Den banala känslan av att vara mäktig

Om varför vi väljer att underkasta oss stålet.

Erik Sander

Att många oinitierade visar tydliga tendenser till en, mer eller mindre, utbredd oförståelse när det kommer till muskelbyggares underliggande motiv och drivkrafter är knappast något förstasidesstoff. För den ofrälste är det inte helt enkelt att förstå hur någon normalt funtad människa kan frambringa engagemang att torrväga mat på våg, ställa klockan på 04.30 för att promenera fort med en frenesi i armpendlingen likt ett vindkraftverk i blåsväder, tacka nej till godfika på jobbet eller till och med ta med sig egen mat vid någon annans bortbjudning.

Det måste ju vara väldans obehändigt att vara så stor, och vart köper de egentligen sina kläder?”‌

På samma sätt finns det många där ute som inte, om så deras liv hängde på det, skulle kunna svara på varför Lukas Högberg bortsåg från en så massiv muskelpump att han mer eller mindre bokstavligen höll på att träna ihjäl sig. Tacka fan för att så inte blev fallet. Det glada lynnet hade lämnat ett tomrum svårt att fylla.

2013 – Lukas på sjukan i Danmark. 

Det vi heller inte får glömma är att varje mynt har två sidor. Med tämligen stor säkerhet står det säkert en och annan stadig testosteronstinn pjäs och kliar sig konfunderat i håret, alternativt petandes i näsan, och kan inte för allt i livet förstå hur en blekfet kostymnisse kan gå-äta sig genom lunchen med en hamburgare i ena handen och telefonen i den andra.

Den något utdragna poängen med ovanstående utläggning är att det alltid kommer vara svårt för någon som saknar engagemang och intresse inom ett visst område att förstå sin motpart till fullo, varför den gör som den gör. Likt din kontraherade biceps aldrig någonsin fullt ut kommer förstå vad det är för fel på den ständigt avslappnade antagonisten triceps. Det är fullt naturligt.

En än mer intressant frågeställning är då istället hur många av alla muskelbyggare, crossfittare, styrkelyftare eller fitnessatleter över lag som bemödat sig med att lyfta fram samma frågeställning, riktat den mot sig själv, skrapat på ytan och dykt ned i sitt innersta mörker för att utforska detta ständiga: varför?‌

Varför är det så förbannat viktigt att marka 200 kg, varför är det viktigt att köra 40 chins unbroken eller varför är du beredd att pulverisera båda knäskålarna för att böja 250 kg?

‌ Min mening är dock att det hela är mycket enklare än så, att det i själva verket finns en ytterst banal drift som får oss att fortsätta sträva mot det som den ofrälste ännu inte förstått – för att det är så jävla mäktigt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Min gissning är att styva två tredjedelar av alla som precis läst föregående stycke nu gör sig beredda på en lång och invecklad utläggning med grunden i det freudianska tänkandet eller dylikt. Min mening är dock att det hela är mycket enklare än så, att det i själva verket finns en ytterst banal drift som får oss att fortsätta sträva mot det som den ofrälste ännu inte förstått – för att det är så jävla mäktigt. 

Vi människor är lika innerligt som förprogrammerat banala i våra drifter att det är den enda logiskt rimliga förklaringen till varför jag med ett, på gränsen till sinnesförvirrat, leende på läpparna med nöje sliter hål i händerna om och om igen bara för att återigen misslyckas med att nå den där tjugonde hakan ovanför chinsräckets hånflinande kant. Vi lever i en nutid där parollen ”the survival of the fittest”‌ inte längre är applicerbart. Det är numera enbart applicerbart på djurriket, ett rike vi en gång i tiden mycket tydligare var en del av. Ett rike som vi idag står långt ovanför och med teknikens hjälp sakta men säkert utrotar och istället skanderar för full hals från toppen att det nu är ”the survival of the richest”‌ som gäller. 

Detta till trots är det idag samma banala drifter som för oss framåt i vår strävan på gymmet, i boxen eller längs vägen fram till podiet – vi vill vara störst, starkast och ha den hårigaste bröstkorgen.

Goda herrar som till synes på bioduken är utmärkta ambassadörer för dessa banala drifter är Chuck Norris‌ , Sylvester Stallone‌ , Arnold Schwarzenegger‌ , Jason Statham‌ och Steven Seagal‌ . Ursäkta mig, självklart inte Steven Seagal‌ , men alla andra jag precis räknade upp har en sak gemensamt – de är mäktiga i kubik och fyller ut en förbannat tuff kostym som får resten av världens män att till synes dra fötterna bakom sig iklädda mjukisbyxor, collegetröja och kissetofflor.

Not so much.
De är salta snubbar som alla (gym?)killar vill vara och alla tjejer vill hava. De spelar alltid den starka och tysta typen som räddar världen precis i slutet av filmen, du vet när man sitter i soffan och kramar kudden så hårt att sömmarna spricker i tron om att allt hopp är ute. Vår hjälte har precis blivit både fysiskt och psykiskt söndermanglad rakt igenom nittio långa minuter av det vietnamesiska brottssyndikatets samtliga medlemmar. Busarna har filmen igenom haft ett tjugofalt överläge och det enda som nu finns kvar av vår hjälte är en pöl med blod och trasiga muskler. Han har blivit skjuten åtminstone ett tvåsiffrigt antal gånger, förlorat alla sina anhöriga rätt framför sina egna ögon och finner sig nu i en situation där han till synes är helt utan varken hopp eller mod. Det enda som återstår för vietnameserna för att enkelt ta över världen är så lite som att ens titta snett på vår slagna hjälte.

Men…

Plötsligt får vår hjälte oanade superkrafter och övermannar mirakulöst nog tjugo stycken bovar, en efter en (vissa till och med två och två), och avslutar med att döda bossen genom att slita av huvudet och samtidigt vissla Marseljäsen. Världen är räddad. The End.

Man visste på förhand att det skulle hända, ändå kommer man på sig själv med att stå upp i soffan och skrikandes luftsparka låtsasskurkar och dela ut höga femmor till kompisen bredvid som är i full färd att dela ut slagserier mot osynliga bovar. Man tycker att hjälten i filmen är det coolaste man sett och kan inte hjälpa det faktum att avundas honom en smula. ”Om ändå jag kunde vara sådär tuff”‌ tänker man. Självklart vet man att det inte var en dokumentärfilm som sändes, men det spelar ingen roll, man vill fortfarande vara lika mäktig.

Man vill vakna upp på morgonen i en gammal sliten lagerlokal utan möblemang och tänka tillbaka på gårdagen då man räddade en hel skolklass från en säker död genom att lyfta upp en skolbuss på raka armar ovanför huvudet och till fots föra den i säkerhet. Man reser sig upp ur sängen, knäcker kotorna i ryggen och går sedan raka spåret ut på gatan för att brotta ned en grizzlybjörn i full färd att äta upp en försvarslös gammal tant. När nämnda tant sedan vill tacka dig för att ha räddat hennes liv är du redan spårlöst långt därifrån. Du gör inte det du gör för ära eller berömmelse. Du gör det för att du kan – du gör det för att du är mäktig som få.

Typ.
Likt Sylvester Stallone‌ vill du ha pytonormar i ådrorna parallellt med att du skjuter laglösa män mitt emellan ögonen med pilbåge. Ljudlöst och effektivt, precis som Rambo‌ . Allra helst ska du inte säga något alls. Måste du tvunget säga något gör du bäst i att lika mystiskt som lågmält mumla ur dig en låg oktav i stil med "I will go alone"‌ . Du blickar bort mot horisonten under några rysligt långa sekunder. Sedan är du borta. Bara sådär.

Du vill ju vara James Bond‌ i smoking. Du vill dricka din martini ”shaken, not stirred”‌ och prata med brittisk accent. Att rädda världen från ryska superskurkar och fälla dito supermodeller på löpande band ska vara vardagsmat för dig. I slutändan ska du aldrig få flickan i filmen och motiverar det med att "jag är inte bra för dig, darling"‌ . Kort därefter försvinner du bort i horisonten för att återigen rädda världen från dess förestående undergång. 

Innan jag kommer alltför långt bort från ämnet ska jag göra mitt bästa för att sammanfoga cirkeln. Givetvis finns det inte en och enbart en enda simpel förklaring till varför‌ vi gör som vi gör. Anledningarna är både många och individuellt varierande till att vi ständigt strävar efter att putta på ytterligare en viktskiva på stången, till varför vi jagar ytterligare reps i dipsställningen eller varför vi väljer att jaga bort ännu en fettprocent på den till synes fettbefriade härligheten på scenen. Med det sagt är det min högst personliga, men också lika bestämda, övertygelse att en av våra starkaste drivkrafter urspringer från något så simpelt som att det får oss att känna oss just mäktiga‌ . Ja, jag menar att det till stor utsträckning är så urbota simpelt.

Avslutningsvis ska jag lämna er med en kort förklaring till varför jag fortsätter pusha mig själv, varför jag fortsätter träna idogt år ut och år in, varför jag ständigt strävar efter ytterligare en haka över chinsstången. Min gissning är att åtminstone några av er kan sympatisera med mig.

Jag vill vara så råbarkad att jag rakar mig med machete om morgonen och öppnar konservburkar med skinkorna. Att stoppa gaffeln i brödrosten och föna håret i duschen ska inte vara några konstigheter för mig. Jag vill kunna käka smågrus till frukost och skita taggtråd utan att blinka. Och ser jag en brunstig älgtjur ska jag kunna dräpa den med mina bara händer och sedan äta hela älgen rå – det är mäktigt.


Erik Sander‌ , från Stockholm, har ägt, byggt och drivit två egna gym. Han har en Fil. kand. inom biomedicin – inriktning fysisk träning, jobbar just nu som konsult inom gymbranschen med fokus på konceptutveckling och utbildning samt kvalitetssäkring av personal.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024