RGA – rå styrka för alla

Vi kikar närmare på tävlingskonceptet Raw Gym Athletics.

Lorena Gustavsson

Styrketräningens värld expanderar med ljusets hastighet, det blir således allt svårare att sticka ut och få ett erkännande. Nu menar jag alltså ett riktigt erkännande som varar längre än den initiala hypen ett produktsläpp eller en viral video ger. För att lyckas krävs mer än bara glansiga förpackningar och solbrända kroppar – det krävs en bärande idé som är väl genomtänkt. I det här segmentet hittar vi Raw Gym Athletics, ett koncept byggt på 50/50 av kunskap och passion.

Niclas Anton, som är intervjuoffret i denna feature, är hjärnan bakom framgången. Den 33-årige produktionskoordinatorn som gått från att skapa RGA till att nu tillsammans med Therése Andersson driva det splitter nya RGA Training Center i Malmö är passionerad som få. Tävlingar i de fyra olika RGA-disciplinerna har hållts under ett par år redan, nu utökas det hela med en fysiskt plats – ett gym fyllt av utrustning från Eleiko och det egna fabrikatet RGA Fabrications och allt du behöver för seriös styrketräning. Inte för att det på något sätt stannar där, det här spår Niclas, ska bli ett epicentrum för tunga seminarier, tävlingar och events, kort sagt allt för dig som vill ha den totala upplevelsen av vetenskapligt förankrad, riktigt rå styrketräning.

RGA – Raw Gym Athletics är från början ett koncept som möjliggör fyra olika tävlingar. De ursprungliga två är Light- och Heavy Barbell Challenge. Dessa går ut på att du gör max antal reps under 100 respektive 60 sekunder av övningarna marklyft, bänkpress, knäböj, sälrodd och militärpress. Under det senaste året har RGA lyckats locka profiler som Isabella Von Weisseberg och Martin Berkhan att ställa upp i Barbell Challenge (och vinna stort). Även de smått episka styrkelyftstalangerna Josef Eriksson och Janne Salmela har gjort sig kopplingar till RGA genom att bedriva seminarier. Uppslutningen är imponerande hos denna ambitiösa nykomling. Det man vill veta är såklart tanken och filosofin bakom framgången.

Jag tror vi börjar med Barbell Challenge, hur kom den till? Hur kom du på konceptet?

– Jag har styrketränat i över tio år och körde en del Fitness Five förr. Där tävlar du i fem lyft på tid för reps (chins, dips, knäböj, marklyft och bänkpress). Vikten baseras på ditt kön och kroppsvikt. Problemet som jag såg det var att vikterna baseras på enbart en fast procent av kroppsvikt, då det verkligen missgynnar tunga personer blir tävlingen lätt exkluderande. När det kommer till styrkelyft är rättvisan större i och med viktklasserna, men där handlar tävlingen om att göra en enda repetition, då missar man det roliga, lekfulla med upplägget från Fitness Five. Så jag tänkte länge och väl på hur man skulle kunna kombinera dessa. Efter en tids tankeverksamhet kantat med välment tjat från vänner började jag skissa på hur “the perfect match” mellan de två skulle kunna se ut och där någonstans föddes idén. Light Barbell Challenge passar perfekt för den seriöse motionären, där är vikterna anpassade till att de flesta träningsvana personer ska kunna delta. I Heavy Barbell Challenge behöver du vara i närheten av elitnivå för att göra bra ifrån dig. Båda tävlingarna är intressanta och relevanta på sitt sätt.

Angående valet av övningar: Hur valdes de ut? Jag tänker framför allt på militärpressen och uppstickaren sälrodd. Varför inte chins och dips?

– Jag tycker att SL-lyften är bra och vettiga så de ville jag ha med. Militärpress och sälrodd är båda två riktigt bra övningar som generellt får för lite uppmärksamhet och som dessutom kompletterar böj, mark och bänk om man vill mäta helkroppsstyrka, så de fick också ingå. Utöver att de finns som delmoment i Barbell Challenge har vi även infört en One Rep Max Challenge i just sälrodd och militärpress, där tävlar man på samma sätt som i Styrkelyft men med RGAs egna koefficienter. Detta för att sätta ännu fler spotlights på de övningarna. Chins och dips blir snabbt orättvisa beroende på kroppsvikten så de fick stå över. Slutligen ska tilläggas att vi även har en tyngdlyftningstävling, i den ska du utföra så många reps du kan först i ryck under 150 sekunder sedan i stöt under 120 sekunder. Även här gäller RGAs koefficienter.

Berätta om ert unika system. Vad baseras beräkningen av ens tävlingsvikter på och vad är skillnaden mot Wilks Coefficient som används i Styrkelyft?

– Det jag gjorde för att skapa systemet var att scanna alla stora internationella tävlingar inom styrkelyft, sedan gjorde jag en separat viktkurva för respektive lyft (för män och kvinnor var för sig). Därefter har jag tagit hänsyn till hur kurvorna påverkas av ålder. Där finns framförallt två stora skillnader jämfört med Wilks; 1: Vi tar hänsyn till varje lyft separat, alltså knäböj för sig, bänkpress för sig o s v., 2: Vi tar hänsyn till att kurvorna skiljer sig mellan män och kvinnor, och för olika åldrar. Statistik för militärpress kommer dels från olympisk press, i vilket var en del av tyngdlyftningen förr, men också från olika standards. Statistiken för sälrodden baseras på alla lyft som fanns att hitta på nätet. Vi har kontinuerligt utvecklat kurvorna från att vi startade RGA, och därmed även kunnat lägga till en längdkoefficient i våra repstävlingar (för den som vill nörda ner sig finns allt att läsa här).

Vad är den största behållningen av att tävla i någon av RGAs grenar?

– Därför att det är den första och enda tävlingen i (reps)styrka där alla kan tävla mot varandra på rättvisa grunder oavsett kön, ålder och storlek. Det är en inkluderande tävlingsform som gör att personer som vanligtvis inte skulle mötas i tävlingssammanhang får chansen att göra det. Det spelar ingen roll om du är världsmästarinna, tonårskille eller för den delen farmor till tonårskillen OCH världsmästarinnan – alla tränande individer kan vara med på hyfsat lika villkor.

Hur bör man träna inför en Barbell Challenge?

– Grejen med oss är att vi inte gör anspråk på att uppfinna hjulet igen. Det som har fungerat förr i träningsväg kommer att fungera även fortsättningsvis. Vår idé är att vi har hittat på ett nytt och kul sätt att mäta sin styrka, inte hur man skaffar den.

De avslutande orden sammanfattar storheten med RGA. Ärligheten i konceptet och tävlingsförfarandet är slående. Här mäts rå helkroppsstyrka objektivt, utan konstigheter. Mätningen av ens resultat mäts på ett vetenskapligt förankrat sätt och avsaknaden av hokus pokus-löften om att du blir stark med någon magisk ny träningsmetod känns befriande. I RGA finns ingen speciell fördel (eller nackdel!) för varken honom, henne, henom, långa, korta, tunga eller lätta atleter.

No bullshit, bara rå rättvis styrka.

Må bäste individ vinna!


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

Full range of motion vid styrketräning – är det bättre eller sämre?

Jacob och Wille diskuterar rörelseutslag i samband med styrketräning. Är det bättre, lika bra eller sämre att träna med fullt så kallat ROM?

19 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022

Mångkamparen Bianca Salming

Träningsintensivt snack med vår främsta sjukampare Bianca Salming. Hur får man egentligen ihop all den träning som krävs?

29 sep. 2022

Energibrist och hur mycket ska du egentligen äta?

Vi svarar på frågor om hur mycket du ska äta och diskuterar runt frågan att höja sitt intag, och hur vet du om du äter tillräckligt?

18 sep. 2022

Vilka grips ska man välja?

Simon och Hanna pratar om grips och vad man kan tänka på när det gäller att skydda sina händer.

13 sep. 2022