Vi har väntat, vi har längtat, och äntligen är det nu dags. VM i bänkpress har pågått här i Sundsvall sedan i onsdags, och idag kl 14.00‌ drabbar de riktiga tungviktarna samman. De är ju såklart fler som ska göra upp om det (de är tio i klassen) men i realiteten handlar det om tre namn: hemmasonen Fredrik Svensson‌ , den regerande världsmästaren Freddi Smulter‌  och den explosive Jonathan Leo‌ (nej, det är inte Leo på bilden ovan utan Tyngres egen bänkdemon Andreas Guiance‌ ).

Stämningen är på topp. Den är tät men avslappnad, fokuserad men uppsluppen. Alla vet med all önskvärd tydlighet att hur förberedelserna än genomförts, och hur träningen än gått, så är det nu det gäller. Alla tre – Fredde‌ , Freddi‌ och Jonathan‌ – kändes självsäkra och optimistiska om sina egna segerchanser. Trots det så var alla noga med att lyfta fram sina övriga medtävlare. Det fanns igår under presskonferensen en kollegial respekt mellan herrarna som var minst lika påtaglig som deras individuella självförtroende. Idag – dagen D – så betyder det ingenting. Den är var mans egen kamp mot stången.

**

Jonathan Leo, Fredrik Svensson och Freddi Smulter under presskonferensen.
Freddi‌ är regerande mästare och dessutom den som ståtar med världsrekordet på 400‌ kg. Fredrik‌ lyfte 400,5‌ kg på SM i våras (inofficiellt VR) och Jonathan‌ fick 401‌** kg knappt bortdömt på Arnold Classic tidigare i vår. Oavsett var VM-guldet nu hamnar så luktar det världsrekord redan nu till frukost.

Vi gjorde en liten högst inofficiell invägning på herrarna under fredagen, där Fredrik‌ landade på 159‌ matiga kg medan Freddi‌ dockade in på maffiga 156‌ kg (Andreas‌ väger enligt egen uppgift 74‌ kg). 

Tre andra huvudpersoner: IPFs ordföranden Gaston Parage, tävlingsgeneralen Marcus Hirvonen och speakern Gino the Announcer (han heter Eugene och är mycket möjligt världens bäste speaker).

Men redan kl 12.00‌ är det dags för den lättare klassen -120 kg, med Christoffer Öberg‌ (även han från hemmaklubben Sundsvalls AK) som den stora favoriten. Därmed är det laddat för en riktigt fet lördagseftermiddag – både här i Sundsvall, men även hos dig vid datorn. Tävlingarna streamas nämligen HÄR och också via arrangörens eminenta webbsida .

SCHEMAT FÖR DAGEN‌
Kl 12.00      -120 kg
Kl 14.00      +120 kg

DO IT!