Skippa leg day

En god tanke slog fel. Gör om och gör rätt. Leg day, gå och lägg dig, det räcker nu.

Andreas Bruzelius


Vilken märklig uppmaning, tänker kanske någon. Alla vet ju hur viktigt det är att träna benen. I synnerhet vet alla bros att aldrig låta bros skippa sin leg day. Skam den som fegar ur.

Men det här handlar inte om vikten av att träna ben utan om ett stycke misslyckad träningskultur. Det uttjatade konceptet leg day är skapat av och för människor som betraktar benträning som ett beklagligt ont som måste göras, och det motverkar exakt vad det avser att uppmuntra. Men för att bättre förstå varför, låt oss backa till ett barndomsminne. 

När jag växte upp hade jag förstås ingen leg day, men jag hade en städdag. Den inföll på lördagar och eftersom föräldrar gärna inspireras av andra barns föräldrar, hade rätt många av mina kompisar också en städdag. Den låg schemalagd på lördag förmiddag och efterföljdes av belönande lördagsgodis. Först städa, sedan frossa. 

Som resultat lärde man sig att förakta städning, undvika ansvar, lägga allt på hög och slarva sig igenom eländet när lördagen väl kom, driven av ett växande sockersug. Ett kontraproduktivt fiasko och föräldraskapets lathet summerad. 

Lyckligtvis kunde de flesta växa ur beteendet i myndig ålder och avskaffa sin städdag till förmån för en spontan önskan om att hålla det snyggt hemma.

Leg day är inte benträning

Att uppmuntra benträning är en god tanke. Men inget gott kommer ur den passionerade propagandan att införa en städdagens motsvarighet i vuxna människors träningsupplägg. Leg day utlöser nämligen exakt samma instinkter och förhållningssätt. 

Att hotfullt träna benen en dag i veckan har blivit en självplågeriets högtid. Ett glorifierat tvång, där musklernas behov har ersatts av ett barnsligt mandomsprov (ursäkta sexismen men kvinnor tycks vara befriade från det här larvet). 

Leg day skapade inte dessa.

Det är som att stå där med dammsugaren och vara tolv igen. Och hoppas på lördagsgodis.

Ingen som tränar ben på ett konstruktivt, positivt och utvecklande sätt håller på så där. De som regelbundet och troget följer en klassisk split med fasta dagar för olika muskelgrupper, svamlar inte om leg day. De använder mer hälsosamma uttryck för dagen när de ska träna ben som typ, ”torsdag”.

Genom åren har jag också lärt känna väldigt många benstarka människor, flera av landets starkaste till och med, och ingen av dem dras med någon leg day heller. De tränar sina ben baserat på behov, drivna av målmedvetenhet och träningsglädje. Ibland mer, ibland mindre. Men aldrig som resultat av slogans byggda på grabbigt grupptryck. 

Undvikandets onda cirkel

Vi människor tenderar nämligen att skapa motstånd mot allt som känns påtvingat. Motstånd leder i sin tur till en önskan om undvikande, vilket förstärker hjärnans övertygelse om att det vi ogillar är obehagligt. 

Den mentala mekanismen fungerar exakt likadant om vi ryggar för spindlar, tandläkarbesök, städning eller dagens tema – leg day. Motståndet, undvikandet och obehaget roterar på och ju hårdare vi kämpar, desto mer förstärker vi benträningens roll som ett monster i garderoben.

Så låt oss vända på dysterheten och tänka konstruktivt i stället. Vad är botemedlet mot den onda cirkeln av undvikande? Svaret kallas exponering. 

Ju mer du exponerar dig för småkryp, dammsugare eller övningar avsedda att belasta dina lårmuskler, desto svagare blir hjärnans försvarsmekanism. Det farliga avväpnas och neutraliseras. Obehaget klingar av och flyktbehovet stänger ner.

Det finns en anledning varför det brukar vara lätt att introducera benträning för någon som dagligen cyklar till jobbet, även om de annars aldrig lyfter skrot. Sådana människor är redo för stången på axlarna. Vardagliga, till synes mjäkiga exponeringar gör kort sagt mer för motivationen i våra ben än att discoträna och läsa skuldbeläggande memes.

Så om du nu råkar vara en av alla dessa människor som bävar inför benträning bör du med andra ord utsätta benen för påfrestning så ofta du kan. Åt helsicke med leg day – vänd på steken och låt benen få sig en omgång varje gång du går till gymmet i stället.

Exponeringens befrielse

Vi pratar inte hundra pannor på stången fem dagar i veckan och bomba till blodsmak. Jag pratar om ett rutinmässigt, soft inslag i vardagen. Som att köra fem ronder i benpressen efter varje pass. Eller sätta sig på en cykel i en kvart medan du kollar av dagens Instagram. Vägra hissen, välkomna trapporna. Morgonpigg? Riv av hundra knäböj innan frukost som daglig morgongympa. Upplägget är inte det viktiga, bara du blir metodiskt exponerad. 

Utdelningen ligger och väntar runt hörnet, ljuvligare än lördagsgodis. Motståndet mjuknar, undvikandet tynar bort och du sluter fred med dina stackars lår. Mjölksyra i quads och hamstrings blir ofarlig vardag. Att slippa den skabbiga ryggsäcken av negativa känslor är belöning i sig och tids nog kanske du rentav börja uppskatta känslan av att trycka till med låren. Skulle den dagen inträffa kan jag lova dig att du kommer vilja böja knälederna betydligt oftare än en dag i veckan. Du kommer kort sagt börja köra riktig och sund benträning, helt utan tvångstankar och påtryckningar.

Så med all respekt för alla fyndiga memes som försökt få in strandpojkarnas skuldror under stången för lite mer symmetri i underkroppen. Tanken var god men resultatet slog slint. Det är på tiden att bros slutar tjafsa på andra bros om tvångsmässig leg day och ersätter självplågeriet med mogen, behovsbaserad och glädjefylld benträning.

Vem vet, kanske börjar någon hålla rent i ungkarlslyan av bara farten. 



Liknande artiklar
Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023