Mättnad från dryck med olika sötning

En ny studie slår än en gång fast det vi alla vet: om du inte vill gå upp i vikt, undvik drycker sötade med någon form av socker.

Jacob Gudiol

Läskförsäljningen sjunker idag i Sverige, vilket är en trevlig trend för folkhälsan, och den följer ett mönster som du kan se i de flesta länder i Västeuropa och Nordamerika. Folk verkar ha börjat förstå hur drycken kan påverka hälsan negativt helt enkelt.

Det är främst den sockersötade formen av läsk som har minskat i försäljning även om också de med sötningsmedel verkar ha minskat lite de sista åren på vissa platser. Något som sällan diskuteras här i Sverige eftersom det inte är direkt relevant för de flesta är att man i USA generellt sett använder någonting annat än socker i sin läsk. De använder istället något som förkortas HFCS vilket står för High Fructose Corn Syrup‌ vilket på svenska heter isoglukos‌ , fruktos-glukossirap‌ eller glukos-fruktossirap‌ .

I praktiken finns det ingenting som talar för att HFCS skulle vara sämre än vanligt socker ur en hälsosynpunkt, men då det normalt innehåller 55 procent fruktos istället för 50 procent som vanligt socker gör, och för att amerikanerna troligen försöker hitta någonting att skylla sin relativt större överviktsproblematik i förhållande till Europa på så har HFCS faktiskt ofta lyfts fram som ännu sämre än socker.

Det här har faktiskt tagit helt absurda proportioner i USA där sockerföretagen faktiskt gått ut med stora kampanjer där de smutskastar HFCS och tillverkarna av HFCS har då i sin tur gått ut med en massa kampanjer där de säger att deras produkt är lika ”naturlig” som socker.

[youtube code="lQ-ByUx552s?feature=oembed"] [youtube code="QWVFVNpEJFw?feature=oembed"]

Hur som helst så lever lite av de här skrönorna kvar och tramsbloggar på internet plockar då och då fram påståendet om att just HFCS skulle vara värre. Henrik Ennar‌ t på SvD som älskar att överdriva hade också en artikel med titeln Nu kommer värsting-sockret för snart två år sedan som handlade om att HFCS troligen kan börjas säljas mer fritt i EU.

Det jag tänkte skriva om idag är därför en studie där man jämfört mättnaden av drycker med antingen fruktos, glukos, HFCS eller aspartam (1).

25 procent av energibehovet från drycker med socker

Upplägget på den här studien var väldigt enkelt så jag ska därför försöka hålla mig väldigt kort. Deltagarna fick över en åtta dagar lång period dricka fyra drinkar varje dag som totalt gav dem 25 procent av deras uppskattade energibehov. Utöver de här drinkarna fick de också mat som skulle täcka 125 procent av deras dagliga kaloriintag där de fick äta precis så mycket som de ville och det som inte åts upp returnerades helt enkelt till forskarna igen.

Egentligen var det två olika studier som samlades i en rapport i det här fallet men jag kommer att redovisa dem som en eftersom uppläggen var identiska förutom att innehållet i drinkarna skiljde sig lite åt. Totalt var det fyra olika typer av drinkar som testades.

  • En med endast glukos
  • En med endast fruktos
  • En med HFCS
  • En sötad med endast aspartam

Då fruktos är aningen sötare än socker och HFCS så tillsatte man även lite sötningsmedel i de här dryckerna för att se till så deltagarna inte skulle kunna märka någon skillnad i smak på drycken de fick.

Upplägget i den här studien var en så kallad cross-over vilket innebär att alla deltagarna i studien fick dricka alla dryckerna över åtta dagar vid olika tillfällen. Det här är ett väldigt bra upplägg när det går att genomföra eftersom deltagarna då fungerar som sin egen kontrollgrupp och vi får ingen inverkan från gener och troligen som mest en minimal inverkan från livsstilsfaktorer.

Studiens resultat – folk hamnade på kaloriöverskott när de drack kalorier

Resultatet i den här studien är i princip en upprepning av alla tidigare studier som gjorts på området. När deltagarna drack någon av dryckerna som innehöll kalorier så hamnade de spontant på ett kaloriöverskott. I just den här studien var deras överskott 16-20 procent extra kalorier varje dag när de fick någon av dryckerna med glukos, fruktos eller HFCS och det var ingen skillnad mellan de tre dryckerna.

När deltagarna däremot drack aspartam så förändrades inte deras kaloriintag nämnvärt. Om man ska vara exakt så åt de motsvarande 99 procent av sitt kaloribehov från maten men då deras drycker ändå innehöll lite kalorier då man använts sig av kommersiell aspartam i dryckerna som är utspädd i lite glukos så hamnade de på ett intag av 102 procent. Ett ”överskott” som utan tvekan är inom felmarginalerna för den här typen av studie.

Större effekt än vanligt från de sockersötade dryckerna

Det enda som egentligen överraskar med den här studien är att deltagarna faktiskt hamnade på ett så stort kaloriöverskott som de gjorde när de drack dryckerna med någon av sockertyperna i. Det är nästan som att dryckerna inte har gett någon mättnad alls i det här fallet medan tidigare studier på ämnet mer har antytt att vi trots allt brukar kompensera för ungefär 80-90 procent av kalorierna i läsk.

Jag har ingen aning om varför skillnaden blev så stor här. Kanske var det för att forskarna tog fram sin egen dryck och deltagarna därför inte visste att de drack kalorier på samma sätt som de troligen gör när de får dricka läsk?

Summering – som vanligt, drick inte socker i vätska

Det går bara att avsluta den här texten på ett sätt och det är den gamla vanliga uppmaningen som jag har gett i många tidigare texter. Om du inte har som mål att gå upp i vikt så undvik drycker sötade med någon form av sockerart. Den här studien och tidigare studier har i princip alla samtliga visat att det inte verkar spela någon roll om det är socker, fruktos, glukos eller HFCS som används utan så länge det är någon sockerart och det är sött så får det de flesta av oss att äta för mycket om vi inte räknar våra kalorier.

Och som vanligt visar den här studien också att om du ska välja mellan en dryck sötad med aspartam eller sötad med någon typ av socker så väljer du den med aspartam om du fokuserar på hälsoaspekten.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023