Solnahallen fylldes inte bara av bodybuilding‌ , strongman‌ och härligt samkväm i största allmänhet helgen som var. Nej, där fanns även crossfit‌ så det räckte och blev över.

Under lördagen drabbade totalt 29 atleter samman (19 herrar och 10 damer), som kvalificerat sig till Tyngre Nano Challenge via ett synnerligen tufft onlinekval. I potten fanns, förutom NOCCO, presentkort från Reebok och annat matnyttigt, en plats vardera för en herre och en dam i söndagens Tyngre Tango. Således en chans att tävla mot de allra bästa av bästa. I totalt fem olika woddar fick atleterna sannerligen chansen att visa varför just de skulle få möjligheten att mäta sig med eliten.

Wod 1‌

Herrar‌
Redan med en timecap på sju minuter kan den här wodden te sig skrämmande. Lägg därtill att allt skulle vara obrutet, så blir saken än värre. Femton chest-to-bar är inget man bara betar av sådär, eller hur? Svaret på den frågan är både ja och nej. Vi fick nämligen se lite blandad kompott i den frågan.

I heat 1 slogs herrarna Södrén‌ och Fransson‌ om segern, där den förstnämnda efter imponerande jobb i framförallt riggen tog hem heatet.

Heat 2

Här blev det tydligt från andra varvet att vissa atleter hade det kämpigt med chest-to-bar. Många straffrundor blev det. Det blev också det som fällde avgörandet i heatet. Felix Månsson‌ lade sig nämligen tidigt i ledningen, med en imponerande fart i både overhead squats och chest-to-bars. Men, när orken tröt blev det just straffrundor i form av fyra pistols. Och då passade Erik Andersson‌ på att ta tillfället i akt, slank förbi, och tog heatsegern. Tvåa blir Månsson.‌

Heat 3

Var, likt en oljad blixt, nästan över i en blinkning. Måns Pettersson‌ och Oscar Martinez‌ avverkade reps som om de aldrig gjort annat än just chest-to-bars och overhead squats. De nådde sista varvets räcke samtidigt, men väl där drog Martinez det längsta strået. Oscar Martinez‌ vinner, följd av Pettersson‌ .

Heat 4

Om heat 3 var en kamp mellan två, så var det fjärde heatet en one man show‌ . Joel Lundblad‌ tog ledningen direkt, flög likt en örn i räcket, och släppte aldrig taget om sin placering. Pontus Forsberg‌ jagade visserligen tappert, men förgäves. Joel Lundblad‌ vinner fjärde heatet och tar med sin seger dessutom hem totalsegern med bäst tid i wodden.

**

Damer‌**

Heat 1

En trio fick inleda damernas sida av Nano Challenge. Här öppnade Josefine Johansson‌ starkt, med snabba, stabila overhead squats. I räcket jagades hon av Linnea Löfstrand‌ , där de båda turades om att varva straffpistols med chest-to-bars. Johansson‌ blir inte färdig, men har gjort flest reps när klockan slår. Löfstrand‌ tvåa.

Heat 2

Josefin Heimer‌ satte direkt tonen och var den enda kvinna i heat två som inte behövde göra straffpistols första varvet. Och även om de andra hämtade in en del av Heimers‌ försprång så kom de inte ifatt. När klockan ljuder hänger samtliga damer i riggen, med Heimer‌ som ledare.

Heat 3

En riktig smällkaramell till heat! Särskilt Jennifer Kokk‌ lade ribban för vad som skulle krävas för att ta en finalplats under dagen. Med samtliga squats och chest-to-bar obrutna fanns där ingen som kunde hota Kokk, även om Louise Wickström‌ bjöd upp till dans. Kokk vinner på imponerande 03:48, följd av Wickström.

Wod 2‌

**

‌**

Att göra sextio wallballs på under fyra minuter är inte gjort i en handvändning. Att göra sextio wallballs för att sen cykla som en dåre på en Airdyne för kalorier, också det på under fyra minuter…det är minsann ingen picknick. Lägg därtill en liten vila på två minuter, för att sedan göra maxlyft i clean & jerk, med ben som skriker av smärta. Då är det lätt att hålla sig för skratt. Men det var just vad våra vänner i Nano Challenge‌ fick göra. Wod två delades i två grenar, där flest kalorier på airdynecykel var första delen, och tyngst lyft i clean och jerk var den andra.

Herrar‌

Över samtliga sett tror jag mig inte ha sett någon som bröt sina wallballs. Dessutom cyklades det för brinnande livet. Men ingen såg nämnvärt besvärad ut av allt det här när det skulle lyftas. Och som det lyftes! För flest kalorier cyklade:

 1. Joel Lundblad, 70 kcal
 2. Fredrik Andersson, 66 kcal
 3. Linus Johansson, 65 kcal

Och tyngst lyft var:

 1. Pontus Forsberg 142,5 kg
 2. Joel Lundblad 140 kg
 3. Erik Jernberg 140 kg

**

Damer‌**

Flest kalorier:

 1. Jennifer Kokk, 45 kcal
 2. Louise Wickström, 37 kcal
 3. Josefine Johansson, 35 kcal.

Tyngst lyft:

 1. Jennifer Kokk 95 kg
 2. Louise Wickström 95 kg
 3. Elin Andersson 92,5 kg

**

Wod 3‌

‌**

De flesta av oss gillar inte double unders. Det är svårt, och det gör ont att missa dem. Att göra double unders i kombination med marklyft blir än värre. Det är liksom inte så lätt att hoppa snabbt och graciöst efter sju tunga marklyft. Särskilt inte när marklyften blir tyngre och tyngre i form av en stege.

Herrar‌

Heat 2

Var till en början relativt jämt, men när flera av atleterna började snava på sitt hopprep, tog Felix Månsson‌ chansen. Efter honom är det dock jämnt skägg. Vinner gör dock Månsson, som hinner göra en rep på 170kg i marklyft.

Heat 3

Blir relativt omgående ett decimerat heat, när Måns Pettersson‌ tvingas bryta på grund av skada. De övriga atleterna utkämpade efter det en mycket jämn batalj, fram till tredje varvet. Karl-Oskar Larssons‌ doubleunders såg jämna och fina ut, han klarar alla marklyft på 170 kg men hinner inte riktigt färdigt med de sista hoppen. Vinner gör han dock klart i sitt heat.

Heat 4

Heatet där framförallt två atleter drabbar samman, Linus Johansson‌ och Joel Lundblad‌ . Johansson leder genom de tre första varven där Lundblad jagar. Ett tag ser det ut som om Joel Lundblad ska komma ifatt, men istället drar Linus Johansson ifrån med starka, snabba marklyft. Linus blir den första manliga atleten att klara hela wod tre, med imponerande fart och styrka.

**

Damer‌**

Heat 1

Blev en drabbning mellan Danielsson‌ och Löfstrand‌ , där Josefine Johansson‌ tappade tid i marklyften. Upp till 100 kg marklyften var det fortsatt jämt mellan Danielsson och Löfstrand, men sen drog den sistnämnda ifrån. Linnea Löfstrand vinner före Malin Danielsson.

Heat 2

Publiken som bevittnade Nano Challenge hade ynnesten att under dagen få se ett antal rafflande dueller. Här i heat två fick vi se prov på en sådan, mellan Linnea Börjesson‌ och Ida Larsson‌ . Det fullkomligt flög gnistor om dessa damer, men Börjessons snabba marklyft gjorde skillnaden. Hon vinner till slut med ett helt varv, följd av Ida Larsson som tappar lite styrfart på slutet.

Heat 3

Damerna Kokk‌ och Wickström‌ hade redan visat att det troligen var någon av dessa två som skulle ta sig till söndagens Tango‌ . Således var varje sekund och repetition viktigt i detta läge. Det syntes att de båda atleterna var väl medvetna om detta, för heatet gick fort! Fördelen var dock Wickströms, som vinner heatet med ett helt varv före Jennifer Kokk.

Wod 4‌

En för publiken alldeles förträfflig sista wod väntade. Resultatet var nämligen som så att både i damernas och herrarnas klass kunde de främsta ta sig till final, om de lyckades få bäst tid. En riktig nagelbitare väntade således! Squatsnatchar, burpees och utfallsgång. Vilka skulle ta sig till Tyngre Tango‌ ? Allt skulle avgöras här!

Herrar‌

Alla heat sammantaget var en fröjd för publiken att se. Vi förärades med några riktigt fina dueller, där shower mellan Tim Martinsson‌ och Erik Jernberg‌ (här hade det nästan behövts målfoto, så jämn var sista utfallsgången!) och Linus Johansson‌ och Joel Lundblad‌ . Särskilt Johanssons frenesi i det sista heatet var en fröjd att se. Karln gick ohotad in i mål. Ett hedersomnämnande bör även ges Pontus Forsberg‌ i heat 4 – vilket pannben!

Damer‌

Även här fanns det dueller av Guds nåde. Jag tar särskilt med mig hur Ida Larsson bjöd upp till kamp mot Antonia Kottulinsky, där ett litet misstag av Larsson på det sista utfallet gjorde så att Antonia kunde ta heatsegern i heat två. Ett tävlingsögonblick klart värdigt en årskrönika! Som poddkollega till Josefin Johansson värmde det såklart lite extra när hon fullkomligt dominerade sitt heat och fick tredje bästa tid totalt i wodden. Men, ska jag ta av hatten för någon måste det ändå bli för Jennifer Kokk. Likt en furie for hon genom hela wodden och vinner klart med över en minut ned till tvåan, Louise Wickström. Hatten av, som sagt.

När krutröken så lagt sig och poängen sammanställts fanns två stycken atleter som lyckats knipa varsin plats till Tyngre Tango. Joel Lundblad‌ bildar tillsammans med Jennifer Kokk‌ lag blå, som under söndagen skulle få ta sig an crossfitproffsen. Det var sannerligen en ynnest att få bevittna alla atleter under Nano Challenge. Här fanns extremt mycket potential som lovar gott inför framtiden!