oss är att vi inte gör anspråk på att uppfinna hjulet igen. Det som har fungerat förr i träningsväg kommer att fungera även fortsättningsvis. Vår idé är att vi har hittat på ett nytt och kul sätt att mäta sin styrka, inte hur man skaffar den.
De avslutande orden sammanfattar storheten med RGA. Ärligheten i konceptet och tävlingsförfarandet är slående. Här mäts rå helkroppsstyrka objektivt, utan konstigheter. Mätningen av ens resultat mäts på ett vetenskapligt förankrat sätt och avsaknaden av hokus pokus-löften om att du blir stark med någon magisk ny träningsmetod känns befriande. I RGA finns ingen speciell fördel (eller nackdel!) för varken honom, henne, henom, långa, korta, tunga eller lätta atleter.
No bullshit, bara rå rättvis styrka.
Må bäste individ vinna!