Träning för starkare och större magrutor

Jacob fortsätter slåtterfesten bland övningar genom att här servera exempel på träningsrörelser som faktiskt fungerar.

Jacob Gudiol

Den här artikeln om träning för starkare och större magrutor blir en liten fortsättning på tidigare artiklar. För en tid sen skrev jag artikeln ”Fem övningar som saknar syfte” där jag tog upp fem övningar som jag sällan tycker det finns någon anledning att utföra. Jag kan helt enkelt inte hitta något syfte till varför jag skulle välja en av dessa övningar istället för någon annan som jag då anser är bättre.

Jag fick många följdfrågor kring vilken annan övning jag tycker är bättre, men budskapet i min artikel var inte att en övning alltid är dålig och en övning alltid är bra utan budskapet var att vissa övningar är ett bra val ibland och ett litet sämre val ibland. Det hela beror på vilket syfte du har med din träning. Målet avgör medlet helt enkelt och därför tycker jag inte att det finns en övning som alltid är bäst utan det beror på vad du vill uppnå med träningen. Med det sagt så finns det många övningar som ofta är ett bra val medan det finns många övningar som oftast är ett sämre val.

Det jag tänkte göra i den här artikeln är att skriva lite kring vilka magövningar som oftare är ett bättre val än crunches för att träna upp magen.

Hur ska magen tränas?

Innan jag tittar lite mer på övningar i sig krävs det en diskussion kring hur magen ska tränas. Det är nämligen en fråga som inte är helt lätt att svara på. Det finns också många olika tankar kring träning av bålen och jag har givetvis mina egna med som jag kommer berätta om senare.

Det är väldigt vanligt att använda sig av många repetitioner när man tränar magen. Personer som nog aldrig skulle få för sig att utföra ens 15 repetitioner i knäböj kan utan problem utföra 25 repetitioner i någon magövning även om målet med de två övningarna är detsamma. Om målet verkligen är detsamma har jag svårt att se någon bra motivering till den här skillnaden. Muskelfiberna i musklerna kring magen skiljer sig inte från muskelfibrerna i benen på något sätt som motiverar en skillnad i träning. Vill du att musklerna ska växa tränar du med vikter lämpliga för det och vill du främst bli starkare så tränar du med muskler lämpliga för det, oavsett var muskeln sitter på kroppen.

Det finns hypotetiska undantag från det kategoriska uttalandet som jag redan skrivit om i artikeln ”Alla muskler är inte skapta lika”. Tanken är att olika muskler med olika utseende eller muskelfibersammansättning ska tränas på lite olika vis. Men även om man tar det i beaktande så ser jag ingen anledning att ligga och träna med fler än kanske 20 repetitioner i magövningar.

‌Muskelfiberna i musklerna kring magen skiljer sig inte från muskelfibrerna i benen på något sätt som motiverar en skillnad i träning.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Att träna magen med många repetitioner där det verkligen ”bränner i musklerna” i slutet är däremot inte nödvändigtvis fel när det gäller att bara få musklerna att växa. Syrebrist, pump eller ”kontakt” i en muskel är tillsammans med spänning och skador på musklerna en viktig orsak när det gäller att få muskler att växa (mer info: Vad får dina muskler att växa?). Så att träna magen på det viset kommer med största sannolikhet få den att växa. Nackdelen med den träningen är däremot att magen inte blir särskilt mycket starkare. För att både få magen stark och musklerna större behöver du därför träna magen som alla andra muskler.

Den sista orsaken eller motiveringen till varför det kan vara en bra idé att träna bålen lite annorlunda är att bålen behöver vara mer uthållig då den är aktiv i det mesta du gör både till vardags, inom idrotten eller när du tränar på gymmet. Här bör dock träningen anpassas efter vilken typ av uthållighet du är ute efter. Om det handlar om att klara av kanske 50 tung lyft på gymmet utspritt över en eller två timmar så bör huvudmålet för din bålträning vara att bli starkare i bålen. Om målet istället är att kunna arbeta konstant i varierande grad över några eller flera minuter behöver du träna både maxstyrkan och uthålligheten i bålen. Och uthålligheten tränar du genom att utföra många repetitioner av en förhållandevis lätt övning (eller genom din sport i sig om skaderisken inte blir onödigt hög).

Vilka övningar lämpar sig då bäst för tyngre magträning?

Som du säkert kan utläsa från texten än så länge så anser jag att det sällan är nödvändigt att träna rent uthållighetsträning för bålen om du är en person som endast tränar gymträning. Om du behöver prestera i någon idrott har det mer troligen en plats men då ska det först och främst inte vara den enda bålträningen och sen behöver den med stor sannolikhet dessutom vara ganska specifik för det du behöver göra. Så ska du träna uthållighet väljer du en övning som uppfyller ditt specifika syfte i din idrott.

För alla andra som mest tränar mer för estetiska ändamål eller som tränar för att kunna prestera i styrkeövningar eller orka med några tunga lyft i vardagen tycker jag att det är tung styrketräning som gäller. För att uppnå tung styrketräning är principerna väldigt lätta. Du ska hitta en övning som är så tung att du klarar av att utföra den maximalt ungefär 15 gånger med god teknik. Om övningen är lättare än så behöver du öka motståndet. Vissa övningar är däremot lättare att stegra än andra och tanken med det här inlägget är att du ska få tips på några övningar som vanligen är tillräckligt tunga även för lite mer tränade personer eller som är ganska lätta att stegra i belastning.

Så här kommer mina fyra favoriter när det gäller magövningar. Alla dessa övningar utom en är även ”testade” i EMG-studier och där gett höga värden för aktivering i magmusklerna och då framför allt rectus abdominis, alltså rutorna. Förutom det så tycker jag också att övningarna är lätta att stegra med mer vikt om det ändå skulle behövas. Jag vill också säga att de här övningarna förutsätter att du är frisk och skadefri. Det är inte heller några övningar för gravida eller nyblivna mammor.

Hjulet (helst stående)

[youtube code="Dqky2wGviek?feature=oembed"]

Min personliga favorit bland alla magövningarna. Den är lätt att stegra och du får en stor aktivering i bålen vilket visats i flera studier där någon form av ”roll out” allt som oftast ger högsta EMG-aktiveringen (1, 2). Den enklaste stegringen enligt mig för att bli bra på hjulet är att du startar med knäna i marken och jobbar därifrån. När du klarar en 15 repetitioner av det utan större problem börjar du utföra repetitioner stående på endast fötterna. Det är vanligen väldigt få som klarar en utrullning på fötterna direkt och då börjar du med att utföra övningen i en uppförsbacke. En skråbräda som du kan sätta på olika höjder i en ribbstol är perfekt för det här men annars går det oftast att hitta på någon annan lösning med bänkar och liknande.

Olika former av utrullningar går också bra att utföra med balansbollar som kan vara en lagom stegring från sittande på knän till stående.

Om du kommer så långt så att du klarar hjulet stående och du kommer upp i mer än 15 repetitioner så höjer du motståndet genom att sätta på dig en viktväst. Om du inte har det så går det att utföra övningen i en liten nedförsbacke eller så börjar du köra övningen med en ganska tungt lastad skivstång.

När det gäller utförandet med hjulet eller liknande utrullningar så är det väldigt viktigt att du inte låter ryggen svanka. Målet bör vara att hålla ryggen i en neutral position men om du är känsligt för smärta när det svankar till så kan du gott utföra övningen med en lite rundad ländrygg. Det är svårt att själv känna hur ryggen verkligen håller sig och vanligen tappar man ryggen lite på vägen in utan att märka av det så be gärna en vän titta på ditt utförande.

Hängande benlyft

‌En klassisk övning och jag behöver nog inte gå in på den särskilt djupt. Är du osäker så är det bara att googla, det finns många beskrivningar. Till en början kan du utföra övningen med böjda ben och endast höja dem tills låren ligger horisontellt med golvet eller marken. Efterhand kan du däremot utföra övningen med raka ben och även kontrahera ihop magen så fötterna kommer upp och rör stången som du håller i.

Den stora nackdelen med hängande benlyft är att den är lite svår, eller i alla fall omständlig, att stegra om du väl klarar många repetitioner med raka ben där fötterna går upp till händerna. Om du har viktmanchetter är stegringen däremot väldigt lätt och ett extra halvkilo nere vid varje fot är oftast långt tillräckligt för att göra övningen väldigt ansträngande igen.

Rent utförande mässigt tror jag övningen är ganska harmlös när det gäller risker. Det enda värt att tänka på är nog att du inte svingar för mycket med benen så övningen blir en ballistisk övning istället för en styrkeövning. Höj och sänk benen kontrollerat.

Knästående crunches i dragapparat

‌En simpel övning där stegringen är väldigt enkel, du höjer motståndet i dragapparaten. Skillnaden på den här övningen och crunches är framför allt att du inte arbetar mot gravitationen utan istället ett bestämt motstånd som dessutom kommer från ett annat håll än när du ligger ner och utför vanliga crunches.

Det här är en vanlig övning i många byggarprogram och det är det av en bra orsak. Den tillåter dels en hög belastning och dels en stor möjlighet att bygga upp en stor metabol stress i musklerna, du når alltså en hög ”pump” eller ”kontakt”.

Brutalbänk (med vikt)

Bild lånad från hans.shapemeup.se
‌Brutalbänk är en klassisk övning inom idrotten och den används fortfarande som ett styrketest inom många idrotter. Det är inte särskilt många som klarar mer än femton repetitioner om de inte tränat magen tungt tidigare men om du skulle klara av det är det lätt att höja motståndet genom att hålla i en viktskiva eller hänga på en viktväst.

När det gäller utförandet så är det viktigt att magen verkligen är med och arbetar i rörelsen så det inte blir en stor dominans av höftbörjarna. Det går inte att utföra en brutalbänk utan att arbeta ordentligt med höftböjarna men vissa personer mer eller mindre slänger upp sig själva med hjälp av starka höftbörjare och då blir magträningen lidande. Så se till att du börjar rörelsen med en påbörjan till crunch och sen fortsätter du rörelsen genom att dels flektera i höften, dels rulla ihop ännu mer genom att fortsätta crunchrörelsen.

Summering med ett sista påpekande

Träning för starkare och större magrutor kan låta enkelt, men det finns inte mycket som talar för att magmusklerna ska tränas på något annat sätt än andra muskler i kroppen. Vill du att de ska bli stora och/eller starka behöver du alltså träna dem därefter. För att uppnå det lämpar sig vissa övningar bättra än andra även om allting kan fungera så länge som övningen verkligen blir tung nog.

Precis som att det är svårt att skriva inlägg där du ska peka ut dåliga övningar är det svårt att skriva inlägg där du ska peka ut ”de bästa” övningarna. Som vanligt hoppas jag därför att du tar övningarna mer som tips istället för en lista på övningar som du måste träna framför alla andra magövningar. Det viktiga är att du kommer ihåg syftet med din träning och väljer övningar därefter.

Photo by Anastase Maragos on Unsplash


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023