Muskler till alla!

Precis. Till alla. Även till dig. Även om det tar tid.

Sebastian Avindell

"Nä, alltså, jag gymmar inte. Jag vill inte bli för stor och bulkig. Så fort jag tittar på en vikt så växer mina axlar.‌ "‌

Känner ni igen er? Det här är en mening jag får höra om och om igen, om än med lite olika muskler som skulle råka bli för stora. Axlar och ben brukar vara det kvinnor är rädda ska – som genom ett trollslag – fördubblas i storlek, bara för att de tittar åt en vikt.
Jag vet inte riktigt vad den här eländiga tanken har sitt ursprung i. Kanske är det en fördom från det tidiga åttiotalet, när de enda tjejer som lyfte vikter på gym var bodybuilders. Eller så går tankarna direkt till någon östeuropeisk kulstöterska, som ser mer manlig ut i kroppen än de allra flesta män.

Åsikterna och fördomarna kring att tjejer inte ska lyfta vikter är något som tyvärr förstör för väldigt många aspirerande atleter. Alla kvinnor vill, tack och lov, inte bara köra spinning‌ eller Zumba‌ . Vill man det, ja då är väl det alldeles utmärkt. Men om man som tjej/kvinna/donna med lysten blick spanar in hantlarna på gymmet, medan man värmer upp på löpbandet, då är det ju dit man sen ska bege sig. Inte till ytterligare bortslösade minuter på en annan kardioapparat. Bara för att man om och om igen fått höra att muskler inte är till för tjejer. Bara för att man fått höra att "tjejer som lyfter blir bulkiga"‌ . För, det blir dom inte. Och jag ska berätta varför.

Att kvinnor och män ska ha lika villkor och förutsättningar är en självklarhet. Men precis som att det är solklart att alla ska få göra som de vill, oavsett vilket kön de råkar tillhöra eller identifiera sig med, så finns det trots allt skillnader som inte går att frångå. Skillnader som naturen gett oss, vare sig vi vill det eller inte. Visst, det finns individuella variationer, men det ändrar inte ett kvarstående faktum: det är fysiologisk skillnad på en kvinna och en mans kropp. Och det här är nog så viktigt att påpeka. För det är just det här faktumet som gör att du som råkar vara kvinna och är rädd för att bli ”för stor”‌ eller ”för bulkig”‌ inte har något som helst att frukta. Om nu muskler ens ska vara något att fasa för, det vill säga.

Du kan som tjej bygga muskler precis som en man. Men, ni har olikheter som framförallt i det långa loppet kommer utgöra stora skillnader. För det första har en manlig individ naturligt mer av hormonet testosteron i kroppen. Ibland så mycket som tio gånger mer än en kvinna. Testosteron hjälper som bekant musklernas celler att växa. Och även om kvinnor också har testosteron i kroppen (producerat i äggstockarna), och dessutom kan stimulera mängden genom att träna hårt, kommer de aldrig komma upp i en frisk mans nivåer. Om de inte tillsätter det vid sidan av, det vill säga. I grunden ser även fysiologin i mängden‌ muskler mellan män och kvinnor annorlunda ut. Män har mer naturligt mer muskelmassa, medan kvinnor istället har en större andel fett i sin kroppssammansättning. Tuff skit, men så är förutsättningarna. En normalt fungerande kvinna, som inte tar doping, har således inte några som helst förutsättningar att bygga samma mängd muskler som en man. Männen har, enkom beroende på evolutionen och sitt kön, ett försprång vad gäller att packa på sig muskler. Därmed inte sagt att kvinnor INTE kan bygga muskler. För det kan dom.

Så. Du som tränar med vikter, och råkar vara tjej. Som får höra att du nog ska akta dig för att inte bli för stor, eller själv är rädd för att snart se ut som Arnold‌ . Du har inget att vara rädd för. Först och främst därför att muskler är något snyggt. Det är lika vackert på en kvinna, som på en man. Men, utöver det, därför att du med all säkerhet inte kommer svälla upp likt en spärrballong, bara för att du börjar lyfta lite skrot. Din kropp fungerar helt enkelt inte på det sättet. Tränar du däremot i kopiösa mängder, äter rätt och gör detta under flera år…ja då kan resultaten bli något annat. Men då är det mest troligt som så att det är just det som är ditt mål. Men, att lyfta vikter kommer inte som genom ett under transformera dig från kvinna till man. Även om det nog finns många kvinnliga aspirerande bodybuilders som önskade att så var fallet. Men ingen individ, inte heller en man, behöver vara rädd för att man från en vecka till en annan ska genomgå någons sorts metamorfos från soffpotatis till ett belgian-blue liknande muskelberg. Det fungerar helt enkelt inte så.

Men. Nu när vi satt en hel del fördomar på skam. När vi konstaterat att ingen behöver vara rädd för att inte komma i kavajen, på grund av att man tränat axlar två gånger på en vecka. Då är väl det mest viktiga att slå fast att alla ska få se ut hur tusan dom vill. Även om man råkar vara tjej. Muskler är, som sagt, något universellt snyggt för alla. Inte bara män. Så nästa gång någon kvinna i din närhet förfasar sig över att hon kommer bli för muskulös, för stor eller för bulkig av att lyfta vikter så är väl den rätta – är inte muskler till för alla?

Mer rörelseglädje (och mer muskler!) åt folket!



Liknande artiklar
Oscar rapporterar från träningslägret i Madrid

Titelmatchen för Oscar Ahlin inom WBF kommer allt närmare. Oscar berättar här om känslan under det pågående träningslägret i Madrid. Vi får även en kort pratstund med hans fru Saida om hur det verkligen är att leva med en proffsboxare.

3 apr. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Lever vi längre med vänner?

I premiäravsnittet 2025 utforskar Pischa och Mange hur sociala relationer kan förlänga livet och förbättra vår hälsa, inspirerat av Pischas 93-åriga mormor.

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Vilka effekter kan man få från väldigt stora livsstilsförändringar?

Nytt år och Jacob och Wille tyckte därför att det kunde passa att prata om en studie där man fått människor att göra en extrem livsstilsförändring i några månader för att se vilka effekter det kan få hos människor med tidigare ganska dålig hälsa.

1 jan. 2025

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024