Jag vet inte om du också upplevt detta, men jag känner ofta att det är många som bagatelliserar ens brinnande intresse för träning. Som lite hånfullt skrockar när man förklarar varför alla ska träna och anser att det där med att lyfta vikter är ett fåfängt och ytligt intresse. Men träning är så mycket mer än större armar och synliga magrutor.

Efter att ha tränat hela livet och mer eller mindre enbart jobbat inom träningsbranschen har jag fått en viss insikt i vad styrketräningen kan göra. Då menar jag inte enbart för mig personligen, utan även för alla de jag delar detta intresse med – och inte minst alla de jag kommit i kontakt med genom jobbrelaterade möten.

Själv köpte jag mitt första gymkort för att bli starkare och snabbare i syfte att prestera bättre på fotbollsplanen. Vilket jag också gjorde väldigt snabbt. Dessa extremt tydliga effekter fick mig sedermera inbiten på träning, vilket resulterade i att jag kom att ägna min kommande yrkesbana till detta. Som en inte helt ovälkommen bieffekt mådde jag dessutom betydligt bättre i allmänhet och lyckades i viss mån också skulptera någon form av fysik rent visuellt. På senare år handlar träningen för mig personligen mest om aspekterna gällande välmående, både fysiskt och psykiskt. Resten är bara bonus.

Att det är just dessa effekter som är de viktigaste med träningen slår mig ofta i min yrkesroll. För en av de intressantaste aspekterna med att jobba med människor är att man kommer i kontakt med diverse gripande livsöden. En del av dem, tyvärr, väldigt fyllda av sorg och smärta på olika vis. Därför är det inspirerande att på första parkett se vad träning och ett hälsosamt förhållningssätt till mat kan göra för dessa människor. Hur det kan bli en språngbräda ut ur destruktiva beteenden och nedbrytande livsmönster. Det är den här delen personer utifrån inte ser när det gäller träningen påverkan. Jag har personligen sett individer bli av med smärtor som tidigare begränsat hela deras tillvaro, jag har sett folk ta sig ur allvarliga ätstörningsproblematiker och personer med utmattningsdepressioner få ett nytt liv.

Ändå får vi som älskar och tydligt förespråkar att alla ska träna, väldigt ofta höra att ”det bara handlar om fåfänga”. Att vi tränar, och tränar andra, enbart för utseendets skull. De som ännu inte kommit i kontakt med träningens effekter på livskvaliteten tror ofta att det inte finns någon annan anledning att gå till gymmet än för att bli snygg, verkar det som.

De har fel. Träning ger dig inte bara större armar. Det ger dig större livslust.


Daniel J Larsson är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson