Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

Jätten från Slätten, så kallas han. Linus Carlén är hans riktiga namn. Och är du nu inte född under en sten så är förutsättningarna goda att du på ett eller annat sätt stött på honom. Kanske på ett gym, kanske på en tävling. Kanske under en mässa, eller varför inte på nån sorts hälsomässig invigning nånstans i landet? De är nämligen alla vatten där Linus verkar nästan dagligen och där han dessutom utgör den naturliga mittpunkten. 

Linus som vi är vana att se honom.

Rent estetiskt är han såklart imposant, även om man på goda grunder kan hävda att leendet och hjärtat är de av hans drag som kanske tydligast tävlar om förstaplatsen. Men rent fysiskt är det liksom inget snack. Få kroppsdelar har förkroppsligat en individ med större eftertryck än armar och Linus Carlén.

Men att armarna var något som skulle springa lite fortare än nåt annat var inget Linus märkte själv.

– Nej, jag fattade inte det då, men jag inser nu att jag har extremt lätt att koppla på armarna vid mina renodlade armpass. Detta ledde till en skön pump och att jag kontinuerligt tränade dessa varje torsdag – eftersom jag på den tiden tränade måndag-torsdag och sen vilade hela helgen – vilket i sin tur ledde till resultat.

Med "Arm Blastern"...

Linus må förefalla lugn och balanserad när man träffar honom, men det går inte att komma ifrån att killen formligen osar energi. En amatörgissning är det trängs ett antal ivriga bokstäver där inne, vilket såklart kan vara en tillgång. Eller rentav ett av skälen till att han hamnade på gymmet från första början.

– Jag har ett stort behov av att röra mig, har jag märkt. När jag började plugga så hade jag inget att aktivera kroppen med, och efter två veckors nollning med tillhörande krök var jag tvungen att hitta på något, och gymmet var närmsta utvägen där och då. Glad för det idag kan jag lova! 

Och resultaten kom nästan direkt. Redan efter ett par månader märkte Linus själv att träningen i flera bemärkelser var givande. Men steget att komma på att tävla i bodybuilding var lite längre.

– Ja det vet jag knappt själv, men det var nog när jag flyttade ned till Göteborg och började träna på Exhale Gym. Där var det konstant någon som tävlade, skulle tävla eller hade tävlat. På samma ställe träffade jag också Ali Komai som sa till mig "Du borde testa att tävla, för skojs skull" varpå jag svarade "Jag tävlar, men bara om du coachar". Han var först osäker för han hade aldrig hjälpt någon innan men även detta är jag såklart extremt glad över.
Han är en vän för livet. 

Boom!

Om man ber Linus beskriva en typisk träningsvecka så blir det lite yvigare. Det kan rentav se lite ostrukturerat och hafsigt ut på papper, men var så säker: när det kommer till träning och kost är Linus en ordningsmänniska. 

– Haha, kanske är det så… men ett fast träningsschema nu när jag inte tävlar är lite för enformigt. Så jag kör igenom alla muskeldelar en gång per vecka, ett par rundor kardio och gärna minst ett pass renodlad kampsport. På vintern kan det bli lite hockey och sånt också. 

När det kommer till det heligaste, till armarna, har Linus ett fungerande grepp: han kör dem en gång per vecka, eller kanske i snitt var tionde dag.

– Om jag av någon anledning tvingas lägga om i planeringen är armarna det jag struntar i att träna för den veckan, men då kanske jag adderar armar tidigare veckan efter. Därav var tionde dag. 

Linus tränar armar

Generellt är alla övningar som ger kontakt av intresse. Som du förstått så tränar Linus biceps och triceps tillsammans under samma pass. Nedan är Linus favoritövningar just nu.

FAVORITER FÖR BICEPS

- Scottcurl i maskin
- Hammercurls med hantlar
- Stående bicepscurls i kabelhiss

FAVORITER FÖR TRICEPS

- Scullcrushers med stång
- Pushdowns
- Dips 

Kommentarer:

– Tunga vikter och många reps är aaaaaalltid vad man mår bäst av, så länge man håller sig skadefri. Jag ser än idag folk på gymmet som tror att lätta vikter och höga reps innebär enkel träning vilket såklart är helt fel. 

– Supersets och dropset är helt suveräna tekniker och något jag applicerar på alla mina muskelgrupper. Kalla mig sjuk i huvudet men jag älskar att köra superset mellan bröst och rygg, klassiskt Arnold-upplägg från the good old days. 

Några tips för den som vill träna armar hemma i sommar? 

– Köp hem ett hantelset och jobba med KONTAKT. Det behöver inte vara länge, det behöver inte vara åttiotre set. Jobba för kontakt och pump. Gör rörelsen jobbigare än vad den är. Hade jag stått på någons landställe och fått hålla i ett par 17,5 kilos hantlar i 25 minuter så lovar jag att det blir ett bra pass. 

FAKTA

Namn: Linus Carlén 
Ålder: 31 år 
Längd: 184 cm 
Vikt: Just nu 95-96 kg men för er som känner mig vet vi att denna siffra skiftar haha 
Utbildning: Civilekonom med inriktning på marknadsföring 
Bor: Stockholm 
Bil: VW Passat Laddhybrid - Riktig papparacer 
Tidigare idrotter: Ishockey och fotboll 
Främsta meriter: Pappa till Vince, och typ en bronspeng på Tyngre Classic (2 gånger) 
Förebilder: Mormor
Favoritprodukter från Tyngre: Kasein Chokladboll, Kasein Kladdkaka, Vassle Kladdkaka och PWO Lemonad

Från Tyngre Classic V.


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022