Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

Galet, men när man funderar på det så är det mesta kring fenomenet Emil Norling omöjligt. Hans resultat såklart, vilka vi kommer kika lite närmare på här nedan. Men det gäller också hans fysik, som känns som handhuggen ur ett biffigt stycke Carraramarmor och som samtidigt är i det närmaste helt okänslig mot skador.

Även Emils personlighet bär på samma omöjliga prägel. För när man som Emil bara hunnit fylla 24 år så är det helt enkelt inte möjligt att vara så grundad och ha den mognad som ger honom det där sansade, kloka och eftertänksamma intrycket. Kanske går det till viss del att spåra till coachen – Stefan Ågren? Stefan är inte heller särskilt lastgammal (31 år, döh), men har ändå alltid burit på en gammal själ och en grundmurad trygghet som smittar av sig. Eller är det så enkelt att det är de tidiga åren i kontakt med Anders T Bergström (från Gävle och Fyshuset) som bidragit? En bas som – av en händelse – delas även av Stefan Ågren.

Såklart att Emil var fysiskt aktiv som barn. Pojklagsfotboll var givet, även friidrott och cykling, men kanske framförallt hockey.

Det var också inom hockeyn som Emil kom i kontakt med styrketräningen första gången. 

– Anders T Bergström var fystränare för Valbo Hockey som jag spelade för, och det var han som såg att jag uppenbarligen hade någon sorts talang för det. Jag lyfte klart sämst men hade ändå mest vikt på stången. Detta var 2013, sen dröjde det till 2015 innan jag bestämde mig för att ta tag i det och åkte tillbaka till Fyshuset. 

Och att tävla då kan man undra? Kan Emil redan från börja ha känt att det var tävlandet som var grejen?

– Alltså, jag älskar att tävla så jag har haft tävling i sikte från min första träning. Men jag kollade lite resultatlistor inför JSM 2016 och insåg att jag inte skulle placera mig allt för dåligt. Så jag anmäldes till JSM (detta var sista året man fick göra det utan att ha tävlat innan). Jag minns att den stora stjärnan i klassen jag tävlade i då var Gustav Hedlund, och han vann ganska enkelt. Jag själv gjorde 230 kg i knäböj, 130 kg i bänkpress och 287,5 kg i marklyft och kom trea. 

Som synes var Emil redan då stark som en björn. Utvecklingen gick därifrån ganska fort. Jag bad Emil att själv beskriva sin styrkenivå per år: 

18 år: Starkast i klassen.  
19 år: Här började jag träna på gym men var väldigt försiktig och tog det lugnt. Hade innan detta gått ner ganska mycket i vikt under en kort tid och började sakta bygga upp min kropp igen. 
20 år: Första tävlingen och 3a på Junior-SM. 
21 år: Största fokuset låg fortfarande på hockeyn men vann JSM och J-NM (Nordiska). 
22 år: Här började jag förstå att jag kunde bli riktigt stark, började träna med Stefan Ågren och det gick riktigt bra. Vann mitt första SM och Junior-EM. 
23 år: Prime-Year hittills. 887,5 kg totalt och högsta totalen i Klassiskt Styrkelyft oavsett viktklass i Sverige. Junior-världsrekord totalt och i marklyft. 
24 år (nu): Tränat på men har svårt att på riktigt få ett kvitto hur det gått pga uteblivna tävlingar, som jag nämnde tidigare är det framförallt tävlingar jag älskar och jag behöver dom för att verkligen prestera max.

EM 2019 i Kaunas, när du vann guld och satte världsrekord, är det de främsta meriterna med tillhörande känsla hittills? 

– Ja, både och. Den tävlingen var jag så i pass bra form att det aldrig blev riktigt spännande. Jag hade innan detta EM vunnit 3 mästerskap i sista marken: JVM 2019 mot Vladislav Aksennikov, JEM 2018 mot samma kille och SM 2018 mot Filip Lindström. Efter dessa tre vinster blev det mer känslor efteråt men självklart rankar jag EM 2019 i Kaunas som min högsta merit.

Du har ju ändrat din marklyftsstil i flera olika omgångar de senaste åren. Vad har styrt det och vad lärde du dig av det?

– Jag breddade min fotposition under den senare delen av 2019 för att jag inte riktigt kom ner i vinklar längre. Det funkade bra och nån gång under början på 2020 flyttade jag i princip ut händerna på andra sidan om fötterna så det blev en semi-sumovariant. Det funkade otroligt bra för mig och jag persade ganska fort i det mesta. Huruvida det blir semi-sumo eller smalt på tävling får framtiden utvisa. Jag tränar smalt då jag tycker det blir en bättre träning. 

Hur vet man om man passar bäst för smalmark eller sumo? 

– Jag skulle säga att man måste testa, och ge båda övningarna tid.

Hur ofta använder du remmar eller liknande? 

– Enbart om det är mycket för händerna under samma pass. Sällan under själva marklyftet men eventuellt i efterföljande övningar som Rodd, Chins, Toes to Bar och då enbart för att händerna gör fruktansvärt ont då jag markar med en i princip ny Eleiko-stång. 

Hur mycket starkare i mark tror du att du skulle vara på tävling om du inte hade böjt och bänkat innan? 

Dags för mark i Kaunas.

– Inte jättemycket, såklart lite grann men upplever man det problemet tror jag man får tänka om lite i sin uppvärmning. Jag värmer upp väldigt lite i jämförelse med många andra. Det gäller att komma ihåg att det är 9 tävlingslyft och det är under dom lyften man ska prestera. Värmer man knäböjen och bänkpressen för mycket så kommer man ha soppatorsk när det är dags för marklyft och det ser man förvånansvärt ofta. 

Tips för att öka i marken?

– Marklyft är jobbigt. Både för kroppen och knoppen. Det tar tid att bli stark och det gäller att hålla i under lång tid. Det sämsta som kan hända om du vill bli stark i mark är att skada sig. Jag kör och rekommenderar därför ett pass marklyft i veckan. Min mark har gått från 287,5 kg till 360 kg från april 2016 till december 2019 trots enbart ett pass och jag har inte haft en enda skadekänning. Så min enklaste rekommendation är att dra ner till ett pass i veckan, men se då till att träna hårt det passet. Över tid måste du skifta set och reps för att stressa centrala nervsystemet så mycket som möjligt. Vill du sen ta ett till steg i marklyftskarriären så rekommenderar jag verkligen att du tar kontakt med en tränare som kan sköta träningen åt dig.

Fakta om Emil

Namn: Emil Robert Norling (Efter min farfar)
Ålder: 24 år
Längd: 178 cm
Vikt: 103-108 kg
Utbildning: Sam/Hockey på gymnasiet och Räddningsinsats (Brandmansutbildning)
Bor: Tierp
Bil: SEAT Arona 
Tidigare idrotter: Hockey, fotboll, friidrott och cykling (främst MTB men även landsväg) 
Främsta meriter: EM-guld 2019, Junior VM-guld 2019, Junior EM-guld 2018, SM-guld 2018 och 2019
Förebilder: Stefan Ågren 
PB: 327,5 kg knäböj, 202,5 kg bänkpress och 360 kg marklyft 
Kosttillskott-favoriter: Kreatin och vassle från Tyngre, koffein i form av NOCCO

Emils träningsvecka

Måndag: Knäböj + komplement
Tisdag: Bänkpress + komplement 
Onsdag: Bodybuilding, rehab, gymnastik 
Torsdag: Knäböj + Bänkpress + komplement 
Fredag: Marklyft + komplement
Lördag & Söndag: Konditionsträning i någon form och vila 

Ett typiskt marklyftspass?

– Jag tränar mark en gång i veckan, och vanligen värmer jag upp med lite kroppsövningar i typ 10 minuter, därefter mark med bara stången upp till en arbetsvikt för dagen. Det skiljer mycket beroende på vilken träningsperiod jag är i, men 4-10 set och 1-20 reps per set brukar det bli.

Favoritövningar för att komplettera marken? 

– Knäböj, Bellyback och Goodmornings. 

Foto: Tobias Karlsson


Liknande artiklar
Louie Simmons – Styrkelyftaren

Louie Simmons var mycket, men den här texten är en sammanfattning av hans styrkelyftande från början till slut, av Josef Eriksson.

Josef Eriksson

31 mars 2025

Josef om styrkelyft-EM och om att träna sjuk

Vår egen Josef Eriksson ger oss nån sorts faktabas inför EM i Styrkelyft som genomförs i dagarna.

17 mars 2025

Styrkelyftsnack

Josef har idag med sig Jacob Nilsson och de diskuterar styrkelyft i bredd. De går igenom saker som engagemang i sporten, att tävla första gången. Vilka regler är onödiga och vilka är nödvändiga?

14 mars 2025

Jonathan Söderlings visdom

Jonathan Söderling rustar sig för stundande EM i styrkelyft. Idag får ni höra Jonathan och Josef första gången i podd sitta tillsammans och spela in. Denna gången på NPC Gym i Stockholm.

7 mars 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Axel Isberg krossar rekord

Idag har vi ännu en gång med den glade skåningen Axel Isberg. Axel tävlade förra helgen på SM i styrkelyft i storbultarklassen +120 kg och drog till med nya svenska rekord i knäböj, marklyft och totalen.

14 feb. 2025

Inför SM i styrkelyft

Idag går Josef tillsammans med Jacob Nilsson igenom listorna för årets SM i styrkelyft

3 feb. 2025

Sheffield 2025, så gick det för dem

Då var den mest prestige fyllda styrkelyft tävlingen över för i år. Sverige hade otroligt nog för tredje året i rad två svenskar med, Gustav Hedlund och Alba Boström.

31 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft

31 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft. Vi utforskar tekniken, historien bakom sumomarklyft och hur den började användas av atleter.

28 jan. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Sheffield 2025

Idag sitter Josef ner tillsammans med Jacob Nilsson som varit med tidigare i avsnitt 247. De pratar idag om helgens stundande SBD Sheffield-tävling. Vilka tror de kan göra vad och framförallt, vem vinner?

24 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Carl Öberg mot SM

Carl Öberg är ordförande i Göteborgs Kraftsportsklubb till lika så tävlande. Nu till SM ska han tävla i 83 kg klassen efter att i fjol vunnit 74 kg klassen.

16 jan. 2025

Robert Berg tillbaka

Kärt återseende när fysikfenomenet Robert Berg återvänder till podden.

30 dec. 2024

Robert Berg mot bult året 2025

Den numera föredettingen Robert Berg gästar i dagens avsnitt Tyngre Kraftsport.

27 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Ellen Grönlund

Ellen Grönlund är 24 år och från Finland men bor sen en tid i Sverige. Hon tävlar i styrkelyft på högstanivån för Finland och vann nyligen finska mästerskapen där hon också slog rekord. Idag berättar hon hur hon började med lyftning och hur det sett ut sedan dess samt var hon siktar 2025.

20 dec. 2024

Livia Blomqvist – en bult

Livia Blomqvist tävlar i styrkelyft, men är inte rädd för att ge sig in i andra styrkeutmaningar.

13 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Emil Norling rider igen

Emil Norling är tillbaka i podden ännu en gång! Denna gång inte efter något pampigt mästerskap utan snarare sjuksängen

29 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024