Styrketräning före konditionsträning för äldre och deras hälsa

Det bästa är självklart om du utför båda typerna av träning, men om du bara ska utföra en av dem så är det styrketräning du bör göra.

Jacob Gudiol

Jag gillar styrketräning framför konditionsträning. Om jag ska träna själv så tycker jag lätt att det är en av de mest roliga träningsformer som finns. Styrketräning är däremot inte bara någonting som jag tycker om. Det är också någonting som jag aktivt har försökt att få fler människor att få upp ögonen för i över 10 år nu.

Under ett par år hade jag till och med en hemsida som hette tränastyrka.se där jag egentligen skrev om det mesta som hade med träning, kost och hälsa att göra. Jag valde ändå namnet eftersom jag redan då tyckte att styrketräning var det som jag ville trycka på mest. Det var det som jag ville att fler skulle förstå att det kunde ha stora positiva hälsoeffekter.

I Sverige har vi ett stort kulturellt arv när det gäller konditionsträning. Många av konditionssporterna är stora med många utövare och inom forskningen var Sverige verkligen pionjärer när det gäller att påvisa hälsoeffekter.

Konditionsträning är för de flesta också ganska enkelt och självklart. De allra flesta känner sig bekväma med vad de behöver göra om de ska börja konditionsträna. Det är egentligen bara att ta på sig ett par skor och gå ut och börja springa. Det samma gäller även cykling och simning för de flesta. Det är helt enkelt lätt att komma igång.

Så det stora fokuset på konditionsträning i Sverige tillsammans med att alla egentligen kan det från början tror jag har lett till att styrketräningen har får sitta lite i baksätet. Som jag ser det så borde vi istället byta platsen på de här två träningsformerna. Det bästa är självklart om du utför båda typerna av träning, men om du bara ska utföra en av dem så är det styrketräning du bör göra.

För att jag ska kunna motivera den ståndpunkten ordentligt så behöver vi diskutera något som kallas för funktionell kapacitet och livskvalité.

Funktionell kapacitet, åldrande och livskvalité

Varje gång jag är ute och föreläser om träning för att må bra så brukar jag visa bilden här under. Detta är en lite reviderad variant av en bild som WHO brukar ha i sina utbildningsmaterial kring ett friskt åldrande. Det jag främst har ändrat är att jag översatt den och döpt om y-axeln från ”functional capacity” till ”funktion och styrka”.

Det som kallas för funktionell kapacitet i den här bilden är i princip vad du klarar av att göra med din egen kropp. När vi växer upp blir vår prestationsförmåga i princip bättre per automatik. En person som aldrig utför någon typ av träning når troligen sin prestationstopp någon gång i övre tonåren och sedan minskar prestationsförmågan sakta efter det.

En person som har levt ett ganska passivt liv utan träning kommer att ha en funktionell kapacitet som är låg redan kring pensionsåldern. Vanliga saker i vardagen som tidigare har varit ganska enkla i yngre år är nu väldigt jobbiga. Det kan vara svårt att ställa sig upp från en djup soffa. Tungt att gå i trappor när man ska besöka någon som bor några våningar upp. Jobbigt att bära hem matvarorna från affären och så vidare.

WHO kallar detta för tröskeln för full livskvalité. Om du kommer hit så blir ditt övriga liv negativt påverkat av att du helt enkelt inte orkar med några delar av det. Många gånger ger vi här människor olika typer av hjälpmedel så att de kan fortsätta att klara sig själva i några år till. Det mest tydliga som vi alla ser är nog rollatorn som en hel del äldre går runt med. Av olika orsaker så har de inte längre en funktionell kapacitet för att förflytta sig själva och då får de en rollator som sänker kravet på kroppens kapacitet.

En person som istället lever ett fysiskt aktivt liv med en hel del träning kommer istället att följa en utveckling mer i linje med den övre kurvan. Här räcker den funktionella kapaciteten till mycket längre och dessa personer får oftast inte behov av någon yttre hjälp förrän de är betydligt äldre. Det här skulle jag säga ökar chanserna för en högre livskvalité betydligt.

Du kan höja din kapacitet om du börjar träna nu

Figuren här ovanför är långt ifrån perfekt. Framför allt så tar den inte med effekterna om du går från ett ganska passivt liv till att börja röra på dig mer och styrketräna regelbundet. Jag har försökt att illustrera det här med den gröna linjen i figuren här under.

Det är väldigt tufft att börja när man är säg 40 år och komma upp till en prestationsnivå som en person som har tränat regelbundet hela livet utan att sluta men du kan utan tvekan höja dig väldigt mycket. Det går dessutom ganska fort i relativa termer även om vi snackar om flera månader.

Vid sjukdom kan det bli sämre fort

Ytterligare en aspekt som jag tycker är ännu viktigare att tänka på är att det kan gå väldigt fort utför i fall du råkar ut för någonting som inte går att förutse. Om du skadar dig eller blir sjuk så du kan röra på dig väldigt lite över några veckor så kan din funktionella kapacitet minska väldigt fort.

Jag arbetade några år som fysioterapeut inom äldrevården och enligt mig är det här den absolut vanligaste situationen. Jag var hemma hos många personer i 50-70 års ålder där de hade klarat sig helt själva fram tills någon månad tidigare då de helt plötsligt blivit sjuka eller kanske fallit och brutit benet.

Personen representerad av den övre linjen kommer troligen att märka av att prestationen har blivit betydligt sämre i träningslokalen men i övrigt så bör livet fungera som vanligt. För personen som istället representeras av den nedre linjen så är däremot situationen en helt annan. Från att ha klarat av allting i vardagen så är det helt plötsligt saker som är väldigt svåra. Om du hamnar i den situationen så är det faktiskt också svårare att få till en bra träning. När det är jobbigt bara att ta sig till träningen så är det inte säkert att det finns energi kvar för själva träningen.

Styrketräning och konditionsträning har på många sätt liknande effekter

Min troligen ganska uppenbara poäng här är att styrketräning har betydligt större påverkan på funktionen och styrkan hos människor jämfört med konditionsträning. Så vill vi ha fler äldre som klarar sig bättre på egen hand så är det framför allt styrketräning vi vill att de ska komma igång med. Och ju tidigare desto bättre eftersom deras buffert då kommer att vara större i fall någonting oväntat händer så deras fysiska kapacitet minskar snabbare än normalt under ett tag.

Just den delen tror jag faktiskt är ganska okontroversiell. Det som däremot ofta lyfts fram som konditionsträningens fördelar är dess effekter på den metabola hälsan. Hur det påverkar saker så som blodsocker, blodfetter, blodtryck med mera. Traditionellt sett så har man separerat effekterna från styrketräning och konditionsträning väldigt mycket här. Styrketräning har setts som något för musklerna medan konditionsträning har sett som något för den metabola hälsan.

Ser vi till forskningen som finns idag så är det däremot tydligt att det finns ett större överlapp i träningseffekten. Det finns väldigt mycket mindre epidemiologiska studier på styrketräning jämfört med konditionsträning men de som finns pekar mot effekter i samma storleksordning när det gäller påverkan på hjärt- och kärlhälsa samt risken att dö inom en viss tid (mortalitet) (1). När man tittar på hur styrketräning påverkar riskfaktorerna för dessa saker i interventionsstudier så är också resultaten positiva vilket alltså innebär att hälsovärden förbättras (2, 3, 4, 5).

Många gånger är de här effekterna likvärdiga i storlek med de effekterna som syns vid konditionsträning. I några studier har man jämfört konditionsträning mot styrketräning hos personer med fetma eller typ 2 diabetes och i dessa studier har resultatet faktiskt blivit något bättre för gruppen som styrketränar (6, 7, 8). Så det är ingen tvekan om att styrketräning kan ha en positiv effekt på saker som kanske mer traditionellt sett har setts som någonting som du får från konditionsträning.

Föga överraskande så är det däremot så att själva konditionen och maximal syreupptagningsförmåga förbättras bättre med konditionsträning. På samma sätt som du ökar mer i muskelmassa och styrka av styrketräningen (9). Det här är ju egentligen specificitetsprincipen. Du blir bra på det du tränar på. Det finns däremot ett betydande överlapp i träningseffekt för någon som sedan tidigare inte är särskilt vältränad.

Det är faktiskt så att konditionsträning ibland ger tydligt ökad styrka och muskelmassa. Det verkar bero lite på träningsformen man väljer, och självklart utgångsläget för personerna, men det sker ökningar för tidigare otränade personer (9). Personer som konditionstränat igenom hela livet är också starkare än jämnåriga som inte tränar någonting vilket talar för att träningen räcker till för att underhålla styrka och muskelmassa med ökad ålder.

Styrketräningen förbättrar hälsan likvärdigt och tränar de viktigare funktionerna mer

Vi tränar av väldigt många orsaker. När det däremot gäller våra råd kring fysisk aktivitet som finns i Sverige och som även finns internationellt och från organisationer så som WHO så är målet med råden att förbättra folkhälsan i stort.

Målet är egentligen inte att folk ska bli starkare eller få bättre kondition. Utan målet är mer de effekterna som träningen i sig ger på välmående både fysiskt och psykiskt. Samt att ett fysisk aktivt liv ökar chanserna för att människor inte ska nå den där tröskeln för full livskvalité onödigt tidigt i livet.

Och det är på den punkten som jag anser att styrketräning ger mer än vad konditionsträningen gör. Låg styrka kommer att begränsa dig betydligt mer än vad en låg konditions kommer att göra. Om du har svårt att komma upp från den där låga soffan eller om du satt dig ner på marken så kommer du liksom inte upp. Om du inte orkar bära den där tunga väskan så orkar du inte. Om du inte orkar bära dina barnbarn så orkar du inte bära dina barnbarn.

Om du däremot inte skulle orka att gå 2 km utan en paus så tar du bara en paus efter 500 meter och sedan fortsätter du att gå ytterligare 500 meter för att sedan ta ytterligare en paus osv. Kondition innebär att du inte orkar att göra någonting över längre tid. Det är så klart inget kul det heller men du kan alltid dela upp ditt arbete i mindre delar. Det går tyvärr inte alltid att göra i situationer där din styrka inte räcker till.

Summering

I den bästa av världar så tycker jag att alla bör träna sin styrka och kondition med en bra regelbundenhet. I verkligheten är det dock så att det är uppenbart att väldigt många människor gör varken eller och en hel del av de som tränar mer sporadiskt eller i perioder håller sig ofta till bara en av träningsformerna.

Det jag har försökt att argumentera för i den här artikeln är att om du bara ska träna antingen styrka eller kondition så bör styrka vara förstavalet. Det är förstås ett litet absurt val då det så klart inte är något måste välja mellan de två. Däremot så tycker jag att de som förespråkar fysisk aktivitet bör trycka på styrketräning först och sedan konditionsträning. Detta gäller även de allmänna råden för fysisk aktivitet där jag idag upplever att fokuset är tvärt om. Det är konditionsdelarna som lyfts fram mest och styrkedelen får mindre fokus.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash


Jag har varit lite snål med referenserna i den här artikeln då det snabbt skulle ha blivit en väldig massa länkar med tanke på hur bred diskussionen är. För den som är intresserad finns det dock två nyligen publicerade reviewartiklar som har fört liknande argument som jag har gjort här ovanför som ger massor av referenser till vidare läsning (10, 11).


Liknande artiklar
Cykel: Långsnack med Hanna Nilsson

Härligt snack med en av våra bästa cyklister. Hanna berättar om karriären, om läget inom sporten och om Gravel verkligen kommer få all hennes uppmärksamhet framöver.

21 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Wille om tröskelträning

För de flesta räcker det kanske med en enkel rackare. Men för vissa är den dubbla tröskelträningen vad som krävs.

5 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024