Veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack fokuserar på fenomenet Ultraprocessad mat och vad det gör med vår hunger och mättnad?
Veckans Tyngre Träningssnack inleds med en diskussion kring fysträning av fotbollsspelare och svårigheterna med att få vissa stora talanger att arbeta för att förbättra sig själv ytterligare.
Efter det så hamnar sedan fokus på termen ultraprocessad mat och den första välkontrollerade interventionsstudien på den här typen av kost. Du får veta vad man menar med termen, hur studien var uppbyggd och varför resultaten är väldigt intressanta samtidigt som de väcker en hel del frågor.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 175.
RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss
Ur innehållet:
- 00:00:00 Gudiol har köpt nya träningsprylar
- 00:07:18 Ska Jacob bli fotbollstränare och vad vet Colting om fotboll?
- 00:15:57 Ultraprocessad mat och hälsa
- 00:17:35 Upplägget på den första välkontrollerade interventionsstudien
- 00:19:51 Vad betyder ultraprocessad mat?
- 00:23:35 Försökspersonerna åt betydligt mer när de fick ultraprocessad mat
- 00:25:09 Studien var om något riggad mot att det skulle bli en mindre effekt
- 00:29:59 Försökspersonerna åt lika mycket protein på de två dieterna
- 00:31:07 De åt också lika mycket socker
- 00:32:30 Försökspersonerna åt den ultraprocessade maten snabbare
- 00:34:56 En svaghet med studien - försökspersonerna visste syftet
- 00:38:25 Försökspersonerna fick skatta hur god de tyckte maten var
- 00:42:07 Bra studier leder till fler frågor, dåliga studier får en bara att sucka
- 00:42:48 Ultraprocessad mat - en sämre definierad kategori men kanske mer användbar rent praktiskt?
- 00:45:06 Hur företag lurar konsumenter med "utan tillsatt socker" och liknande formuleringar
- 00:47:17 Är maten dålig för kroppen för sig själv eller är det hur den får oss att äta?
- 00:50:51 Padel, pingis och andra fantastiska motionssporter