Det är lätt att gå vilse i den enorma subkultur som träning faktiskt blivit i Sverige idag. Det snackas optimal proteinsyntes, BCAA vs EAA, periodisk fasta vs den mer traditionella byggardieten äta var tredje timme, högreps eller lågreps, tung träning eller lätt, you name it. Diskussionerna är många och förespråkarna likaså. Hur ska man då förhålla sig till allt det här? Vart börjar man och vad väljer man? Det finns inget konkret svar på den frågan men jag väljer att svara klyschigt; på ruta ett. Det är här på ruta ett du tar dina första kliv ut på okänd terräng, det är här som din resa tar fart. Det är här som du, genom trial and error, kommer krångla dig fram längs den osnitslade banan som är din träningskarriär. Du kommer färdas långt och länge, över ängar och genom taggiga snår, i upp- och nedförsbackar, genom djupa dalar och upp på höga berg, från Fylke till Mordor och tillbaka. Ja, det är med andra ord ingen spikrak resa som kommer äga rum här (om du inte heter Phil Heath och liknande, då tenderar saker att bli lite lättare).

Även om du inte heter Phil eller Jay kan du utvecklas bra.

När du väl står där i startgroparna på ruta ett finns det egentligen en sak du kan göra för att sätta igång, att kasta dig ut! Att pröva dig fram är det enda sättet att ta reda på vad som faktiskt fungerar för just dig. Din kropp kanske svarar bäst på tyngre träning, då kan ingen studie i världen som förespråkar högrepsträning ändra den aspekten för din kropp är unik, du är unik! Ingen människa är den andra lik, varken fysiskt eller psykiskt, och därför kan ingen annan än just du själv veta vad som i längden kommer vara bäst för dig. Det som är svårt här är att det kanske inte alltid är så lätt att se vad som faktiskt fungerar bäst. Man kanske testar både hög- och lågreps och inget tycks ge mer än det andra. Du börjar genast fundera på träningsupplägget och vrider och vänder på det till du blir tokig utan att se vart bristen med största sannolikhet ligger, nämligen i helheten. Är det möjligtvis i en annan aspekt av ditt liv som någonting brister? Kanske måste du se om din kost och inte träningen? Är du ute och härjar på dansgolven med fröken Tequila lite för ofta? Spenderas nätterna jagandes terrorister på CounterStrike? Ibland är det svårt att missa skogen för alla träden. Det är mer än en hobby nämligen en livsstil och allting hänger således ihop. Saknar du en pusselbit blir hela pusslet lidande

Stanna upp och fundera ibland.

Det finns så otroligt många aspekter att beakta när man väljer att ha träning som livsstil. Givetvis handlar allt först och främst om vilka mål du har. Om du inte har alltför höga ambitioner behöver du kanske inte oroa dig över små petitesser som näringstiming, något som den tävlande och apirerande atleten däremot inte alls kan se förbi. Lägg ribban efter din egen ambition och gör det som känns rätt för dig. Alla vill inte bli världsmästare likaväl som att alla inte vill träna för att få ta med sig en partner hem från krogen. Vad du än gör, var ärlig mot dig själv i ditt val av grad här och således med jobbet som hör därtill. Om du inte maximerat arbetet ska du inte heller förvänta dig maximerat resultat. Jag tror att vi alla känner någon, eller åtminstone träffat någon, som gnäller over uteblivna resultat men när du ser dessa individer på gymmet, om de nu dyker upp, förstår man snabbt varför. Det tenderar att bli mer träning av käkmuksulaturen än biceps och då är förklaringen till varför armmåttet står still inte svår att begripa. ”Don’t be upset by the results you didn’t get with the work you didn’t do”.

Fundera på vad ditt mål med träningen är och vad du faktiskt vill åstadkomma. Därefter kommer egentligen det viktigaste av allt, att tro på dig själv. Du måste själv tro på möjligheterna du har och förstå innebörden av makten som vilar i dina egna händer. Om du inte tror på din egna förmåga, om du tvivlar på att du kan göra det här, då är kampen förlorad redan innan du börjar. Allting, och jag menar allting, hänger på din egen inställning till vad det är du tänker ta dig an och det gäller allt här i livet. Så börja i rätt ände. Bestäm dig för vad du vill göra och tro på att det är möjligt! Den enda som kan stoppa dig själv är du själv, och det beslutet ligger alltid i dina egna händer.

Träningen är ingen sprint, utan ett marathon.
Nu börjar det. Här börjar den fantastiska resan. Den resa som du kommer befinna dig på resten av ditt träningsliv. Med den mentala delen redo är det ju nämligen bara en sak som fattas, att ta det första klivet. Börja med att testa det tränings- och kostupplägg som intresserar dig och tycks passa dig bäst. Och här kommer det viktiga. Spara kvittot. Gå vidare i träningen, var öppensinnad och testa ett nytt upplägg som även det verkar lovande. Spara kvittot. Du börjar fundera på om 3 g protein per kg kroppsvikt ger bättre resultat än 2 och testar även denna teori. Spara kvittot. Vadå spara kvittot, vad pratar du om? Det är simpelt. Oavsett vad det är du gör, hur du väljer att agera i en given situation, kommer du alltid få ett kvitto på just det valet. Kortfattat sagt, cause and effect. Fick du enorm träningsvärk av hantelcurls men inte ett dugg av stångcurls? Ja då vet du vad som tycks fungera bäst för dig. Eller när din flickvän frågar dig om hon gått upp i vikt och ditt svar inte riktigt var det hon förväntade sig (inga namn nämnda) tenderar effekten att bli flygande glas, orkanstorm och ett flertal nätter på stenhårt liggunderlag veckorna därpå. Orsak och verkan, simpelt va? Vad var det jag gjorde och vad fick jag i utbyte? Jag kan inte nog understryka vikten av att gå tillbaka och reflektera över de val du gör. De är många, hundratals, varje dag. Att ignorera effekten av dessa vore inget annat än korkat även om dina mål inte är att stå inoljad på en scen under bländande strålkastarljus. Genom att konstant reflektera över vad du gör så försäkrar du dig om att du aldrig gör samma misstag två gånger. Du försäkrar dig om att du alltid ämnar att ändra om något som inte fungerade förra gången. Du försäkrar dig om att alltid optimera din prestation och din fysik. Du försäkrar dig med andra ord om resultat.

Reflektion ger resultat. Här är Viktors egna de senaste åren.

Om du efter åtta veckor på ett specifikt träningsschema lyckades slå personbästa i alla dina lyft har du med största sannolikhet hittat ett fungerande koncept för dig. Tolka kvittot på arbetet du utfört, inse vad som fungerade och vad du kunde gjort annorlunda. Därefter gör du om processen. Det klaffar lite bättre denna gången, det kändes bättre här och där men kanske skulle jag gjort si och så annorlunda. Du reflekterar över det nya kvittot, drar lärdom och går vidare. På detta sätt fortskrider sedan din väg mot dina mål. Genom att konstant reflektera över vad du gör och varför kommer du nå så mycket längre i din satsning. Man kan aldrig ta något för givet eller helt enkelt bara hoppas att det ska fortsätta i den takt som det gör för den dagen det vänder och istället går utför så vet du inte vad du ska ta dig till. Om du däremot sparat dina kvitton under resans gång och står där med alla korten på bordet kan du snabbt peka ut boven i dramat och eliminera den för att fortsätta utvecklas.

Det handlar kort och gott om att själv ta kontrollen över din prestation. Agera utifrån dina erfarenheter och dra lärdom från dina val. Det är alltid upp till dig. Mängden arbete du lägger, det får du tillbaka i motsvarande mängd resultat. Bestäm dig för vad du vill åstadkomma, tro på dig själv och ta dig sedan an utmaningen. Och vad du än gör, släng inte det där kvittot.