Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

Jätten från Slätten, så kallas han. Linus Carlén är hans riktiga namn. Och är du nu inte född under en sten så är förutsättningarna goda att du på ett eller annat sätt stött på honom. Kanske på ett gym, kanske på en tävling. Kanske under en mässa, eller varför inte på nån sorts hälsomässig invigning nånstans i landet? De är nämligen alla vatten där Linus verkar nästan dagligen och där han dessutom utgör den naturliga mittpunkten. 

Linus som vi är vana att se honom.

Rent estetiskt är han såklart imposant, även om man på goda grunder kan hävda att leendet och hjärtat är de av hans drag som kanske tydligast tävlar om förstaplatsen. Men rent fysiskt är det liksom inget snack. Få kroppsdelar har förkroppsligat en individ med större eftertryck än armar och Linus Carlén.

Men att armarna var något som skulle springa lite fortare än nåt annat var inget Linus märkte själv.

– Nej, jag fattade inte det då, men jag inser nu att jag har extremt lätt att koppla på armarna vid mina renodlade armpass. Detta ledde till en skön pump och att jag kontinuerligt tränade dessa varje torsdag – eftersom jag på den tiden tränade måndag-torsdag och sen vilade hela helgen – vilket i sin tur ledde till resultat.

Med "Arm Blastern"...

Linus må förefalla lugn och balanserad när man träffar honom, men det går inte att komma ifrån att killen formligen osar energi. En amatörgissning är det trängs ett antal ivriga bokstäver där inne, vilket såklart kan vara en tillgång. Eller rentav ett av skälen till att han hamnade på gymmet från första början.

– Jag har ett stort behov av att röra mig, har jag märkt. När jag började plugga så hade jag inget att aktivera kroppen med, och efter två veckors nollning med tillhörande krök var jag tvungen att hitta på något, och gymmet var närmsta utvägen där och då. Glad för det idag kan jag lova! 

Och resultaten kom nästan direkt. Redan efter ett par månader märkte Linus själv att träningen i flera bemärkelser var givande. Men steget att komma på att tävla i bodybuilding var lite längre.

– Ja det vet jag knappt själv, men det var nog när jag flyttade ned till Göteborg och började träna på Exhale Gym. Där var det konstant någon som tävlade, skulle tävla eller hade tävlat. På samma ställe träffade jag också Ali Komai som sa till mig "Du borde testa att tävla, för skojs skull" varpå jag svarade "Jag tävlar, men bara om du coachar". Han var först osäker för han hade aldrig hjälpt någon innan men även detta är jag såklart extremt glad över.
Han är en vän för livet. 

Boom!

Om man ber Linus beskriva en typisk träningsvecka så blir det lite yvigare. Det kan rentav se lite ostrukturerat och hafsigt ut på papper, men var så säker: när det kommer till träning och kost är Linus en ordningsmänniska. 

– Haha, kanske är det så… men ett fast träningsschema nu när jag inte tävlar är lite för enformigt. Så jag kör igenom alla muskeldelar en gång per vecka, ett par rundor kardio och gärna minst ett pass renodlad kampsport. På vintern kan det bli lite hockey och sånt också. 

När det kommer till det heligaste, till armarna, har Linus ett fungerande grepp: han kör dem en gång per vecka, eller kanske i snitt var tionde dag.

– Om jag av någon anledning tvingas lägga om i planeringen är armarna det jag struntar i att träna för den veckan, men då kanske jag adderar armar tidigare veckan efter. Därav var tionde dag. 

Linus tränar armar

Generellt är alla övningar som ger kontakt av intresse. Som du förstått så tränar Linus biceps och triceps tillsammans under samma pass. Nedan är Linus favoritövningar just nu.

FAVORITER FÖR BICEPS

- Scottcurl i maskin
- Hammercurls med hantlar
- Stående bicepscurls i kabelhiss

FAVORITER FÖR TRICEPS

- Scullcrushers med stång
- Pushdowns
- Dips 

Kommentarer:

– Tunga vikter och många reps är aaaaaalltid vad man mår bäst av, så länge man håller sig skadefri. Jag ser än idag folk på gymmet som tror att lätta vikter och höga reps innebär enkel träning vilket såklart är helt fel. 

– Supersets och dropset är helt suveräna tekniker och något jag applicerar på alla mina muskelgrupper. Kalla mig sjuk i huvudet men jag älskar att köra superset mellan bröst och rygg, klassiskt Arnold-upplägg från the good old days. 

Några tips för den som vill träna armar hemma i sommar? 

– Köp hem ett hantelset och jobba med KONTAKT. Det behöver inte vara länge, det behöver inte vara åttiotre set. Jobba för kontakt och pump. Gör rörelsen jobbigare än vad den är. Hade jag stått på någons landställe och fått hålla i ett par 17,5 kilos hantlar i 25 minuter så lovar jag att det blir ett bra pass. 

FAKTA

Namn: Linus Carlén 
Ålder: 31 år 
Längd: 184 cm 
Vikt: Just nu 95-96 kg men för er som känner mig vet vi att denna siffra skiftar haha 
Utbildning: Civilekonom med inriktning på marknadsföring 
Bor: Stockholm 
Bil: VW Passat Laddhybrid - Riktig papparacer 
Tidigare idrotter: Ishockey och fotboll 
Främsta meriter: Pappa till Vince, och typ en bronspeng på Tyngre Classic (2 gånger) 
Förebilder: Mormor
Favoritprodukter från Tyngre: Kasein Chokladboll, Kasein Kladdkaka, Vassle Kladdkaka och PWO Lemonad

Från Tyngre Classic V.


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024