Givetvis är det inte ett måste och din person värderas inte av det, om du inte står inoljad på en scen det vill säga. Men visst är det ett fysikmål som många där ute strävar efter: de mytomspunna magrutorna. Här låter vi Sebastian förklara sina extra bra tips för effektiv magträning.

Vissa av oss, inklusive undertecknad, ställer oss frågan: ”är forskarna verkligen säkra på att det inte bara är en halv pilatesboll som gömmer sig under fluffet?” Kalla det fake news, men en person som tagit reda på hur det egentligen ligger till där under alla sura remmar och kaksdegsglassbyttor är Sebastian Jansson.

Han har upprepade gånger skaffat sig en riktigt bländande tävlingsfysik som givit honom meriter inom Men’s Physique, så som 5:e plats på EM 2019, SM-guld 2018 samt NM-guld både i sin klass och overall 2018. Det vore ju nästan tjänstefel av oss att inte kolla med honom och försökte lura till oss de knep han samlat på sig under åren för att skaffa sig ett maffigt sexpack.

Hur hamnade du på gymmet?

Biceps Curls
Även armar ingår i träningen, som synes.

När jag var yngre ingick jag i en grupp framtidslöften som tävlade på elitnivå i golf. Vi jobbade mycket med rörlighet och körde cirkelträning på gym 2-3 gånger i veckan. Strax efter den perioden övergick målet till att istället bygga muskler och sedan dess har jag tränat i över 10 år på gymmet.

När märkte du att du hade talang för att bygga muskler och ta dig i form?

Jag har alltid varit relativt liten men ändå haft en atletisk kropp. Men det var först när jag styrde upp kosten som jag fick resultat. Då förstod jag att det krävdes ett kontinuerligt kaloriöverskott för att optimalt bygga muskler och det var även då min träning tog fart på riktigt.

Kan du beskriva en typisk träningsvecka?

Jag har egentligen ingen typisk träningsvecka. I dagsläget kör jag en egen variant av Push/Pull/Legs och lägger in vila när jag känner att det behövs. På så sätt ser varje träningsvecka olika ut och de passar mig bättre än att köra samma pass varje veckodag. 

Magträning
Pecs, as well?

Hur skulle du beskriva din filosofi kring träningen?

De viktigaste för mig är att hitta något som håller i längden. Oavsett mål så tar det lång tid att bli bra på något. Därför är det viktigt att hitta en typ av träning som är rolig och tillåter att du utvecklas. Som tävlingsmänniska är det inte heller helt oväntat att jag med träningen också hittat något som tillåter mig att tävla mot mig själv, och mot andra.

Sebastians hårda magträning har varit med sedan starten på hans gymkarriär. Hör och häpna när det faktiskt är volym och frekvens som verkar vara nyckeln till framgång:

När jag började träna så körde jag faktiskt mage nästan varje pass. Jag byggde ganska snabbt upp en bra grund och den har sedan dess tillhört en av mina starka muskelgrupper.

Vad är din filosofi kring magträning? Vad vill du ha ut av ett riktigt bra magpass?

Tyngre Sebastian Jansson

– Att behandla den som vilken annan muskel som helst. Jag brukar tillämpa “progressive overload”, där målet är att ständigt försöka höja vikt eller repsantalet från ett pass till nästa eller att förbättra teknik och utförande. En annan viktig del i just magträningen är andningen. De är viktigt att kontrollera andningen under varje repetition för att få bättre kontakt och inte tappa spänningen i magen.

Han fortsätter:

Jag tränar magen med såväl tung belastning som lättare för att nå bästa resultat. Magmusklerna tål hög frekvens och det gör att jag kan köra någon typ av magövning varje till vartannat pass, då det närmar sig tävling.

Okej vi fattar! Ett riktigt bra magpass då, hur ska det se ut?

– Ett bra magpass innefattar en tyngre övning till att börja med, som tillåter dig att ta ut magmuskulaturen rejält. Jag själv brukar välja en övning och vikt där jag klarar av runt 8-12 repetitioner per set. Efter 3 tunga set brukar jag därefter lägga till någon lättare övning likt benlyft, ab-roller eller liknande. En övning där jag kan göra betydligt fler repetitioner, gärna till failure.

Cool! Då är det ju bara för mig att sätta igång. En sak bara, hur djupt ner får ansiktet vara i kakburken om jag ska lyckas slipa fram ett sexpack?

Benlyft
Och mage…

Jag skulle nog säga att kosten är det viktigaste för att få till en skarp mage. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar den om du inte sköter din kost och går ner till en fettprocent som gör att dina magmuskler blir synliga.

Aj då. Men kör i vind, finns det några övningar jag ska hålla mig borta ifrån?

Det finns flertalet olika magövningar för effektiv magträning och jag tror vi alla har våra favoriter. Frågan egentligen är kanske vilket resultat man vill ha av övningen, är det för att stärka bålen eller att bygga muskulaturen för att få till ett grymt 6-pack? Skulle jag namnge en övning jag brukar välja bort är det i så fall plankan. Den är inte kanske optimal för att bygga ett sexpack, men jag tycker den ger mig en viss bålstyrka som speglar sig i min övriga träning.

Ab Crunches

MAGTRÄNINGEN

Så här ser Sebastians magträning ut under en vecka:
Måndag: Crunches i maskin 3 set med 10-12 reps, Benlyft 3 set till failure
Tisdag: Vila från magträning
Onsdag: Ben lyft med vikt 3 set med 10-12 reps Cable crunches 3 set 15-20 reps, Ab-roller 3 set till failure
Torsdag: Vila från magträning
Fredag: Crunches i maskin 3 set 10-12 reps, Benlyft 3 set till failure, Cable crunches obliques 3 set 15-20 reps
Lördag: Vila från magträning
Söndag: Vila från magträning

6-pack

Snabbfakta

Sebastian Jansson
Ålder:
29 år
Längd:
167 cm
Tävlar i:
Men’s Physique
Meriter:
5a EM 2019
1a + Overall NM 2018
1a SM 2018
1a Beginners + Senior Better Bodies Challenge 2018
Vikt on-season:
64 kg
Vikt off-season:
72 kg
Utbildning:
Civilekonomi
Bor:
Västerås
Bil:
Nej
Tidigare idrotter:
Fotboll, Innebandy & Golf.

Sebastian Jansson

Vad har du för förebilder?

Helt klart min farmor. Det är få personer jag känner som har hennes förmåga att sprida ett leende på andras läppar och det är en av de viktigaste egenskaperna i livet enligt mig.

Vad äter du efter en lyckad tävling?

En riktigt saftig burgare med sötpommes och tryffelbea är en vinnare… även innan tävling har jag märkt.

Effektiv magträning
Sebastian när han vann NM 2018.