Topp 10 bästa marklyftsfilmerna - del 1

Viktor listar våra topp 10 bästa marklyftsfilmer genom tiderna!

Alex Danielsson


Marklyft, marklyft, marklyft... "Ska ni aldrig sluta tjata om marklyft?" kanske du tänker? Näh! Det tänker vi då inte. Däremot tänkte vi denna gång låta pennan vila lite grann och ge desto mer utrymme och uppmärksamhet till allt det rörliga material vi genom åren dokumenterat kring just marklyft.

För att kunna jämföra våra olika marklyftsalster har jag skapat ett popularitetsindex som går från 0-10 där 10 är det bästa betyg en film kan få. Indexet är baserat på antal tittningar per dag sedan publicering samt totalt antal visningar sedan publicering. Det ska tilläggas att jag enbart inkluderat möjliga kandidater till en topp 10-lista vilket gör att index bara är relevant i jämförelse mellan dessa utvalda filmer.

Så nu vet ni! Här är del ett med plats 10-6. The bar is loaded, let's go!


Plats 10

Alex mot 252 kg - Fyshuset
Popularitetsindex: 2
Totalt antal visningar: 56 534
Antal visningar per dag: 59

Jag och Alex skulle ha ett möte med Anders T Bergström inför Tyngre Classic VII (7) på Kistamässan. Mötets syfte var att sätta detaljerna inför den tyngdlyftningstävling som skulle anordnas. I samband med detta möte hade vi ju tillgång till det fantastiska gymmet Fyshuset. Jag föreslog att vi skulle göra någon slags marklyftsvideo där vi skulle se vad Alex vad god för i dagsläget. Det var något år sedan han drog 251 kg och han hade inte varit där och nosat sedan dess.

Kul kuriosa är att när vi körde därifrån hade det börjat snöa som om det vore 1974. Efter 5 minuters bilfärd ringde ATB Alex och sa att han glömt något. Vi vände tillbaka och det var så pass snöigt att vi misstog den nedlagda järnvägsrälsen för infarten till Fyshuset. Vi fastnade med Alex bil mellan spåren och fick punktering. Alex hade egentligen inte glömt något utan det var ATB som ville ge någon slags present till Alex.

Jag tror ATB fick dåligt samvete på grund av det inträffade men som den lokala hjälten han är fixade han bärgning och nytt däck på nolltid med hjälp av sina kontakter. Det skulle ändå dröja lite innan Alex skulle kunna komma iväg så ATB skjutsade mig till Gävles tågstation och under den tågfärden till Stockholm klippte jag nedanstående film. Mycket nöje!

https://youtu.be/rSbXmJxMU4k


Plats 9

VÄGEN TILL 200 KG I MARK - DEL 2
Popularitetsindex: 3
Totalt antal visningar: 53 594
Antal visningar per dag: 84

På nionde plats hittar vi mittendelen i serien "Vägen till 200 kg i mark" där jag skulle öka från 160 kg till 200 kg på 15 veckor. Vi får anledning att återkomma till denna serie senare men det finns två saker som detta avsnitt innhåller som jag vill trycka lite extra på:

1. Jag utför någon slags maxning utan att få veta vad det är för vikt på stången, ett underhållande inslag som börjar vid 16:10 in i filmen.

2. Jag hade under en period varit besatt av låten "It's A Hard-Knock Life" från Annie-musikalen. Den trycktes in i början av avsnittet, njut.

https://youtu.be/hjZV4yCMNcw


Plats 8

GRISIGA MAX I MARK - ALEX vs JOSEF vs VIKTOR
Popularitetsindex: 3,5
Totalt antal visningar: 52 695
Antal visningar per dag: 121

Jag tror att det var Josefs idé att jag, han och Alex skulle mötas i en marklyftsduell. Varken jag eller Alex var i någon direkt toppform, Josef hade bara tränat mark fem gånger på fem månader och aldrig över 200 kg. Men det är en riktigt underhållande och inspirerande video, rekommenderas varmt. Dessutom kommenterad av Anders Axklo och Andreas Guiance, bara en sån sak!

https://youtu.be/4nvTZCivxqo


Plats 7

Tyngre Deadlift Challenge
Popularitetsindex: 4,5
Totalt antal visningar: 76 480
Antal visningar per dag: 72

Under Fitnessfestivalen 2017 anordnade vi eventet Tyngre Deadlift Challenge där vi bjöd in eminenta atleter som fick dra mark. Stämningen var riktigt maffig och det var minst 1000 personer som antingen satt på eller trängdes bakom stolsraderna för att få se några av landets bästa lyftare dra mark.

Tycker du om att se riktigt tunga marklyft så är detta verkligen att rekommendera! Vill du se något utöver det vanliga tycker jag du ska vara extra uppmärksam 8:50 in i klippet där Sophia Granstad drar 175 kg på ett sätt du aldrig sett någon dra 175 kg på... Det är absolut ett av mina favoritlyft genom alla tider!

https://youtu.be/6HhUUbn57Qg


Plats 6

VÄGEN TILL 200 KG I MARK - DEL 3 AV 3
Popularitetsindex: 5,5
Totalt antal visningar: 69 677
Antal visningar per dag: 111

Sista filmen i del ett av denna topplista. Plats sex är egentligen delad med en annan video (håll utkik efter nästa del!) men jag tog mig själv friheten att sätta denna som plats sex och nästkommande video som plats fem i och med att jag tycker att plats fem har ett högre underhållningsvärde.

Hur som helst! Här är alltså sista delen av min 15 veckor långa marklyftssatsning, det finns inte mycket mer att säga än att videon innehåller slutresultatet. En maxning som ägde rum på Gymmet Stockholm under vår Tour de Fräs-turné. Personligen en av mina största styrkerelaterade prestationer och ett minne för livet. Missa för guds skull inte entrén jag och Josef gör 16:46 in i filmen.

https://youtu.be/NHVuunu1phw

Det var allt jag hade att bjuda på denna gång! Håll utkik efter nästa del som då innehåller de sista fem placeringarna!


Liknande videor
Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023