Du vet att utförandet är viktigt i bänkpress även när du reppar. Inte minst för att kunna överföra det till din potentiella maxstyrka.

När det kommer till hur många reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM ser vi att det kan skilja väldigt mycket. Speciellt då på lägre procent när repsen blir högre. Svaret på detta är ofta att vi är olika individer och sen är det inget mer med det. Fast det är inte hela sanningen. 

Efter att ha jobbat med flera hundra bänkpressare på allt från nybörjarnivå till världstopp har jag sett faktorer som påverkar detta. Den som alltid legat högt i reps på en procent har ofta mer att hämta i singlar än den tror, och den som högt i maxlyft har mer att hämta i reps än den tror.

En av faktorerna är väldigt enkel. Hur är utförandet? Ditt utförande på ditt maxlyft, 1RM, måste vara detsamma när du gör 5, 10 eller 20 reps. Om utförandet avviker märkbart går det inte att översätta reps till 1RM. Så dagens avsnitt handlar om vad vi ska hålla utkik över och vad vi ska tänka på för att hitta en konsekvens i vårt reppande.

Reps i relation till 1RM – utförande:

Du laddar hem avsnittet Reps i relation till 1RM – utförande här.

Tyngre Bänkpress är såklart en podcast om bänkpress och allt runt det. Podden leds av Josef Eriksson som är en välmeriterad bänkpressare nationellt som internationellt.

Därför är podcasten rejält nernördad i bänkpress och allt vad det innebär. Alltså täcker vi lyftets historia, olika eror, utrustningen och träning samt mycket mer!

Avslutningsvis – du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.

Här hittar du böcker och träningsprogram om bänkpress.