5 myter kring träning och kost

Vi listar fem vanliga påståenden kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel, men där många ändå fortsätter framföra dem som sanningar.

Jacob Gudiol

Det råder ingen brist på myter och överdrifter när det kommer till träning, kost och hälsa. Många saker som påstås är egentligen påhittade från mer eller mindre ingenting och de går egentligen inte att avfärda helt som myter. Det är mer bara att påståendena framställs som fakta när de egentligen ofta bara är påhittade.

Vissa påståenden som görs är däremot undersökta ganska väl numera och antingen har man visat direkt att de är felaktiga eller så har man i alla fall inte sett någon antydan om att påståendena skulle vara sanna utan allt det som finns pekar istället mot att de är felaktiga.

Här är en kort lista på fem vanliga sådana påstående kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel men många fortsätter ändå att framföra dem som sanningar.

1. Sötningsmedel är sämre eller lika dåligt som socker

Det finns inga belägg alls för detta påstående. I alla studier där man jämför sötningsmedel med socker så blir utfallet bättre med sötningsmedel i stället för socker. Det gäller både när det gäller dryck och livsmedel.

Det här innebär givetvis inte att sötningsmedel är bra. Rent krasst så ger det ju ingen näring alls så som bäst kan man säga att det är neutralt och i vissa situationer där de ersätter socker så är det ett bättre alternativ än det sockrade alternativet.

Å andra sidan så skulle det rent hypotetisk kunna göra någonting aningen sämre om man tillför sötningsmedel till något där man annars inte skulle ha haft någonting i. Om du till exempel sötar gröten med lite sötningsmedel istället för att äta den naturell. Rent näringsmässigt blir ju sötningsmedel neutralt men den extra sötman kan rent hypotetiskt få en att äta mer än man tänkt eller behöver och därför öka risken för övervikt.

När det gäller att sötningsmedel i sig skulle öka på ett sötsug och sen i efterhand leda till att man äter mer socker vid andra tillfällen så finns det inga belägg alls för det påståendet trots att man får höra det mer eller mindre hela tiden. Från de interventionsstudier som finns på människor så verkar det snarare som att människor har ett visst ”behov” eller sug av att äta något sött och vissa verkar kunna tillfredsställa det behovet med hjälp av sötningsmedel istället för socker. Så sötningsmedel tillfredsställer sötsuget så man äter mindre socker istället.

2. Bara elitidrottare kan ha nytta av kosttillskott

Det här är ett av de vanligaste argumentet du får höra när det gäller kosttillskott. Kosttillskott ska, som namnet i princip avslöjar, utgöra ett tillskott till kosten. Det viktigaste är därför självklart att du äter en bra kost.

Med det sagt så är det väldigt mycket begärt att alla människor ska äta perfekt och ju mindre dedikerade människor är till sin träning desto mer osannolikt är det att de har den där perfekta kosthållningen.

Vissa kosttillskott tillför även extra saker som i princip är omöjliga att få i sig via kosten. Kreatin är ett sådant exempel på kosttillskott där du tillför någonting i mängder som du inte kommer att få i dig via kosten där den extra mängden sen bidrar till bättre träningsresultat.

3. Barn som styrketränar stannar i växten

Det här är egentligen inte en regelrätt myt då det inte är motbevisat att det faktiskt är så. Problemet är bara att det aldrig fanns några belägg för det från början. Alla varningar som har florerat om att barn riskerar att stanna i växten är alltså baserade på ingenting.

Troligen kommer det från någon lös hypotes om att styrketräning skulle belasta tillväxtzonerna i benen hos unga så kraftigt så att de sluts i förväg. Det finns dock inga belägg för det.

De senaste tio åren ungefär har det kommit flera kunskapssammanställningar kring styrketräning för barn och ungdomar och alla har dragit slutsatsen att det inte finns några belägg för oron att styrketräning ska leda till att man stannar i växten (1, 2, 3).

4. Konditionsidrottare ska inte styrketräna med tunga vikter

Det här är förhoppningsvis en myt som är på väg att dö ut men med tanke på de kommentarer som jag stöter på i sociala medier ibland så är det nog ändå en hel del som håller fast vid sin gamla tro att styrketräning inte är någonting för konditionsidrottare.

Bland de som ändå tror att styrketräning kan göra nytta för dem så är det också vanligt att man tror att styrketräningen ska utföras med lite lättare vikter och ganska många repetitioner.

Ser man till forskningen så är det däremot tydligt att styrketräning kan förbättra prestationen för konditionsidrottare och det är främst tung styrketräning som gör nytta. Du kan läsa mer om detta i artikeln, Styrketräning för konditionsidrottare.

5. Stillasittande är det nya röka

Det här är en ganska färsk myt som började spridas för bara några år sedan. Det man har funnit de senaste 10 åren ungefär är att det verkar finnas negativa hälsoeffekter av att vara stilla under en lång tid på dagen. Man kallar ofta denna tid när folk är stilla för stillasittande men i själva verket så handlar det mer om alla typer av situationer är still så det kan vara att du ligger ner, sitter eller står upp still på samma plats.

Om du lever ett liv där du lätt hamnar i den här typen av situationer är det därför en bra idé att ta en paus på kanske 5 minuter varje timme där du rör på kroppen.

De negativa effekterna från stillasittande är dock inte i närheten av de negativa effekterna du får från rökning. Det finns idag till och med data som pekar mot att om du bara rör på dig tillräckligt under andra tider på dagen så är de negativa effekterna från ”stillasittande” inte längre påtagliga.

Den här myten av vi även diskuterat mer ingående i Tyngre Träningssnack i avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden”.

Mer läsning och lyssning

Om du gillar den här typen av information och att få lära dig mer kring myter och missuppfattningar så missa inte avsnittet ”Myter, trams, överdrifter och sanningar” av Tyngre Träningssnack samt avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden” med samma podcast.

Föredrar du att läsa så finns även artikeln ”De 7 största lögnerna och överdrifterna från populära kostdokumentärer” och ”Råd om viktnedgång du inte ska lyssna på” här på Tyngre.


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023