Jag brottades med en björn – igen.

Knäböj, vuxenvarianten av kalasbyxor och rejäla doser omfamningar. Det är Björnbrottarlyftet det.

Alex Danielsson

Precis tillbaka efter en heldag i goda och glada vänners lag. Den våta dröm om en "prova-på-tävling" i styrkelyft utan större krav och förväntningar som helt formats i min gode vän Philip Wildenstams huvud gavs namnet Björnbrottarlyftet. Premiären genomfördes i januari i år, och under lördagen var det dags för uppföljaren – Björnbrottarlyftet II, ännu en gång genomförd på härliga Wenngarn Sportcenter, Sigtuna.

För egen del var förväntningarna skyhöga vad beträffar mysfaktor och odelad glädje i att än en gång få träffa alla dessa fantastiska individer och säregna personligheter. Papa Bear himself, aka Philip, hans väna hustru Ronja (som dessutom är starkast i kungadömet och här vann sin andra raka BBL på Wilks), Hampus Mr Potato, Robin Starkast i Nynäs, Rebecca Snitsarn, Grymma Jennifer H, Drott aka Konceptet, Anundi The One And Only, Überklurige David, Gustav Mr Energy, Urstarke Anders, Hemvändande Fredrik, Jennifer J Med Största Hjärtat Ever, Peter Från Klarhet Till Klarhet Till Klarhet, Johan Allt Bättre, min egen Lilla (haha...) Prins Max och några till. Denna gång var gänget förstärkt med ett koppel glädjespridare i form av Emelie, Hampus, Hugo, Andreas, vår egen Sebastian Avindell, Daniel Richter och hans bror Martin, Daniel, Axel och Martin. Eftersom jag själv är överlägset äldst i gänget så tillåter jag mig själv ett visst mått av demens här, så om jag glömt någon – flåt! Och alla dessa förväntningar infriades med råge.

Själva lyftandet hade jag dock satt i baksätet. Fortfarande lite sliten efter råddandet med Tyngre Classic II och marklyftandet med underbara Kalle Zackari Wahlström, och med lätt sargade händer, så var målsättningen att göra åtminstone ett acceptabelt lyft i varje moment. Jag kom därifrån med 150 –112,5 – 235 vilket jag är mer än nöjd med. Istället kunde jag glädjas åt att se Ronja än en gång sopa hem det. Hennes sista böj & mark är ämnade åt framtida skrönor. Även min egen arvtagare Max gjorde fantastiska resultat, vilket värmde extra gott i gubbröstet [(1)]. Överlag en grymt rolig dag.

Efter detta tar eventets skapare Philip och Ronja sin respektive Mats ur skolan och träder nu in i de licensierade lyftarnas aningen stelbentare skara. Därmed krävs det att nya entreprenörer ur gruppen kliver fram och tar täten. För vi vill väl alla björnbrottas en tredje gång?

° ° °

Emelie stänker upp 95 kg.

Anders – starkare än någonsin.

"Syns min bula bra? Jag är noga med sånt." Andreas Anundi levererar.

Richard Drott böjer.

Bröderna – Martin & Daniel.

Drott med 170. Som en smekning.

Linus Grudd (th) gästade med kompisen Tobias.

Choklart det ska vara rätt typ av PWO.

Kompisar – Max & Kristian.

Stiligt stål.

Fredrik kämpar med 175...

160 får fan vara nog...

Gustav tänker ge stången en flygtur.

Hampus böjer som en chef, Robin och Richard passar.

Konceptet. Så.

Max gick in på 190. vilket flög upp.

Segraren Ronja bänkar. Andreas och Max passar, medan maken Philip vakar i förgrunden.

210 var ingen match för Martin.

Rebecca med 85 kg. Mannen Robin sköter huvudpassandet.

Sebastian med en skrävlig halvspanjor.

Herr Avindell kom från tävlingen med ett gäng PB.

Hampus lyfter med stil.

Ett antal kalvar på grönbete innan.

Johan böjde med snärt.

It's a numbers game.

Power by Johan.

Viktiga grejer.

Periscope, anyone?

Dags för Hampus.

The bar is loaded.

Guiance följde med Periscope.

Max inför sista böjen på 210.

Le Concept – Richard Drott – förevigar magnesiumtråget.

Philip får coaching från Daniel.

Max hade inga som helst problem med 210 kg.

Hampus bänkar, här med 100 kg på stången, medan Max och Andreas passar.

Philip med 220...

...som han stänker upp!

Sebastian leker upp 185 kg!

Robin med 175 kg.

Hjärnan.

Peter bossar upp den.

Materialsport.

Papa Bear – Philip Wildenstam – himself. Det största av tack för att du är du, och för att du på fler sätt än ett förkroppsligar Björnbrottaren.

° ° °

PS! Då jag förutom att flänga med kameran också försökte genomföra någon sorts vettig uppvärmning för egen del, och till det också genomföra några blandade lyft, så är det några av deltagarna som dessvärre saknas på bild.


Liknande artiklar
Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024