Under ytan

Till estetikens försvar.

Lorena Gustavsson

Träning och motion är bäst. Anno 2016 tycks rörelseglädjen ha nått ut till fler än någonsin. Gymmen, boxarna och idrottsanläggningarna är tvärfulla av motionärer och atleter som alla på något sätt har insett vikten och behållningen av att använda kroppen. Kanske kan rörelseglädje bli den nya folkrörelsen men inte om vi envist krånglar med onödigt internt gnabb.

En snabb spaning på vad som lockar folk just till gymmet leder till ett gäng olika svar. Vanligtvis brukar det röra sig om en kombination av hälsoskäl, prestationsskäl och estetiska skäl. Motivationsfaktorernas betydelse förändras naturligt i takt med livets gång. Att som exempel gå från ett prestationstänk till ett hälsotänk är en av de vanligare utbyten som sker när man tränat förbi sina prestationsmässiga guldår.

Tidsandan gör gärna gällande att det "finaste" och ädlaste målet, trots dess förgänglighet, är att träna för prestation. I vår kultur har vi tagit till oss vanan att organisera livet genom tidsbestämda och ambitiösa mål. En ständig strävan framåt på gott och ont känns säkert igen även från tillvaron utanför gymmets väggar. Dina bekanta som inte tränar delar troligtvis den västerländska uppfattningen att "målet är målet". De lever i samma samhälle och är vana med annan idrott från åskådarplatsen. De är inskolade i att tänka på rörelse i form av prestation de också. Alla älskar och hyllar en segrare.

Att träna för hälsan och välbefinnandet anses också helt okej, alla kan förstå hälsoargumentet oavsett om de bryr sig personligen eller inte, men det möts ändå inte riktigt med lika stor vördnad. Träning av hälsoskäl ses som bra, men harmlöst och lite intetsägande. Själv tycker jag hälsoskäl är en gudagåva, eftersom det för många är en enorm källa till glädje att få riva av ett Zumbapass eller att ta en lekmatch fotboll med polarna så genomförs passen. Träningen blir garanterat av om man älskar den, trots att man inte blir någon världsmästare på kuppen. Alla älskar och hyllar dock inte en glad motionär.

Däremot verkar det som om träning för att få en särskild kroppsform har hamnat i den permanenta skamvrån. I icke tränande människors ögon ses det som rena dödssynden trots att vi mig veterligen är rätt sekulära nuförtiden. Inte heller bland oss tränande är fåfänga något man skyltar med. De som har spegelbilden som bränsle för motivationen rynkar vi på näsan åt och vi kan inte låta bli att tycka att den som helt oblygt knäpper snyggselfies och slår poser framför speglarna kanske är "lite väl"...

Sen går vi hycklare vidare till omklädningsrummet och inspekterar noga våra bakre delts i helfigursspegeln på toalatten och passar på att knäppa ett kort när vi har pump. När gymmet är tomt kastar vi oss in i hörnet med bäst ljus och kollar läget. Nu säger jag "vi" för jag vet att många gör så, jag är precis likadan, men hörrni det kanske rentav är okej!

Det är faktiskt inte rimligt att jag som knappt kan öppna truten utan att påpeka hur viktigt det är att ha ett djupare mål än spegelbilden, ska fortsätta tänka så förenklat som att det finns goda och onda sätt att träna på. Mer ansvarsfullt vore det att försöka förstå allas sätt och bryta ner min egen fördomsbarriär steg för steg. Så nu testar vi...

Det är bara att erkänna: det är en stor belöning att märka att kroppen förändras sakta men säkert när man lägger så pass mycket tid på träningen. Även utvändigt. Alla resultat mottas tacksamt när man lagt ner sin själ i någonting. Lika rimligt som det är att folk som gillar smink målar sig en timme för att känna sig fina, tycker jag att det är att folk som gillar träning lyfter skrot en timme för att känna sig fina. "Fin" är inte mitt prio ett, men att säga att jag inte bryr mig vore en fet lögn. Alla gör sig så snygga de kan på det sätt som passar dem bäst. Må det vara genom outfits för den modeintresserade eller genom crossfit för endorfinjunkien. Kan vi inte bara se det som världens bästa bonus att bli lite snygg på köpet när vi gör något kul?

Nästa grej att släppa tvivlet kring är hälsofördelarna av träningen, de kommer faktiskt oavsett vilken din motivation är. Kroppen vet inte om du gör knäböj för att kunna resa dig ur stolen när du är 90 eller för att få astronomiska glutes. Den bryr sig inte, den anpassar sig efter båda, det ena kommer med det andra. Bra va?

Tredje grejen är att du kommer i sinom tid att behöva lyfta tyngre vikter för att bli större om det nu är målet, vilket det ju torde vara inom kroppsbyggning. Du kommer alltså att behöva sätta mål, jobba för progression, prestera, öka maxstyrkan. Det där som alla verkar tycka är så himla viktigt. Det där som vissa verkar ha fått för sig är fristående från hypertrofi. Gissa vad? Allt hänger ihop mer eller mindre. Det ena följer det andra, även här.

Vidare måste vi ställa frågan hur kroppsbyggningen betraktas av utövaren? Vilket borde vara det väsentliga. 

"Du är inte din kropp - du har en kropp"‌ . Så beskrev min CBB-utövande man det. Den meningen tycker jag sammanfattar hur inställningen bör vara när man har kroppsbyggning som en hobby och livsstil, på ett sunt vis. Med det synsättet blir bodybuilding plötsligt inte mer ytligt än att ha en båt eller bil som man putsar på lite varje dag, ett projekt att investerar sin tid och omsorg i.

Ingen skulle heller anklaga en konstnär för att vara hopplöst fåfäng men är det sin kropp man skulpterar så är man plötsligt ett ytligt meathead utan så mycket som en tendens till djup. Resonemanget håller inte. Snarare skulle jag beskriva många av de som faktiskt lyckats bra inom kroppsbyggning som strukturerade, fokuserade och eftertänksamma. Sedan förnekar ingen att det alltid uppstår en svärm kortlivade dagsländor som lockas till strålkastarljuset. Olyckligt såklart men inte unikt. Risken att falla finns överallt där det finns chans att flyga. Att jobba aktivt med sin självbild och sitt mindset blir således en viktig syssla för den som hellre vill kunna flyga högt i ett decennium än krascha efter en säsong.

‌ Det är lättare att ta en förlust personligt, eftersom det som bedöms är resan fram till målet, med andra ord hur du valt att disponera ditt liv fram till gameday. Blir du nerdömd kan det kännas som att domarna avfärdar alla dina timmar, veckor och månader av slit i en handvändning.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Självdistans är A och O om man ska tåla att bli dömd och bedömd. Detta är en punkt där liknelsen med konstens värld blir extra tydlig och extra känslig. Det är komplicerat att tävla i estetik eftersom det inte finns några exakta mätpunkter. Jämförelsevis är det superlätt att tävla i vem som lyfter tyngst. Det är inte lika vanskligt att delta i en bänkpresstävling, även om man lider av sviktande självkänsla kan man i regel efter lite sakligt övervägande särskilja en dålig dag på podiet från sin person. När det ska tävlas i estetiska uttryck är det mycket lättare att identifiera sig med processen. Det är lättare att ta en förlust personligt, eftersom det som bedöms är resan fram till målet, med andra ord hur du valt att disponera ditt liv fram till gameday. Blir du nerdömd kan det kännas som att domarna avfärdar alla dina timmar, veckor och månader av slit i en handvändning. Sånt kan ju svida till ganska rejält om man inte är redo.

En sak som verkligen bör rekommenderas med versaler är‌ : tävla inte i grenar med subjektiva bedömningar om du inte har god självdistans! Varken Idol‌ , poetry slam‌ eller Luciapokalen‌ . Om du gillar kroppsbyggning så fortsätt med det, men varför inte vänta en liten stund med scenen? Bara tills du känner dig säker på att du kan hantera bedömningen och resultatet. 

Nå väl, trots känsliga parametrar i själva tävlingsmomentet, tycker jag att det är rejält orättvist att urskiljningslöst döma ut ett så pass etablerat träningssätt. En period med fokus på hypertrofi och estetik innebär i regel en ganska allsidig och skonsam träningsform innehållandes styrkeövningar i olika svårighetsgrad som ofta utförs i repsintervall med låg skaderisk. Addera kardiovaskulär träning som ger fler hälsofördelar än jag ens orkar tänka. Som en bonus kompletteras träningen ofta med massage och rörlighetsträning och en överlag hälsosam (om än något strikt) kost baserad på bra råvaror. I det perspektivet låter det plötsligt inte så ondskefullt med bodybuilding längre. Blandar man in tyngre och mer komplexa lyft ibland har jag svårt att se vad som är så klandervärt? På proffsnivå gäller såklart andra premisser, men å andra sidan är det inte heller Phil Heath du kollar snett på i hemmagymmet.

Så vad återstår då att vara skeptisk till? Är det tävlingsdieten? Gissa vad, du och jag behöver inte äta så och man behöver inte oroa sig om vad folk man inte känner käkar, därmed sätter vi punkt. 

Är det utseendet? "Det där är inte ens snyggt"‌ är en kommentar som hörts till leda angående personer i tävlingsform. Suck! Vad som är snyggt eller inte är en fråga om preferenser och det är aldrig okej att säga att någon ser grotesk eller onaturlig ut. Bara föreställ er reaktionerna ifall man sa så rakt ut om andra slags utseenden som avviker från normen? Personen har antagligen inte heller tagit sig i tävlingsform för att vara snygg för random snubbe/snubba på stan, utan för att det är så man placerar sig bra i en tävling. Vem är det isåfall som tänker mest på ytan? 

‌ Det finns överhuvudtaget inga felaktiga anledningar att träna och kroppsbyggarna har åtminstone kulorna att erkänna att de tränar för ytan. Rätt modigt ändå på något sätt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Är det känslan att det är "fel" att träna för ytan som fortfarande skaver? Ja, det kan kännas främmande och det är inte för alla, men det är absolut inte fel. Det finns överhuvudtaget inga felaktiga anledningar att träna och kroppsbyggarna har åtminstone kulorna att erkänna att de tränar för ytan. Rätt modigt ändå på något sätt. Ärlighet mot sig själv och omgivningen kan ju vara rätt positivt. Så kan man också se det.

Lev och låt leva vänner. De enda som anklagar en konstnär för ytlighet är andra konstnärer som inte vågar erkänna att de målar, och de som inte ens orkar försöka.



Liknande artiklar
Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023