Är det inte dags för en vapenvila?

Crossfit eller cable cross? "Fran" eller 4 x 12? Sätten att träna är många men syftet är ofta detsamma. Är det därför inte läge att anamma en lite mer tolerant attityd mot varandra?

Sebastian Avindell

Sedan jag tog steget över till crossfit har jag fått genomgå en hel del svåra prövningar. Att släppa något, i mitt fall "vanlig" styrketräning, som man gjort större delen av sitt vuxna liv för att ta klivet ut i det okända ställer sannerligen sina krav. Och då syftar jag inte enkom på att upptäcka hur evinnerligt dåligt flås man har. Nej, istället liknar en del det svåra det jag ibland upplever när jag skriver lite mer politiskt, och så kallade nättroll dyker upp. Ni vet, de där som klagar på allt, bara för att de kan? Lite gliringar får man ta, det säger sig självt, men vart går egentligen gränsen?

I det tysta (nåja, kanske inte alltid så tysta) har det sedan länge pågått ett krig mellan crossfitutövare och gymmare/kroppsbyggare/styrkelyftare/allt-som-har-med-att-plocka-upp-en-hantel-att-göra-are. Detta är inget jag själv reflekterat över, innan jag själv "bytte lag" över till vad en majoritet av alla som tränar verkar anse vara ekvivalent med "the dark side". Visst, jag har sett någon sarkastisk bild på instagram, klickat på en video med crossfit-fails och fått se en miljard stackars atleter göra sig illa, allt ackompanjerat av glada hurrarop i kommentatorsfältet under både bild och video. Men, nu när jag själv mer aktivt börjat röra mig i samma värld som övriga crossfit-inbitna har jag plötsligt själv blivit varse om den ibland obscena mängden hat som florerar på nätet mot träningsformen.

Det hela är så otroligt märkligt. För, i grund och botten gillar vi alla samma sak, nämligen att träna, få mer muskler och att utvecklas som atleter. Att våra vägar och metoder sedan skiljer sig åt är väl på det hela taget egentligen bara hårklyveri? Det är för mig som att jämföra någon som slår stortån i ett bordsben med någon som tappar en hantel på samma tå, båda får ju ont, fastän de åsamkat sig själva smärtan på helt olika sätt. Olika vägar kan leda till samma mål, ingen behöver vara mer rätt än den andra. Det valet ligger ju hos individen. Detsamma gäller ju även faktumet att alla inte vill samma sak. En individ kanske vill bli stor som ett hus och titta på youtube-klipp där Ronnie Coleman äter fyra kycklingar till frukost. En annan springer fyra mil om dagen och dricker roibos-te och når sin njutning på så sätt. Den tredje drömmer om kippade pull-ups och nya Reebok-dojor. Utifrån sett kan de tyckas att de här tre filurerna skiljer sig åt, särskilt när man jämför ört-te med kycklingfilé, men det är faktiskt ingen större skillnad på dem. Alla vill de röra på sig, på något sätt. Rörelseglädje är den gemensamma nämnaren!

Därför gör den här kampen mig lite matt i pälsen. För, det verkar som om vi bara missförstått varandra från början. Måhända tog en crossfitare en bodybuildares stång på gymmet någon gång kring 2006, då denne just var i färd med att köra bicepscurls. Kanske var det så att en gymmare körde långcardio på gymmets enda roddmaskin, medan crossfitaren frustrerat ville köra intervaller på den samma. De blev arga på varandra, och så var det här eländet igång. Jag vet inte, men någonstans måste den här konflikten ha tagit sin början. Och idag ser jag ständigt frukten av detta krig i sociala medier, där människor ständigt känner sig nödgade att påpeka hur värdelöst crossfit är, hur hög skaderisken är och hur liten man blir av att utföra det.

Motsatsen finns självklart också där, det ska vi inte glömma bort. En hög svansföring från crossfitatleter som med förakt tittar på "vanliga" gymmare och fnyser. Hur fan kan man fortfarande ägna sig åt metoder som 5x5? Vem i helsike behöver cable-crossa? Och, ju mer de här två ytterligheterna möter varandra, desto argare blir folk. Ibland känns det nästan som om dom är redo att ha ihjäl varandra, bara för att man råkar tycka två olika saker är det bästa som finns. Men, blir inte det något absurt? Ungefär som att jag skulle ge någon en lavett vid lösgodiset, bara för att den råkar tycka att hallonbåtar är det bästa godiset? Och, även om man råkar tycka något är hemskt, horribelt eller rent av vansinne...måste man då berätta det? Existerar inga spärrar längre? Om någon går förbi ditt fönster med ett par skor du tycker är hiskeliga, måste du då öppna fönstret och vråla det? Nej. Såklart inte. Du är ju inte tokig. Så varför gör folk det på internet då?

Kan man inte bara skaka på huvudet, och kryssa fönstret man har framför sig? Om någon försökte tvinga dig, crossfitare, att göra triceps-kickbacks med hantel eller dig, bodybuildare, att utföra tjugo burpees, ja då skulle jag kunna förstå varför ni blev sura på varandra. Men annars? Nej. Vi gillar alla att röra på oss, fast på olika sätt. Kan vi inte bara sedan komma överens om att "agree to disagee"? Utan att skapa mer näthat och elände? Ska det egentligen vara så svårt? Är det inte dags för en vapenvila? Tycker inte ni det?

Mer rörelseglädje (och mer av allt du älskar till dig själv) åt folket!

*

‌* Var inte den här filuren.

° ° °


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023