Topp 10 bästa marklyftsfilmerna - del 2!

Den andra och sista delen där Viktor listar våra topp 10 bästa marklyftsfilmer genom tiderna!

Alex Danielsson

Då var det dags, en vinnare ska krönas! Har du missat del 1 av denna lista så rekommenderar jag dig att du tar dig igenom den först. Du hittar den här.

Med det sagt finns det väl ingen anledning att dra ut på detta. Här kommer de sista fem placeringar i listan över våra tio populäraste marklyftsfilmer!


Plats 5

KALLE ZACKARI WAHLSTRÖM VS ALEX DANIELSSON - MARKLYFTSTÄVLING TILL MAX!
Popularitetsindex: 5,5
Totalt antal visningar: 54408
Antal visningar per dag: 141

Den här filmen har en speciell plats i många personers hjärta. Det är alltså Kalle Zackari Wahlström, känd från TV, som går upp i en duell mot Alex Danielsson i lyftet som kallas marklyft. Kalle och Alex hade tidigare gått en kamp mot varandra på Tyngre Classic II (2) (spoiler kommer nu så om du vill titta på videon gör det innan du läser vidare).

Det blev en härlig kamp även om resultatet var väldigt otillfredsställande. Det blev ju inte mycket bättre av att Stefan Ågren hoppar in och drar upp vikten som båda bommat på, 252,5 kg, med ett leende på läpparna.

Nu spolar vi alltså fram tiden fyra år, båda har blivit äldre men knappast svagare. Vi åkte ut till Kalles gård tidigt en torsdagsmorgon. Jag minns detta för att vi dagen efter skulle anordna Tyngre Classic VIII (8) och vi hade nog egentligen varken tid eller tankekraft över för en videoinspelning. Men det fanns en anledning till att det behövde ske nu. Det var nämligen först tänkt att denna kamp skulle äga rum under själva Tyngre Classic, men Kalle hade fått förhinder och den enda chansen att vi skulle kunna få till detta innan han hamnade i SVT-karantän var att köra just den dagen.

Nå väl, övriga deltagare på plats var Alex son Max, Alex coach Stefan Ågren, Alex partner in crime Andreas Guiance, jag och Jacob Papinniemi. Det var svinkallt och jag och Jacob riggade snabbt upp ljus och kameror i Kalles lada.

Vi anordnade ett kommentatorsbås, satte på Andreas och Stefan ett par älgjakts-radio-kåpor och körde igång. Vikterna och antalet personbästa som slås i den här videon är något utöver det vanliga, helt otroliga prestationer från både Kalle och Alex.

Filmen spelades in mellan 10:00-12:00 och klipptes mellan 13:00-15:00 och är än idag en av våra populäraste videos på YouTube, med all rätt. Ett skönt bevis på att bra innehåll i en video lönar sig!

https://youtu.be/gvrRz7My0qo


Plats 4

Marklyft med Sveriges starkaste
Popularitetsindex: 6
Totalt antal visningar: 139017
Antal visningar per dag: 83

Under våren 2016 satte jag mig i en bil med Andreas och tog sikte mot strongman-grottan i Norrköping. Där mötte vi upp dels med Alex, men också mannen som plockat hem 9 (!) Sveriges Starkaste Man-titlar i rad (!), Johannes Årsjö.

När Alex och Johannes planerade den här lilla filmningstillställningen så sa Johannes "Jag ska visa dig något du aldrig har sett förut", och det gjorde han. Tumnageln för videon är en mycket bra ledtråd. Håll i hatten och missa inte den lavett som Alex ger Johannes innan det sista lyftet, den skulle visa sig lämna utseendemässiga spår i flera dagar efteråt.

https://youtu.be/v-ju9DcSrlM


Plats 3

ÅRSJÖ MAXAR I MARK
Popularitetsindex: 7
Totalt antal visningar: 60604
Antal visningar per dag: 143

Vi tar ett första steg upp på pallen och kikar på vad plats nummer tre har att erbjuda. Nej, men... Är det inte Johannes igen? Men han ser smalare ut? Vad har hänt?

Jo så här är det: 2018 års final av Sveriges Starkaste Man var i sikte för Johannes Årsjö. Men det var ännu ett barn på gång, som visade sig vilja komma precis den helgen då finalen gick av stapeln. Klok och förnuftig som Johannes är prioriterade han familjen före sporten och efter det la han Strongman lite på is.

Ett år senare åkte Josef Eriksson från Hallsberg till Norrköping för att se vad som blivit av denna fyrabarnspappa. Det visade sig att han inte hade besökt gymmet på sex månader och givetvis ville Josef ta reda på vad detta har haft för inverkan på en person som tidigare dragit 420 kg i mark.

Konceptet är tydligt, herr Årsjö går för max i mark och i videon nedan har ni resultatet!

https://youtu.be/a3y5YQxOwkI


Plats 2

VÄGEN TILL 200 KG I MARK - DEL 1
Popularitetsindex: 7,5
Totalt antal visningar: 87022
Antal visningar per dag: 136

Nej, men... det är ju lilla jag! Det ska dock sägas att om lång nedlagd tid i förarbete, filmning och klippning skulle vara en negativ faktor för popularitetsindexet så hade del 1 av Vägen till 200 kg i mark knappast hamnat högt upp på listan. Men nu skiter i vi i det!

Ni vet konceptet, 160 kg skulle bli 200 kg på 15 veckor. Premissen var att jag skulle bli av med jobbet om jag inte lyckades och till min hjälp hade jag min vapendragare Josef Eriksson. Denna utmaning fick en rejäl tvist i början eftersom jag bröt armen, bara det är en anledning att ta sig igenom serien!

https://youtu.be/Fnrvl21QKTs


Plats 1

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det perfekta marklyftet (på NOCCO-gymmet)
Popularitetsindex: 10
Totalt antal visningar: 155837
Antal visningar per dag: 154

Oavsett vad man tycker om mitt påhittade popularitetsindex så har vi i alla fall en värdig vinnare. Detta spelades in under 45 minuter, har idag 155 837 visningar vilket innebär att filmen ses 154 gånger om dagen, vilket innebär att den ses dryga sex gånger i timmen, vilket innebär att var tionde minut så slår nån rastlös själ igång den här videon. Hur sjukt är inte det då?

Varför har den blivit så populär? Här listar jag mina gissningar:

1. Den innehåller Sveriges snyggaste marklyftsstil (Janne Salmela).
2. Den innehåller Sveriges snyggaste marklyftare (Janne Salmela).
3. Det är Alex och Andreas som håller dig i handen under instruktionens gång.
4. Den är filmad och redigerad av någon annan än jag, nämligen geniet Jacob Papinniemi.
5. Jacob satte en fantastisk titel på filmen.

Har du hittat den här listan för att söka teknikinspiration ber jag dig glömma allt du lärt dig i de första nio filmerna, här har du nämligen facit!

https://youtu.be/111AIDq-GEA


Det var det hela. Jag hoppas kunna återkomma om ett år eller två med en uppdaterad variant för än har vi inte sett den sista marklyftsvideon på vår YouTubekanal! När jag ändå nämner kanalen, du får hemskt gärna gå in och prenumerera, det sporrar oss att ge er mer underhållning från kraftsportsvärlden!


Liknande videor
Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023