I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre så har vi med oss en gäst, Stina Ramne. Stina skrev nyligen en avhandling inom nutritionsepidemiologi där huvudämnet var socker.
I avsnittet diskuterar vi först hennes avhandling. Och därefter går vi in på EFSAs senaste rapport där de tittat på om det finns data som visar att det finns en gräns där ett sockerintag under den gränsen kan ses som riskfritt för hälsan.
I avsnittet nämner vi lite infografik och resultat från de två rapporterna och de hittar du på Hälsoveckan by Tyngres instagramkonto, här och här.
Vad vet vi om socker och hälsa med Stina Ramne:
- 00:00:00 Vad vet vi om socker och hälsa med Stina Ramne som gäst
- 00:04:59 Stinas avhandling kring socker och hälsa
- 00:12:07 Korrelationen mellan olika källor till socker och risken för hjärt- och kärlsjukdom
- 00:17:52 Studie 2 och 3 som tittade på tarmbakterier och proteom vid olika sockerintag
- 00:23:00 Två studier på en urinmarkör för sockerintag
- 00:31:59 Diskussion kring EFSAs senaste rapport kring socker
- 00:35:07 Totalt sockerintag, fritt socker och tillsatt socker
- 00:39:03 Det finns inte så många studier på socker och hälsa som de flesta nog tror
- 00:42:24 De huvudsakliga resultaten i EFSAs genomgång av forskningen
- 00:44:15 I RCT-studier så ser man att ett högt intag av socker är dåligt
- 00:46:44 Mycket av RCT studierna är utförda på socker i dryck
- 00:48:25 Varför sticker sockersötad dryck ut så mycket när det gäller negativa effekter?
- 00:51:24 Och vad ska man ge i råd när evidensen inte är särskilt stark?
Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 7
Mer om Hälsoveckan by Tyngre
Photo by Myriam Zilles on Unsplash