RGA – rå styrka för alla

Vi kikar närmare på tävlingskonceptet Raw Gym Athletics.

Lorena Gustavsson

Styrketräningens värld expanderar med ljusets hastighet, det blir således allt svårare att sticka ut och få ett erkännande. Nu menar jag alltså ett riktigt erkännande som varar längre än den initiala hypen ett produktsläpp eller en viral video ger. För att lyckas krävs mer än bara glansiga förpackningar och solbrända kroppar – det krävs en bärande idé som är väl genomtänkt. I det här segmentet hittar vi Raw Gym Athletics, ett koncept byggt på 50/50 av kunskap och passion.

Niclas Anton, som är intervjuoffret i denna feature, är hjärnan bakom framgången. Den 33-årige produktionskoordinatorn som gått från att skapa RGA till att nu tillsammans med Therése Andersson driva det splitter nya RGA Training Center i Malmö är passionerad som få. Tävlingar i de fyra olika RGA-disciplinerna har hållts under ett par år redan, nu utökas det hela med en fysiskt plats – ett gym fyllt av utrustning från Eleiko och det egna fabrikatet RGA Fabrications och allt du behöver för seriös styrketräning. Inte för att det på något sätt stannar där, det här spår Niclas, ska bli ett epicentrum för tunga seminarier, tävlingar och events, kort sagt allt för dig som vill ha den totala upplevelsen av vetenskapligt förankrad, riktigt rå styrketräning.

RGA – Raw Gym Athletics är från början ett koncept som möjliggör fyra olika tävlingar. De ursprungliga två är Light- och Heavy Barbell Challenge. Dessa går ut på att du gör max antal reps under 100 respektive 60 sekunder av övningarna marklyft, bänkpress, knäböj, sälrodd och militärpress. Under det senaste året har RGA lyckats locka profiler som Isabella Von Weisseberg och Martin Berkhan att ställa upp i Barbell Challenge (och vinna stort). Även de smått episka styrkelyftstalangerna Josef Eriksson och Janne Salmela har gjort sig kopplingar till RGA genom att bedriva seminarier. Uppslutningen är imponerande hos denna ambitiösa nykomling. Det man vill veta är såklart tanken och filosofin bakom framgången.

Jag tror vi börjar med Barbell Challenge, hur kom den till? Hur kom du på konceptet?

– Jag har styrketränat i över tio år och körde en del Fitness Five förr. Där tävlar du i fem lyft på tid för reps (chins, dips, knäböj, marklyft och bänkpress). Vikten baseras på ditt kön och kroppsvikt. Problemet som jag såg det var att vikterna baseras på enbart en fast procent av kroppsvikt, då det verkligen missgynnar tunga personer blir tävlingen lätt exkluderande. När det kommer till styrkelyft är rättvisan större i och med viktklasserna, men där handlar tävlingen om att göra en enda repetition, då missar man det roliga, lekfulla med upplägget från Fitness Five. Så jag tänkte länge och väl på hur man skulle kunna kombinera dessa. Efter en tids tankeverksamhet kantat med välment tjat från vänner började jag skissa på hur “the perfect match” mellan de två skulle kunna se ut och där någonstans föddes idén. Light Barbell Challenge passar perfekt för den seriöse motionären, där är vikterna anpassade till att de flesta träningsvana personer ska kunna delta. I Heavy Barbell Challenge behöver du vara i närheten av elitnivå för att göra bra ifrån dig. Båda tävlingarna är intressanta och relevanta på sitt sätt.

Angående valet av övningar: Hur valdes de ut? Jag tänker framför allt på militärpressen och uppstickaren sälrodd. Varför inte chins och dips?

– Jag tycker att SL-lyften är bra och vettiga så de ville jag ha med. Militärpress och sälrodd är båda två riktigt bra övningar som generellt får för lite uppmärksamhet och som dessutom kompletterar böj, mark och bänk om man vill mäta helkroppsstyrka, så de fick också ingå. Utöver att de finns som delmoment i Barbell Challenge har vi även infört en One Rep Max Challenge i just sälrodd och militärpress, där tävlar man på samma sätt som i Styrkelyft men med RGAs egna koefficienter. Detta för att sätta ännu fler spotlights på de övningarna. Chins och dips blir snabbt orättvisa beroende på kroppsvikten så de fick stå över. Slutligen ska tilläggas att vi även har en tyngdlyftningstävling, i den ska du utföra så många reps du kan först i ryck under 150 sekunder sedan i stöt under 120 sekunder. Även här gäller RGAs koefficienter.

Berätta om ert unika system. Vad baseras beräkningen av ens tävlingsvikter på och vad är skillnaden mot Wilks Coefficient som används i Styrkelyft?

– Det jag gjorde för att skapa systemet var att scanna alla stora internationella tävlingar inom styrkelyft, sedan gjorde jag en separat viktkurva för respektive lyft (för män och kvinnor var för sig). Därefter har jag tagit hänsyn till hur kurvorna påverkas av ålder. Där finns framförallt två stora skillnader jämfört med Wilks; 1: Vi tar hänsyn till varje lyft separat, alltså knäböj för sig, bänkpress för sig o s v., 2: Vi tar hänsyn till att kurvorna skiljer sig mellan män och kvinnor, och för olika åldrar. Statistik för militärpress kommer dels från olympisk press, i vilket var en del av tyngdlyftningen förr, men också från olika standards. Statistiken för sälrodden baseras på alla lyft som fanns att hitta på nätet. Vi har kontinuerligt utvecklat kurvorna från att vi startade RGA, och därmed även kunnat lägga till en längdkoefficient i våra repstävlingar (för den som vill nörda ner sig finns allt att läsa här).

Vad är den största behållningen av att tävla i någon av RGAs grenar?

– Därför att det är den första och enda tävlingen i (reps)styrka där alla kan tävla mot varandra på rättvisa grunder oavsett kön, ålder och storlek. Det är en inkluderande tävlingsform som gör att personer som vanligtvis inte skulle mötas i tävlingssammanhang får chansen att göra det. Det spelar ingen roll om du är världsmästarinna, tonårskille eller för den delen farmor till tonårskillen OCH världsmästarinnan – alla tränande individer kan vara med på hyfsat lika villkor.

Hur bör man träna inför en Barbell Challenge?

– Grejen med oss är att vi inte gör anspråk på att uppfinna hjulet igen. Det som har fungerat förr i träningsväg kommer att fungera även fortsättningsvis. Vår idé är att vi har hittat på ett nytt och kul sätt att mäta sin styrka, inte hur man skaffar den.

De avslutande orden sammanfattar storheten med RGA. Ärligheten i konceptet och tävlingsförfarandet är slående. Här mäts rå helkroppsstyrka objektivt, utan konstigheter. Mätningen av ens resultat mäts på ett vetenskapligt förankrat sätt och avsaknaden av hokus pokus-löften om att du blir stark med någon magisk ny träningsmetod känns befriande. I RGA finns ingen speciell fördel (eller nackdel!) för varken honom, henne, henom, långa, korta, tunga eller lätta atleter.

No bullshit, bara rå rättvis styrka.

Må bäste individ vinna!


Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024