Muskler till alla!

Precis. Till alla. Även till dig. Även om det tar tid.

Sebastian Avindell

"Nä, alltså, jag gymmar inte. Jag vill inte bli för stor och bulkig. Så fort jag tittar på en vikt så växer mina axlar.‌ "‌

Känner ni igen er? Det här är en mening jag får höra om och om igen, om än med lite olika muskler som skulle råka bli för stora. Axlar och ben brukar vara det kvinnor är rädda ska – som genom ett trollslag – fördubblas i storlek, bara för att de tittar åt en vikt.
Jag vet inte riktigt vad den här eländiga tanken har sitt ursprung i. Kanske är det en fördom från det tidiga åttiotalet, när de enda tjejer som lyfte vikter på gym var bodybuilders. Eller så går tankarna direkt till någon östeuropeisk kulstöterska, som ser mer manlig ut i kroppen än de allra flesta män.

Åsikterna och fördomarna kring att tjejer inte ska lyfta vikter är något som tyvärr förstör för väldigt många aspirerande atleter. Alla kvinnor vill, tack och lov, inte bara köra spinning‌ eller Zumba‌ . Vill man det, ja då är väl det alldeles utmärkt. Men om man som tjej/kvinna/donna med lysten blick spanar in hantlarna på gymmet, medan man värmer upp på löpbandet, då är det ju dit man sen ska bege sig. Inte till ytterligare bortslösade minuter på en annan kardioapparat. Bara för att man om och om igen fått höra att muskler inte är till för tjejer. Bara för att man fått höra att "tjejer som lyfter blir bulkiga"‌ . För, det blir dom inte. Och jag ska berätta varför.

Att kvinnor och män ska ha lika villkor och förutsättningar är en självklarhet. Men precis som att det är solklart att alla ska få göra som de vill, oavsett vilket kön de råkar tillhöra eller identifiera sig med, så finns det trots allt skillnader som inte går att frångå. Skillnader som naturen gett oss, vare sig vi vill det eller inte. Visst, det finns individuella variationer, men det ändrar inte ett kvarstående faktum: det är fysiologisk skillnad på en kvinna och en mans kropp. Och det här är nog så viktigt att påpeka. För det är just det här faktumet som gör att du som råkar vara kvinna och är rädd för att bli ”för stor”‌ eller ”för bulkig”‌ inte har något som helst att frukta. Om nu muskler ens ska vara något att fasa för, det vill säga.

Du kan som tjej bygga muskler precis som en man. Men, ni har olikheter som framförallt i det långa loppet kommer utgöra stora skillnader. För det första har en manlig individ naturligt mer av hormonet testosteron i kroppen. Ibland så mycket som tio gånger mer än en kvinna. Testosteron hjälper som bekant musklernas celler att växa. Och även om kvinnor också har testosteron i kroppen (producerat i äggstockarna), och dessutom kan stimulera mängden genom att träna hårt, kommer de aldrig komma upp i en frisk mans nivåer. Om de inte tillsätter det vid sidan av, det vill säga. I grunden ser även fysiologin i mängden‌ muskler mellan män och kvinnor annorlunda ut. Män har mer naturligt mer muskelmassa, medan kvinnor istället har en större andel fett i sin kroppssammansättning. Tuff skit, men så är förutsättningarna. En normalt fungerande kvinna, som inte tar doping, har således inte några som helst förutsättningar att bygga samma mängd muskler som en man. Männen har, enkom beroende på evolutionen och sitt kön, ett försprång vad gäller att packa på sig muskler. Därmed inte sagt att kvinnor INTE kan bygga muskler. För det kan dom.

Så. Du som tränar med vikter, och råkar vara tjej. Som får höra att du nog ska akta dig för att inte bli för stor, eller själv är rädd för att snart se ut som Arnold‌ . Du har inget att vara rädd för. Först och främst därför att muskler är något snyggt. Det är lika vackert på en kvinna, som på en man. Men, utöver det, därför att du med all säkerhet inte kommer svälla upp likt en spärrballong, bara för att du börjar lyfta lite skrot. Din kropp fungerar helt enkelt inte på det sättet. Tränar du däremot i kopiösa mängder, äter rätt och gör detta under flera år…ja då kan resultaten bli något annat. Men då är det mest troligt som så att det är just det som är ditt mål. Men, att lyfta vikter kommer inte som genom ett under transformera dig från kvinna till man. Även om det nog finns många kvinnliga aspirerande bodybuilders som önskade att så var fallet. Men ingen individ, inte heller en man, behöver vara rädd för att man från en vecka till en annan ska genomgå någons sorts metamorfos från soffpotatis till ett belgian-blue liknande muskelberg. Det fungerar helt enkelt inte så.

Men. Nu när vi satt en hel del fördomar på skam. När vi konstaterat att ingen behöver vara rädd för att inte komma i kavajen, på grund av att man tränat axlar två gånger på en vecka. Då är väl det mest viktiga att slå fast att alla ska få se ut hur tusan dom vill. Även om man råkar vara tjej. Muskler är, som sagt, något universellt snyggt för alla. Inte bara män. Så nästa gång någon kvinna i din närhet förfasar sig över att hon kommer bli för muskulös, för stor eller för bulkig av att lyfta vikter så är väl den rätta – är inte muskler till för alla?

Mer rörelseglädje (och mer muskler!) åt folket!



Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024