Mästarparet – nu tävlar de på EM – tillsammans!

Lisbeth och Johnny Grape gör unik start som par på EM.

Alex Danielsson

Fysikvärlden är fylld av glänsande praktexemplar och inspirerande förebilder. Frågan är dock om vi någonsin sett maken till den konstellation som till vardags härbärgerar på samma adress i Luleå. Jag talar såklart om mästarparet Lisbeth och Johnny Grape‌ .

De är i sanning unika även för sig själva. De har båda staplat upp massor av toppmeriter både internationellt och på hemmaplan. Båda har var och en för sig också utgjort själva essensen i hur man som atlet – i Lissans fall bodybuilding & senare Women’s Physique, för Johnny bodybuilding och numera Classic Bodybuilding – både ska se ut men även bete sig. Och definitivt också hur man ska presentera sin fysik – posera. 

Sedan i höstas kan de också – båda två – titulera sig individuella världsmästare i sina respektive fysiksporter. Johnny kunde då återvända hem till Blidvägen från El Salvador med en VM-guldmedalj i bagaget, och få hänga upp den vid sidan av den legendariska VM-guldmedaljen som Lissan bärgade hem redan 2002. Jag har letat länge efter olika sammanhang efter gifta par som är individuella världsmästare, men har ännu inte hittat några (vilket såklart inte betyder att de inte finns).

The Grapes with The Gold.

Färden till årets EM gör de gemensamt. Sida vid sida har de skött sin träning och sina kostförberedelser. Tillsammans har de nått milstolpar och kunnat mäta sina framsteg och tillsammans har de också kunnat hantera eventuella störningar och problem. 

– I år är det första gången sedan 2005 som vi gör en gemensam tävlingssatsning och det ställer såklart sina krav på logistik och planering där hemma. Men samtidigt är vi också så rutinerade att vi vet hur vi båda fungerar under en diet så där har vi hittat en fin gemensam kraft som varit till stor hjälp för oss båda‌ , berättar Johnny.

Som nybliven SM- och VM-etta var det dock ingen självklarhet för Johnny att göra ännu en satsning redan nu i vår. 

– Nej, det som har varit både mitt och Lissans huvudmål nu har varit att också får tävla tillsammans i par. Vi har gjort det ett par gånger tidigare, bland annat på SM & VM 1993 och på SM 2005, men den här gången känns det mycket speciellt och enormt inspirerande.‌

För Lisbeths del blir det nu den tredje EM-tävlingen i Women’s Physique. 2014 fick hon åka hem med ett silver och ifjol blev det en femteplats (hon har sedan tidigare också ett EM-guld i bodybuilding 2011). Naturligtvis önskar hon sig en framskjuten placering i år, men är så pass luttrad att hon kan skilja på förhoppningar och förväntningar. 

– På den här nivån vet man riktigt aldrig hur det går, dels beroende på motstånd såklart, men även beroende på den generella bedömningen. Det finns, om jag ska vara ärlig, en risk att de nu släpper upp tjejerna lite för stora, och då försvinner jag direkt. Rätt eller fel ska jag inte uttala mig om, men det passar i alla fall inte mig och min fysik‌ , berättar Lisbeth.

Sida vid sida. Idag sker det på "riktigt".
Även för Lissan är det uttalade huvudmålet starten i parklassen tillsammans med maken Johnny.

– Vi har pratat om det här i flera år och nu äntligen passade det oss och våra respektive scheman. För mig och Johnny har sporten haft så stor betydelse i så många år, så det känns riktigt härligt att få göra det här ihop nu.‌

° ° ° 

Reds. anm:‌ Johnny går upp i CBB torsdag vid lunchtid, Parklassen genomförs torsdag eftermiddag och Lissans start i WP sker lördag förmiddag.


Liknande artiklar
Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023

Robin Larsson mot EM i styrkelyft

Robin Larsson tävlar för Borlänge AK och ska alldeles snart tävla på EM i styrkelyft. Hör om Robins träning och mål i dagens avsnitt.

24 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Eva Lagerhorn Blom

Fredrik & Ashkan snackar med Eva Lagerhorn Blom, som nyligen smög fram efter sju års frånvaro från scenen och gjorde ingen besviken.

26 nov. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Manne tillbaka – om löpning, missbruk och kvinnoben

Världens bästa Manne Forssberg gästar podden igen, denna gång för att primärt ge oss dagsläget kring sin egen träning. Men också för att ge Alex värdefulla tips om löpning och konditionsträningen. Efter det hinner vi dessutom gå igenom de sista två dagarna av EM i fitness.

20 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

EM-snack!

På plats från EM-tävlingarna i fitness i Santa Susanna berättar Alex om intrycken och känslorna hittills, men såklart också om det inledande guldregnet för svensk del.

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

Chris Harnell mot EM

"Lookern" Chris Harnell tittar förbi och berättar om sin uppladdning inför EM, bara timmar innan flyget lyfter mot tävlingarna i Spanien.

13 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Lisa Fröjd mot EM!

Bara ett par dagar före avfärden till EM i Spanien högg vi tag i Bikini Fitness-atleten Lisa Fröjd, som där kommer göra sin internationella debut.

10 maj 2021

Lovisa Stenman inför EM

Vi hookar upp med EM-aktuella Wellness-atleten Lovisa Stenman och kollar läget så här bara ett par veckor innan avfärd till Spanien.

26 apr. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020