Ny serie: Impopulära åsikter om kost och träning

Tanken är att en gång i veckan låta någon av våra mest namntunga branschprofiler tycka till och formulera en åsikt om något som berör. Kanske inte något som gör dig som läsare glad, men garanterat mer nyanserad och upplyst.

Jacob Gudiol

Vi kallar serien Impopulära åsikter, och först ut är ingen mindre än Jacob Gudiol med impopulära åsikter om kost och träning.

1. Uttrycket ”Den bästa träningen är den som blir av” är dumt

Det här uttrycket är något som jag har irriterat mig på under många år. Det som folk egentligen menar när de säger så här är att det är bättre att göra någonting än att inte göra någonting alls. Själva premissen, det som folk tar som sanning, när de säger att den bästa träningen är den som blir av är att personen som får höra det absolut inte kan tänkas sig att göra någonting annat. Men hur ofta är det verkligen så?

Om någon kommer fram till dig och säger att hen vill bli starkare så är det direkt dumt av dig att svara ”träna vad du vill”. Det hjälper inte ett dugg. Det du bör svara är så klart att om en person vill bli starkare så behöver hen på något vis stressa kroppen så den blir starkare. Det innebär att träningen måste vara kraftfull där du antingen arbetar med en hög hastighet eller mot tyngre motstånd.

Det här gäller för alla mål som en person kan tänkas ha med sin träning. Viss träning är bättre än annan. Så snälla sluta säg att den bästa träningen är den som blir av. Om du vill säga att det är bättre att göra något än att inte göra någonting alls så säg precis det istället.

2. Fina magrutor innebär inte att du är vältränad

Många förväxlar en snygg kropp med vältränad. Om du har magrutor så är det mer för att du har ganska lite fett på kroppen än för att du är vältränad. Om en person är vältränad eller inte beror helt på vad de försöker träna på. En diskuskastare i världsklass kan utan problem bära runt på många extrakilon och ändå vara extremt vältränad ur alla aspekter som är relevanta för en diskuskastare.

Nu är så klart vältränad någonting subjektivt och vissa personer skulle nog kalla någon som kan springa milen på under 50 minuter för vältränad medan andra skulle sätta gränsen vid 40 minuter. Och vissa anser att 130 kg i knäböj är vältränad för en normalstor man medan andra skulle säga att den gränsen mer går vid 200 kg.

Men synliga magrutor är nästan aldrig något som är avgörande för en persons prestationsförmåga på något vis. Du behöver faktiskt knappt träna för att ha magrutor som syns.

3. Det finns inga superlivsmedel

Många människor vill gärna tro att de äter väldigt nyttigt. Samtidigt så är kunskapen kring kost långt ifrån tillräcklig för att faktiskt kunna studera enskilda livsmedel på det sättet. Sannolikheten att ett enskilt livsmedel ens skulle kunna ha en stor effekt när det blandas med allting annat vi äter och gör som påverkar hälsan är dessutom minimal.

Men trots det verkar en hel del människor så gärna tro att det där fantastiska livsmedlet finns där ute. Effekterna av det här blir att du ser rena påhittade trender som kommer och går. Ett tag skulle alla äta gurkmeja, sedan var det poppis med selleri, avokado eller grönkål. Allt det här är saker som är helt okej mat men du behöver inte stoppa i dig det dagligen (eller visa det på instagram) för att du ska äta hälsosamt.

4. Vi hade alla mått bättre av en del konditionsträning

Jag är av åsikten att om du endast ska utföra en typ av träning så är det styrketräning du ska utföra. Jag tycker också att styrketräning behöver belysas väldigt mycket mer som hälsobringande både i skolan, från myndigheter som försöker förändra folkhälsan och sjukvården som arbetar med personer som redan har hälsoproblem. Men det bästa är en kombination av saker som utmanar din styrka och din kondition. Du får effekter från konditionsträning som du inte får i samma storleksordning från styrketräning och vice versa.

Så du bör se till att du verkligen flåsar och rör på kroppen i alla fall 2-3 gånger i veckan med.

5. Du kan inte bara dela in livsmedel i kategorierna nyttigt och onyttigt

Det är ingen tvekan om att det finns bättre och sämre mat. Det går tyvärr inte att dra någon perfekt linje mellan vad som ska vara bra mat eller dålig mat. Det är lite som gränsen mellan vem som är lång och vem som är kort. Vi vet alla att det finns långa och korta personer och vi kan också alla peka ut väldigt korta och väldigt långa personer med lätthet. Men däremellan finns det väldigt många personer som är i någon slags gråzon. Visst kan vi säga att vi ska dra en gräns lite godtyckligt vid säg 180 cm där alla under är korta och alla över är långa men det blir ju fel det med. För en person som är 181 cm kanske är lång men hen är ju inte alls lika lång som en person som är 200 cm lång.

Så även om du drar en gräns så blir ju ändå skillnaden mellan olika livsmedel väldigt stor i de två kvarvarande kategorierna. Med kost är det dessutom än mer komplicerat än så eftersom vad som är bra för mat stunden bland annat kan bero på vad du har ätit de senaste dagarna, vad din kropp kanske behöver mer av just då och faktiskt också vad du tänker göra framöver.

Så att börja diskutera vad som är nyttigt och onyttigt är mer eller mindre omöjligt så fort du lämnar extremerna. Jag hade kunnat köpa att man skapar tre kategorier, nyttigt, onyttigt och allting där emellan. Då hade du kanske kunnat placera typ 20% av allting som säljs som onyttigt och kanske 10% av det som säljs som nyttigt. Sen hade du haft en stor kategori med övriga 70% som nästan är omöjliga att placera på någon slags ranking utan att du vet precis vem det är som du rekommenderar den för och i vilken situation.

Det här har många svårt att acceptera men det är så det är. Det är väldigt svårt att försöka skatta hur nyttigt ett livsmedel verkligen är. Sen vill jag ändå tillägga att det egentligen är ganska lätt att hitta de där 10 procenten som är livsmedel som är bra. Det är råvarorna. Det som ser ut nästan på precis samma vis som de gjorde i naturen från början. Nötter, frukt, grönsaker, linser, kött, korn, frön, bönor osv. Inga av dem är dock så klart ”superlivsmedel”. Det är bara bra mat.


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023