Bli smidig som en ninja med rörlighetsträning!

Stark eller rörlig? Varför inte både och? Fantomatleten Elin Härkönen berättar hur det går till.

Elin Härkönen

Att ha en stark, funktionell och rörlig kropp.... En kropp som inte ömmar, skriker eller begränsar dig från att leva ditt liv så som du vill leva det… ja det är något jag önskar alla människor, och det går att uppnå genom rörlighetsträning.

Att träna är jätteviktigt, på så många sätt. Men hur man tränar är minst lika viktigt. Att ha en tanke eller plan bakom din träning kommer göra stor skillnad för dina resultat, men också ditt mående. Att träna för lite är aldrig bra, men att träna för mycket är heller inte bra. Att finna en balans är nyckeln, en balans som funkar för dig och dina förutsättningar. Vi är alla olika och har olika livssituation, mål och ambitioner med vår träning. Men något jag tror de allra flesta av oss har gemensamt är att vi vill ha en kropp som är stark och mår bra, så den orkar bära oss genom livet? 

Varför rörlighetsträning?

Rörlighetsträning är mitt område, då jag under alla år som tränare insett att det är där det finns en hel del brister i träningsvärlden. Jag ser och fascineras dagligen av människor som är så starka att de kan lyfta flera hundra kilo över huvudet, men ännu mer förundras jag att de inte kör mer rörlighet under sina pass. 

Skador, överansträngningar och liknande kommer ofta från en obalans i kroppen. Som kan ha uppkommit på grund av brist på rörlighet. Kroppen är begränsad och får kompensera och ta i mer med en annan muskel, eller ta ut den önskade rörligheten i en annan led, som kanske inte är menad för just den ansträngningen. 

Jag säger inte att du måste börja köra rörlighetsträning bara för att jag uppmuntrar till det. Men jag vill dela med mig av mina erfarenheter och kunskap för att få dig tänka till. 

Måhända överkurs, men ändå...

När vi vaknar på morgonen har kroppen stelnat till, vi har legat still i flera timmar och träningsvärken känns om möjligt ännu mer på morgonen, eller hur? Genom att starta dagen med 5-10 minuters rörlighetsträning så ökar du blodcirkulationen och mjukar på så sätt upp kroppen. Du påskyndar återhämtningen och din kropp kommer kännas mindre öm. Det är inte bara skönt, utan ger dig fördelen att du känner dig mer fräsch i kroppen och kan ta i mer på nästa träningspass. 

Rörlighetsträning går enligt mig också hand i hand med din utveckling i styrka. I många fall så begränsar rörligheten oss att komma ut i den position som förväntas enligt ”idealet”. Så som i en squat, overhead squat, axelpress, T2B eller handstående. Om man tränar i en felaktig position är det större risk för skador eller överansträngning. 

Rörlighetsträning är mitt bästa tips till alla som vill må bättre i vardagen, få mindre spänningar och stelhet i kroppen, orka ta i på träningen och bli piggare... Ibland måste man bryta ett visst beteende eller mönster för att kunna skapa utrymme för nya, bättre vanor.

Skapa en ny vana.

Gå och lägg dig 10 minuter tidigare ikväll, ställ klockan 10 minuter tidigare imorgon, rulla ner på golvet eller yogamattan och kör lite rörlighet för axlar, bröstrygg och höftböjare. 

Vet du inte hur du ska börja? Kika gärna in på min instagram eller youtube-kanal där det finns massor av videos för just rörlighetsträning. 

Sammanfattning kring rörlighetsträning:

  1. Du behöver inte välja mellan rörlighet eller styrka. Du kan få bådeoch
  2. Rörlighetsträning behöver inte ta en massa tid.
  3. Få in rörlighetsträning i din vardag.
  4. Skapa nya rutiner så som att borsta tänderna i en djup squat position, scrolla igenom instagram samtidig som du stretchar.

Tips:

?Lite varje dag istället för en timme en gång i veckan. 
?Du behöver inte vara varm för att stretcha, men det är skönare. Tänk dock på att inte gå ut i ytterläget när muskeln är kall. 
?Tålamod – vill man bli bra på något så måste man träna. Detsamma gäller rörlighet.

#BREAKITMAKEIT


Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022