Vad är det med crossfit?

Avindell tar ett varv med frågan om vad det är som gör träningsformen så speciell och så givande.

Sebastian Avindell

Jag har länge funderat kring sporten och fenomenet crossfit‌ . Vänt och vridit på vad det är som är så speciellt med träningsformen och varför det väcker ett sådant brett spektrum av känslor. Hiss eller diss. Kärlek eller hat. Alla har en åsikt om crossfit.

Vi lever i en rätt komplicerad och bitvis ensam värld. Vardagen med dess rutiner suger lätt energi och livsglädje ur även den mest optimistiske person. Vidare tappar många av oss vuxna det umgänge vi kanske tidigare haft. Jobb, barn eller studier gör att våra forna så heliga kompisrelationer ändrar form eller helt försvinner. Detta leder till att många blir lite ensamma och isolerade. Inte heller är det så vanligt att vi som vuxna tränar eller idrottar i lag. I alla fall inte som förr, när vi var små. Då utförde vi det mesta i grupper eller lag. Delade på rörelseglädjen och den fantastiska känslan av att göra något tillsammans.

Lägg därtill att vi trots allt är svenskar. Vi gillar inte att ställa till med obehag, tycker det är extremt hemskt att vara någon till last. Nya människor är oftast något obehagligt. Man kan ju inte bara börja prata med någon på gymmet sådär, de kan ju tro att man galen, hög eller full. Eller allt samtidigt. Då blir det pinsamt. Därför kanske vi inte alltid försöker ta steget till att skaffa nya bekantskaper, trots att vi ibland vill. Istället grymtar vi oss igenom träningspass på gymmet, på aerobicsen och duschar sedan fort utan att ta ögonkontakt med någon. Kanske minns vi för ett ögonblick med drypande nostalgi hur vi som små jagade varandra med handduken i omklädningsrummet efter skolgymnastiken. Du funderar för någon sekund om du måhända skulle börja jaga gubben som duschar bredvid dig med handduken, skulle inte det kunna vara början på en oväntad vänskap? Fast nej. Lika bra att åka hem.

Jag tror att det är just det tomrummet som crossfit kan fylla för människor. Inte att nödvändigtvis jaga varandra i duschen, utan istället att sporten är så välkomnande mot nybörjare. Tänk dig själv, det kan ju upplevas som något rätt svårt att börja kicka fotboll när man är en vuxen människa på dryga trettio jordsnurr. Eller att för den delen fråga grannen rent apropå om ni inte ska börja lyfta skrot ihop. Crossfit har på ett utmärkt sätt lyckats kombinera vanlig simpel rörelseglädje med individuell träning och gruppträningens dynamik. Lite som om träning skulle ha muterats likt en figur i "X-Men"‌ . Sporten har gjort "community"‌ till ett av sina främsta ledord och det har sannerligen varit ett lyckat koncept. Ytterligare ett exempel på sportens frikostighet är att min högst ärade fruga ska åka till det förlovade landet i väst i vinter. Hon gillar också crossfit och tog därför kontakt med en box i området hon ska åka till, för att fråga om det gick bra att komma och gästträna. Svaret var att det givetvis gick utmärkt och att de såg fram emot att få träffa henne. Inte ett jota skulle det kosta heller. Jag vill inte klanka ned på något "vanligt" gym, jag är ju uppvuxen på en diet av cable-cross och bänkpress själv, men kan du tänka dig ett liknande scenario vad gäller konventionella gym?

‌ Du är en i gänget igen! Rörelseglädje deluxe, i all sin enkelhet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag tror att det är just den här öppenheten, det varma välkomnandet som lockar nybörjare i mängder till träningsformen crossfit. Att inte behöva känna sig utanför eller till besvär är vidare en känsla som sannerligen tilltalar oss folkskygga svenskar. Är du ny i en box? "Nej men hej och välkommen kompis, kom och var med här!"‌ Och som genom ett trollslag är du, som kanske inte tränat i ett lag på femton år, en kugge i ett maskineri. Du är en i gänget igen! Rörelseglädje deluxe, i all sin enkelhet. Och den känslan är faktiskt något alldeles för stort att förringa. Särskilt som vi i Norden ofta har svårt att nå den, utan att först dricka kopiösa mängder alkohol först. Alla vill vi ju ha ett sammanhang, en plats där vi betyder något och kan definiera oss själva. Som i serien "Cheers". En plats där alla vet ens namn och är glada för att du dyker upp. Precis som när man var liten! Och givetvis kan denna känsla finnas även i andra idrotter och aktiviteter. Den är inte enkom reserverad för crossfit. Men jag tror att det är just gemenskapen som gör crossfit är så populärt. Kanske är det även därför idrotten avskys av en skara människor? Du vet, det där fenomenet med att en grupp som har väldigt roligt tillsammans ofta drar till sig både avundssjuka och förakt?

Så. Grejen med crossfit är nog att det fyller ett tomrum av gemenskap och rörelseglädje som funnits uppdämt inom många av oss sedan vi lämnade åren som barn. Det ger oss en enkel väg in i samhörighet och samförstånd i en värld som många gånger annars är rätt kall och ensam. Att vi dessutom slipper jaga främmande människor i duschen med vår handduk, det är bara en positiv bisak av det hela.

Mer rörelseglädje (och mer gemenskap!) åt folket!Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023