Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år. Fredrik var också med och tog fram grundmaterialet till de nya näringsrekommendationerna med hjälp av två litteraturgenomgångar där en handlade om hälsoeffekterna från olika fettsyror och den andra om hälsoeffekterna från olika fettrika livsmedel.
Det du kommer att slås av i det här avsnittet är hur mycket av det som du får höra här som går emot det material som oftast är som populärast på sociala medier idag. Mättat fett är av allt att döma sämre än andra fetter. Omega-6 har ingen negativ påverkan på inflammation i kroppen och i stort verkar hälsoeffekterna positiva. Och även om omega-3 verkar vara positivt så är inte datan för stora hälsoeffekter så stark som många får det att låta som.
Till sist blir det även en diskussion kring sambandet mellan variabilitet av blodsockret och olika hälsoutfall då Fredrik nyligen skrivit en översiktsartikel kring det tillsammans med andra forskare från Uppsala Universitet.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel:
- (00:00:00) Introsnack om trädgårdsarbete och fotbollsskola hos konkurrenterna
- (00:07:11) Veckans gäst Fredrik Rosqvist, PhD
- (00:08:07) En forskarkarriär dedikterad till fetter och olika fettsyrors påverkan på vår hälsa
- (00:10:52) Hur det var att forska på fett när LCHF var som störst
- (00:14:29) Fredriks första studier på hur olika fetter påverkar fett i levern
- (00:17:49) Vad skiljer olika fettsyror åt och varför spelar det roll?
- (00:23:37) Mättat fett påverkar inlagringen av fett betydligt mer än andra fetter
- (00:25:33) En märklig studie enligt Ann Fernholm
- (00:28:19) Blir man fetare av kalorierna från mättat fett?
- (00:30:34) Resultatet på fett i levern har replikerats flera gånger
- (00:32:50) Vidare forskning där Fredrik fick lära sig betydligt mer kring olika metoder att mäta metabolismen
- (00:36:02) Hur man använder sig av olika isotoper för att mäta inlagring och nybildning av ämnen
- (00:41:52) Du kan använda fettväv om biomarkör för vilka fetter människor äter, ibland
- (00:46:20) Ny observationsstudie som visar ungefär samma resultat som de kortsiktiga interventionerna
- (00:51:28) Mättat fett verkar sämre än socker när det gäller inlagring av fett i levern
- (00:52:30) Framtagandet av bakgrundsmaterial till de nya nordiska näringsrekommendationerna
- (00:53:53) MCT fett och deras kända effekter
- (00:57:55) Hur påverkar omega-3 och omega-6 olika hälsomarkörer?
- (01:04:04) Nästan allt som blir populärt på sociala medier kring fetter idag går rakt emot dagens konsensus
- (01:09:21) Ny litteraturöversikt på kontinuerliga blodsockermätare och blodsockervariation
- (01:15:17) Det är väldigt svårt att veta vad som orsakar vad
- (01:22:00) Det är ett stort problem i att alla mäter variabilitet i blodsocker på olika vis
Här laddar du ner avsnittet som mp3: Avsnitt 449
Mer om Träningssnack