Du är mer än din fysik – del två

När likes är livet.

Marek Behrendt

Den första delen av den här artikelserien handlade främst om varför längtan efter ytlig bekräftelse i kombination med en dålig självbild inte är ett bra utgångsläge för att börja en diet. Hur den dåliga självbilden sparkar igång ett sökande efter bekräftelse. Scenariot som jag tar upp i den här delen har i princip den omvända ordningsföljden.

Bland annat vill jag berätta om en tjej som till synes inte hade några problem alls med sin självbild. En tjej som på väg mot sin första tävling fick ett allt större genomslag i sociala medier men vars psyke fick sig en rejäl knäck när hon inte längre kände att hon kunde leva upp till den bilden hon hade målat upp av sig själv. Men innan jag går in på hennes story vill jag förtydliga min syn på sociala medier lite.

Sociala medier

Visst, man kan tycka att sociala medier gör oss allt mindre sociala. De skiftar vår fokus från de djupa banden vi kan knyta till personer i vår nära omgivning mot allt mer ytliga band till personer på vitt sprida platser. Men de är inte bara av ondo. De kan hjälpa oss att känna gemenskap i aktiviteter eller sociala rörelser som vi annars kanske hade känt oss ensamma i.

Du kanske är intresserad av något som ingen annan i din närhet är intresserad av. Eller du som inbiten gymråtta kanske jobbar konstiga tider och är på gymmet när ingen annan är det. Att då ändå kunna dela med dig av dina pass och din framgång till andra kan ge dig den mentala boosten som behövs för att även ta dig igenom de där passen där motivationen tryter lite.

Problemet med sociala medier är, som jag beskrev i första delen, att vi tenderar att bara visa våra bästa sidor. Det där är egentligen inte så konstigt, framförallt när följarantalet börjar skena iväg. Det är inte så många som skulle ställa sig mitt bland en massa främlingar i ett shoppingcentrum och dela med sig av sina svagheter och tillkortakommanden, eller hur? Vi brukar vanligtvis välja personerna vi delar våra brister med omsorgsfullt, baserat på styrkan av de band vi har knutit med dem. Det är ju helt naturligt. Vi vill inte visa svaghet för någon som vi inte vet om den kommer utnyttja det emot oss. Att däremot dela med oss av något fint, häpnadsväckande eller inspirerande är en helt annan sak, det kan vi göra med vem som helst. Och hur kan jag enklast få folk att häpnas i den ytliga instagram-dominerade värld vi lever i idag? Snygga selfies givetvis!

Du behöver inte ens se ut som personen du vill visa upp. Med rätt filter och vinklar ser du till att preciöst konstruera exakt det ögongodis dina följare vill ha. Men vad händer när du märker att du allt mer börjar identifiera dig med den där fabricerade personen du visar upp, fastän du innerst inne vet att det inte är du? Hur kommer du känna när den vetskapen allt eftersom sakta sipprar upp mot ytan? Det är precis vad följande story handlar om.

Du behöver inte ens se ut som personen du vill visa upp. Med rätt filter och vinklar ser du till att preciöst konstruera exakt det ögongodis dina följare vill ha.

Baksidan av Insta-fame

Det här är alltså berättelsen om en tjej som jag fått äran att coacha mot sin första fitness-tävling. Hon var verkligen inte särskilt ytlig av sig, utan det som främst drev henne att lägga upp material på sociala medier var att inspirera andra. Med det sagt kunde hon säkerligen bry sig lite för mycket om vad andra tyckte och tänkte ibland, vilket ledde även henne till att se till att endast visa upp sig från sin bästa sida.

Psykiskt sett gick resan mot tävlingen galant. De värmande kommentarerna och hejaropen från inspirerade följare kunde ge en försmak på den belöning som den slutliga upplevelsen på scen skulle bära med sig. Samtidigt trillade det in massvis med nya följare varje dag och antalet likes och kommentarer blev bara fler och fler. Man skulle kunna säga att the road to insta-fame var i full rullning!

Även om man inte brydde sig om bekräftelsen tidigare så kommer något sådant lämna ett avtryck på en. Ju fler likes och kommentarer man får om sig själv desto lättare blir det att börja identifiera sig med dessa kommentarer. Bryr man sig tillräckligt mycket om den feedback man får på sociala medier så att den hjälper en på resan mot ett tydligt uttalat mål så kommer man även känna ett visst ansvar inför de som yttrar den.

Något som i efterhand skulle förvärra hela situationen var däremot att hon i det här skedet inte utvecklades på så många andra plan i sitt liv. Arbetskarriären hade stått stilla ett bra tag, intressen bortom träning och kost har fått ligga på is och vänskapsrelationer bortom fitnessvärlden hade blivit lidande under en längre tid. Nu börjar du nog ana vart det här är på väg.

Dagen med stort D var kommen och tävlingen blev en succé, och det betydde även att resan mot tävlingsformen nu officiellt var över, åtminstone för den här gången. Men vad hände med alla hennes följare nu? I hennes ögon följde de henne för att hon inspirerade dem till en fysisk förbättring. Det var det som hennes instagram handlade om; att jobba mot en bättre fysik.

När hon nu fick uppleva tävlingsdietens rekyleffekt, framförallt med tanke på att tävlingen hamnade precis innan semestern, så fick hon infinna sig med tanken om att hennes fysik skulle röra sig åt det sämre de närmsta månaderna. En insikt som var ganska tuff för henne att hantera, fastän jag hade förvarnat henne om det.

Och ju längre hon sköt upp tidpunkten att visa upp en bild på hennes aktuella form, desto större och tydligare skulle skillnaden bli för hennes följare.

Egentligen verkade hon inte påverkas så mycket av det här i sitt vanliga liv, däremot ville hon verkligen inte dela med sig av några nya formbilder på instagram nu. Istället kanske det kunde bli lite ”throw back”-bilder då och då. Och med tanke på att hon under resan mot tävlingen allt mer hade börjat identifiera sig med bilderna hon la upp så skapade detta en inre konflikt. Hennes vilja att fortsätta förse sina följare med material kantades av känslan att inte vara genuin. Och ju längre hon sköt upp tidpunkten att visa upp en bild på hennes aktuella form, desto större och tydligare skulle skillnaden bli för hennes följare.

I det här läget måste jag betona att den här tjejen i alla skeden hade en kropp som de flesta andra tjejer skulle döda för. Och det är inget jag bara säger. Men i det här fallet kvittade det, hon kände sig ändå misslyckad. Hon kände att hon inte skulle nå upp till de förväntningar som hennes följare hade på henne – förväntningar som hon till stor del själv målat upp i sitt huvud.

Hur hon bröt trenden

Medveten om den stora tillfredsställelse det för med sig att skapa och sprida något som verkligen kan beröra och hjälpa människor så försökte jag få henne att klura på sätt som hon skulle kunna göra just detta på – hur hon kunde skapa något som ligger henne varmt om hjärtat och där hon tillför något av värde till andras liv.

Jag vill nog påstå att hon kanske hittade det mest perfekta sätt att verkligen koppla loss sig själv från sin instagram-fysik. Hon blev nämligen, såvitt jag vet, den första tjejen i Sverige och en av de första överlag som började lägga upp ”flexed vs relaxed”-bilder där hon visade hur gravt annorlunda en fysik kunde se ut i lite olika vinklar och poser. Och då pratar vi alltså inte ens om någon ändrad ljussättning eller photoshop.

Att lägga upp den första bilden av det slaget tog en hel del övervinning till en början. Tänk dig själv en situation där du under längre tid visat upp dig för en publik av tusentals människor och nu ska visa en sida av dig de aldrig sett förut, en ”sämre” sida dessutom.

Responsen var minst sagt överväldigande. Ytliga kommentarer från dreglande killar byttes allt mer ut mot känslofyllda kommentarer från djupt berörda tjejer. Hon kunde få långa mejl om hur mycket hennes inlägg betydde för andra och hur oerhört viktigt det hon gjorde var. Allt ett resultat av att hon offrade lite av sin stolthet och sitt anseende för andras vinning. Men det bästa av allt var att hon i slutändan egentligen inte offrade någonting.

Tvärtom, de här inläggen höjde snarare hennes anseende. Det kunde varit folk som tidigare tyckt att hon verkade pretentiös och självupptagen som nu helt ändrade sin åsikt om henne. Om något så visade hennes förmåga att visa svaghet och mindre smickrande sidor snarare på mental styrka och genuinitet.

Inte nog med att det nya materialet fick henne att framstå i ett bättre ljus utåt så gjorde det även ett desto större intryck på hennes självkänsla. Den feedback hon kunde få nu var så mycket mer värd än den hon fick tidigare. Bekräftelsen från ett ”Wow, du är så grym som lägger upp sånt här! Det behövs fler som dig!” känns så mycket starkare och sitter i så mycket längre än ”Satan vilken röv!! :O ;P ”. Samtidigt fortsatte följarantalet att klättra.

I slutändan kunde hon alltså genom ett i grunden helt osjälviskt beteende (1) få mer respekt, större räckvidd och mer bekräftelse. Win-win för alla inblandade parter!

I nästa del, som också blir den sista i den här serien, kommer jag gå igenom konceptet att bygga självkänsla och självvärde, och dessutom ge dig en enkel 5-punktslista att själv utgå ifrån.


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024