Mitt namn är Daniel. Jag är beroende. Har varit fast sedan en tid tillbaka och blir ständigt påmind om det. Framförallt när jag varit utan ett tag, för då ökar mitt begär. Jag har dock inga planer på att sluta – snarare utöka. Och jag rekommenderar alla att göra likadant.

Jag behöver det för att känna mig pigg, för att känna mig stark och alert. Jag använder det som ett motmedel mot stress och för att sova bättre. Jag viftar mer än gärna med att jag har vetenskaplig uppbackning som visar att det dessutom gör mig smartare. Det är också effektivare än läkemedel mot många åkommor. Och hur somliga kan vara utan det övergår faktiskt mitt förstånd.

Mitt beroende ska dock inte förväxlas med missbruk. Det är liksom olika saker. Mitt förhållande till företeelsen jag pratar om är inte ohälsosam. Snarare tvärtom.

Jag pratar om träning, ifall du undrar. Något som alla i dagens samhälle borde förstå att de behöver. Alla håller såklart inte med mig om det, men det gör ingenting. Det är fritt fram att ha fel för de som vill. Träning är nämligen så mycket mer än stänger och löprundor. Det är energi, livslust och lycka. För poängen med träningen är inte själva passen, utan frukten du tar del av däremellan. Träningssessionerna i sig vill jag inte alltid genomföra. Men att göra det du vill och det du behöver är långt ifrån alltid samma sak.

Att känna behov av träning i sitt liv är ingenting konstigt. Det är betydligt konstigare att inte känna det. Träning är fundamentalt för att både orka leva och orka prestera. Det är dessutom en förstklassig boost för humöret. Att lyfta vikter lyfter nämligen även leendet. Du som tränar regelbundet vet vad jag pratar om. Och i kombination med konditionsträning lyfts även välmående och hjärnans kapacitet. Det sistnämnda är inget som du kanske tänker på, men undertecknad, som behöver all tänkbar hjälp på den fronten, har noterat vinsterna även där.


Det är dessutom en förstklassig boost för humöret. Att lyfta vikter lyfter nämligen även leendet.

För mycket träning är givetvis negativt, vilket många efter att ha läst den här texten högljutt kommer påpeka. Och jag håller helt med. Men då pratar vi om ett missbruk av träning, vilket är en helt annan femma än det jag framfört här. Att känna att du behöver träning är ett sunt förhållningssätt till livet. Du blir starkare, snabbare, smartare. Och dessutom mer belåten i allmänhet.

Klart du ska vara beroende av det.

° ° °

Daniel J Larsson

Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som tränare i träningsparadiset Playitas. Varje månad skriver han artiklar för BODY Magazine, jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @fitnesspodden_daniel ‌

° ° °‌