"Jag tror jag är övertränad"

Troligtvis inte. Du behöver förmodligen bara vara lite mer här och nu.

Sebastian Avindell

Världen har sannerligen förändrats. För så lite som drygt hundra år sen kunde människor gå upp klockan fyra för att mjölka kor, kroppsarbeta en hel arbetsdag för att vidare upprepa proceduren sex dagar i följd. Visst, de mådde kanske inte helt persika, men det gick ändå. Ingen klagade i alla fall över att vara utsliten eller övertränad. Annat är det idag. Ständigt tycker jag mig läsa om risken för att bli "övertränad" och lika frekvent hör jag individer som talar om att de nog är just det. Men, är det verkligen så? Drabbas numera var och varannan person av överträningens elände, trots att vi inte rör oss hälften så mycket som människor gjorde förr? Är vi mesigare än alla de som levde för ett sekel sedan? Överdriver vi och gnäller i onödan, eller finns det faktiskt fog för att tro att vi alla ligger i riskzonen för att vara övertränade?

Nej, blir det korta svaret. Du är förmodligen och med all säkerhet inte övertränad. Visst finns diagnosen och sannerligen är det som så att ett fåtal individer faktiskt drabbas. Men, mest troligt är du inte en av dessa. Och med stor säkerhet kommer du heller inte att drabbas av det. När träningen börjar ta emot, när kroppen inte svarar som den ska och allt som har med fysisk aktivitet att göra börjar trilskas är det rätt lätt att börja snegla mot just det begrepp vi talar om här. En enkel lösning: Jag är ju övertränad, såklart! Det är därför inget funkar, det är därför jag är så trött hela tiden och det är tack vare det som resultaten uteblir! Men, ligger svaret verkligen där? Jag tror inte det.

Blicka tillbaka på våra förfäder, hur hade dom det? Visst, det var ingen picknick att leva under nittonhundratalets början. Världskrig, spanska sjukan och fattigdom var utbrett, människor dog betydligt yngre än vad de gör idag. Trots det orkade de med allt kroppsarbete. Givetvis berodde detta till stor del på att de var tvungna, det fanns inte som alternativ att man inte arbetade med kroppen, man kunde inte välja att flytta in till Stockholm för att starta ett microbryggeri för att säkra sin överlevnad. Detta till trots tror jag att de som levde då hade det bättre på en punkt – de levde i och för nuet. Livet var här och nu, för ingen kunde veta vad som väntade kring hörnet. Annat är det idag, inte sant?

På ytan ser allt så bra ut. Du äter korrekt, tränar som man ska och har de allra finaste träningskläderna. Ändå mår du som en kloakråtta och får noll och intet i resultat. Varför? Vi tar ett steg tillbaka och ser hur ett normalt liv kan se ut för en generisk svensk som tränar 5-6 gånger i veckan.:

04:45: Du vaknar tidigt för att hurtigt morgonträna, innan någon annan ens tänkt tanken att vakna. Vackert så. Problemet är bara att du somnade 23:52 igår.

06:22: All träning färdig. Du hetsäter frukosten samtidigt som du fipplar mellan dina tre olika instagramkonton, Facebook och twitter.

06:48: Efter att ha hetskört vilt genom morgontrafiken, tutat på tre tanter som gick för långsamt över övergångsstället sladdar du in på jobbets parkering. Du vill helst av allt vara först på kontoret, för att visa hur ambitiös du är, men ser att den där jäkla Lennart redan är på plats.

06:49-18:02: Du jobbar som en tok, hoppar över lunchen och äter framför datorn. Arbetar dessutom över, samtidigt som du får be din bättre hälft hämta på dagis, för du är sen. Igen. Stressar sedan hem, tutar på vad du tror är samma jäkla tanter vid samma jäkla övergångsställe.

18:30: Du äter kvällsmaten stående, medan du hummar åt vad dina barn har att berätta om dagen, samtidigt som du svarar på några jobbmail.

18:45: Du utför ett mobilitets- och stretchpass i hallen hemma, medan du överinser barnens tandborstning. Samtidigt får du allt mer dåligt samvete över att du inte umgås mer med barnen.

19:30-20:45: Nattar ovan nämnda barn. Svarar på jobbmail i mörkret. Blir stressad över att du inte hinner träffa din partner.

20:47- 22:39: Jobbar med laptopen i knäet framför teven, bredvid din partner. Planerar morgondagens träning.

23:12: Går till sängs. Ställer klockan på 04:45.

Ovan givna exempel är givetvis draget till sin spets, men jag tycker ändå det statuerar dagens samhälles verkliga bekymmer: vi lever inte i nuet. Vi stannar aldrig för en sekund upp för att bara andas. Vi jagar, jagar och jagar återigen det ouppnåeliga. Ser vi en fin vårblomma kan vi inte bara nöja oss med att i alla enkelhet betrakta den, och kanske böja oss ned för att känna dess doft. Nej, istället ska sagda blomma fotas, slängas upp på sociala medier med fyndigt skriven text. Blomman som du kunde ha njutit av har du således bara sett genom din mobils kameralins. Är det att leva i nuet?

Att ständigt jobba över, slita hundrafemtio procent på jobbet och samtidigt använda den där Thailandsresan i oktober som tröst, är det att leva i nuet? Att aldrig stanna upp för att reflektera, aldrig känna sig ha tid med vare sig barn, bättre hälft eller vänner, är det ett sunt beteende? Och att bredvid allt detta ha en halvseriös idrottssatsning, med mellan sex-åtta pass i veckan – vad gör det egentligen med vår knopp och kropp? Klart som tusan du känner dig "övertränad"!

Men det är du ju mest troligen inte. Mer troligt är att du fastnat i en ond spiral av en uppsjö av saker som faktiskt saknar substans. Handen på hjärtat, om du fick reda på att du skulle dö om en vecka, vad skulle du då välja att göra med den tid du hade kvar? Inte tusan skulle du jobba mer?! Svara på fler mail och försöka vara före den där Lennart på jobbet på morgonen? Nej. Mest troligt skulle du nog vilja spendera mer tid med dom du älskar. Du skulle göra mer av allt det där du tycker om. Så, frågan blir då, varför gör du inte det redan idag? Men, säger någon nu, så kan man väl inte göra? Bara göra saker man tycker om? Min motfråga blir då: varför inte? Ska livet bara vara att jaga pengar och saker?

Jag tror vi alla skulle må betydligt bättre om vi ibland steg ur hamsterhjulet av rutiner som utgör vårt liv. För, jag tror pudelns hela kärna är att alldeles för många människor missar nuet. Ni vet, att bara stanna vid en blomma för att se att den är vacker. Inget mer än så. Inga foton, ingen instagrampost. Bara vara där och då. Stänga av all stress, alla måsten och bara... andas.

Så nej. Jag tror inte du är övertränad. Mer troligt är att du lever i en helt annan plats än nuet. Du bombas av stress från det att du vaknar tills dess att du slutar ögonen. Det är därför du inte får några resultat. Det är därför kroppen känns som en urvriden disktrasa. Så, får jag bara ge dig ett råd idag så blir det följande: försök att leva lite mer som man gjorde förr.

Stanna upp och lukta på blommorna!

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023