Vad är det med crossfit?

Avindell tar ett varv med frågan om vad det är som gör träningsformen så speciell och så givande.

Sebastian Avindell

Jag har länge funderat kring sporten och fenomenet crossfit‌ . Vänt och vridit på vad det är som är så speciellt med träningsformen och varför det väcker ett sådant brett spektrum av känslor. Hiss eller diss. Kärlek eller hat. Alla har en åsikt om crossfit.

Vi lever i en rätt komplicerad och bitvis ensam värld. Vardagen med dess rutiner suger lätt energi och livsglädje ur även den mest optimistiske person. Vidare tappar många av oss vuxna det umgänge vi kanske tidigare haft. Jobb, barn eller studier gör att våra forna så heliga kompisrelationer ändrar form eller helt försvinner. Detta leder till att många blir lite ensamma och isolerade. Inte heller är det så vanligt att vi som vuxna tränar eller idrottar i lag. I alla fall inte som förr, när vi var små. Då utförde vi det mesta i grupper eller lag. Delade på rörelseglädjen och den fantastiska känslan av att göra något tillsammans.

Lägg därtill att vi trots allt är svenskar. Vi gillar inte att ställa till med obehag, tycker det är extremt hemskt att vara någon till last. Nya människor är oftast något obehagligt. Man kan ju inte bara börja prata med någon på gymmet sådär, de kan ju tro att man galen, hög eller full. Eller allt samtidigt. Då blir det pinsamt. Därför kanske vi inte alltid försöker ta steget till att skaffa nya bekantskaper, trots att vi ibland vill. Istället grymtar vi oss igenom träningspass på gymmet, på aerobicsen och duschar sedan fort utan att ta ögonkontakt med någon. Kanske minns vi för ett ögonblick med drypande nostalgi hur vi som små jagade varandra med handduken i omklädningsrummet efter skolgymnastiken. Du funderar för någon sekund om du måhända skulle börja jaga gubben som duschar bredvid dig med handduken, skulle inte det kunna vara början på en oväntad vänskap? Fast nej. Lika bra att åka hem.

Jag tror att det är just det tomrummet som crossfit kan fylla för människor. Inte att nödvändigtvis jaga varandra i duschen, utan istället att sporten är så välkomnande mot nybörjare. Tänk dig själv, det kan ju upplevas som något rätt svårt att börja kicka fotboll när man är en vuxen människa på dryga trettio jordsnurr. Eller att för den delen fråga grannen rent apropå om ni inte ska börja lyfta skrot ihop. Crossfit har på ett utmärkt sätt lyckats kombinera vanlig simpel rörelseglädje med individuell träning och gruppträningens dynamik. Lite som om träning skulle ha muterats likt en figur i "X-Men"‌ . Sporten har gjort "community"‌ till ett av sina främsta ledord och det har sannerligen varit ett lyckat koncept. Ytterligare ett exempel på sportens frikostighet är att min högst ärade fruga ska åka till det förlovade landet i väst i vinter. Hon gillar också crossfit och tog därför kontakt med en box i området hon ska åka till, för att fråga om det gick bra att komma och gästträna. Svaret var att det givetvis gick utmärkt och att de såg fram emot att få träffa henne. Inte ett jota skulle det kosta heller. Jag vill inte klanka ned på något "vanligt" gym, jag är ju uppvuxen på en diet av cable-cross och bänkpress själv, men kan du tänka dig ett liknande scenario vad gäller konventionella gym?

‌ Du är en i gänget igen! Rörelseglädje deluxe, i all sin enkelhet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag tror att det är just den här öppenheten, det varma välkomnandet som lockar nybörjare i mängder till träningsformen crossfit. Att inte behöva känna sig utanför eller till besvär är vidare en känsla som sannerligen tilltalar oss folkskygga svenskar. Är du ny i en box? "Nej men hej och välkommen kompis, kom och var med här!"‌ Och som genom ett trollslag är du, som kanske inte tränat i ett lag på femton år, en kugge i ett maskineri. Du är en i gänget igen! Rörelseglädje deluxe, i all sin enkelhet. Och den känslan är faktiskt något alldeles för stort att förringa. Särskilt som vi i Norden ofta har svårt att nå den, utan att först dricka kopiösa mängder alkohol först. Alla vill vi ju ha ett sammanhang, en plats där vi betyder något och kan definiera oss själva. Som i serien "Cheers". En plats där alla vet ens namn och är glada för att du dyker upp. Precis som när man var liten! Och givetvis kan denna känsla finnas även i andra idrotter och aktiviteter. Den är inte enkom reserverad för crossfit. Men jag tror att det är just gemenskapen som gör crossfit är så populärt. Kanske är det även därför idrotten avskys av en skara människor? Du vet, det där fenomenet med att en grupp som har väldigt roligt tillsammans ofta drar till sig både avundssjuka och förakt?

Så. Grejen med crossfit är nog att det fyller ett tomrum av gemenskap och rörelseglädje som funnits uppdämt inom många av oss sedan vi lämnade åren som barn. Det ger oss en enkel väg in i samhörighet och samförstånd i en värld som många gånger annars är rätt kall och ensam. Att vi dessutom slipper jaga främmande människor i duschen med vår handduk, det är bara en positiv bisak av det hela.

Mer rörelseglädje (och mer gemenskap!) åt folket!



Liknande artiklar
Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Niklas Boija DeLuxe!

Wasternorrlands egen riddare är tillbaka. Denna gång utan varken tyglar, skyddsnät eller en tydlig agenda. Och just därför blir det alldeles underbart.

9 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024