Utmanaren

Han är bäst i Europa. Men kan Patrick Monga också bli bäst i världen?

Alex Danielsson

Foto: Marcus Syvertsen

Under ett par intensiva vårmånader fick han oss luttrade byggarfans att fullständigt tappa hakan. Vi var inte det minsta beredda på det, om sanningen ska fram. Faktum är att det mesta i svensk byggarväg på senare tid – med några få undantag – har tagit flera kliv bakåt. Ahmad Ahmad‌ , Oliver Adzievski‌ och Pierre Chamoun‌ är alla proffs, Arne Lundell‌ och Peter Österberg‌ har haft uppehåll, Samir Troudi‌ har flytt utomlands och Christoffer Nober‌ är just nu i hårdsatsning på väg mot större äventyr. Förutom dessa herrar är svensk byggning just nu inne i någon sorts skugga. En där det är svårt att se ett riktigt skarpt och livskraftigt ljus, vilket såklart gjorde Patricks ankomst bland stjärnorna både förvånande och välkommen. 

Den närmast sensationella festen inleddes på Battle of Scandinavia, där det mesta annat förbleknade fullständigt när Patrick klev ut. Ett antal klasser bättre än den Patrick vi minns, och den som vi förvisso alltid gillat, men kanske aldrig riktigt betraktat som den världsstjärna som stod där framför oss. För mig var det dock klart på en gång. Killen skulle ut på äventyr, och där kriga i toppen.

När Patrick kom ut i Alingsås.

Etapp två gick två veckor senare på Sweden Grand Prix, i Malmö, där Patrick återigen gjorde allt rätt, och därigenom tog såväl klass- som overalltiteln. Den stora finalen – för året, för säsongen, och kanske för hela året – var EM i Spanien.

Trots krav och förväntningar – vi talar internationell debut, landslagsemblem på bröstet och den svenska flaggan över ryggen – gick Patrick in som han inte gjort annat. Han såg lugn, trygg och van ut, och satte alla sina poser snabbt och exakt, och kunde i det också visa upp en fysik utan synliga brister, och i riktigt bra form. Kanske aningen mer välfylld än vid SGP, men det var aldrig någon fara att han skulle spilla över för mycket.

Patricks symmetriska linjer, med vida och detaljerade lår, smal midja och breda axlar var precis vad domarkåren bett om till muskelgudarna dagen innan. Patricks guld blev det första svenska EM-guldet i manlig bodybuilding sedan 1992, när Johan Oldenmark vann. 

Bäst i Europa, därmed. Bara så där. Och hur tar man sig vidare efter det?

– Det är faktiskt ganska svårt att svara på,‌ menar Patrick. Det är en så pass stor dröm detta, så jag är lite grann fortfarande i en bubbla. Jag njuter samtidigt som nyper mig i kinden, på något sätt. Jag ska absolut ta och tävla igen inom kort, jag har bara inte hunnit bestämma mig för exakt när och var.‌

Under tiden får vi minnas hans bakgrund, där basket, amerikansk fotboll och boxning utgjorde de tidiga idrottsliga intressena, men där fotboll alltid var hans grundsport. Patrick spelade fotboll ända fram till han blev 22 år gammal, när han lät det bli styrketräning för hela slanten.

Hur kom det sig att det blev gymmet?

– Jag började lyfta vikter när jag var 12 år gammal. Det är någonting med styrketräningen som kändes helt rätt redan då. Jag minns väldigt väl att mannen som presenterade vikterna för mig reagerade positivt över att jag utvecklades väldigt snabbt. Han såg även att min kropp svarade på träningen trots att jag bara vara 12 år gammal. Och det var en rätt häftigt känsla nu när jag tänker tillbaka. Jag minns hur byxorna helt plötsligt började sitta tight och hur musklerna bara svällde upp. Trots att jag höll på med många sporter samtidigt, som man oftast gör när man är ung, så var styrketräningen alltid en favorit och fanns alltid där som komplement.‌

Trots det är det dumt att säga att Patrick visste vad han gjorde under sin första tid i gymmet. Han hade ingen koll på hur några övningar egentligen skulle genomföras, mer än att han skulle försöka köra de stora muskelgrupperna en gång i veckan, så mycket hade han snappat upp.

– Nej, jag hade ingen struktur i träningen utan körde lite efter hur det kändes just den dagen. Skulle jag på disco på kvällen så var givetvis armträning en prioritering. Vad gäller kosten så åt jag det som fanns hemma. En sak som räddade mig dock var”Effektiv Bodybuilding”avOve Rytter. Om jag inte minns fel så var jag ca 14-15 år gammal då. Jag och min brorsa lånade boken från biblioteket och fick en hel del idéer och började även strukturera träningen utifrån den. Boken var en räddning måste jag säga och det fanns inte en dag jag inte läste den boken eller tog med den till gymmet när jag skulle träna. Tack, Ove!‌

Och tävlandet… Vad fick dig att vilja ta det så långt?

– När jag var 22 år bestämde jag mig för att jag verkligen ville ge detta en ärlig chans. Att sköta allting exemplarisk, och ta det från det. Jag började köpa B&K Sports Magazine regelbundet. Började lära mig mer om kosten och hur jag skulle äta för att lägga på mig muskler. Detta efter att jag hade varit med som utmanare i Gladiatorerna‌ [(1)]och blev då imponerad av dessa starka och muskulösa gladiatorer. 2007 kände jag att om jag ska orka hålla tag i kost och träning så var jag tvungen att ha ett större mål. Det var då tävlingsplanerna kom in i bilden. Jag tog då kontakt med Fredrik Carlsson, och 6 månader senare gjorde jag min scendebut på Luciapokalen i -90 kg, där jag blev trea‌ [(2)].‌

Patrick var med andra ord löftesrik som debutant, men kunde inte riktigt följa upp det i sina två nästa starter. Det blev i princip jumboplaceringar både på SM 2009 och 2010, vilket Patrick faktiskt är glad för idag.

– Att jag kom sist på SM 2009 och näst sist 2010 är grunden till att jag kunnat placera mig som 1:a idag. Alla placeringar och prestationer har bidragit till personen jag är, inställningen jag har och de topplaceringar jag nått i år. Därmed är jag lika stolt över dess placeringar som över mina segrar. Och hela det här året har varit magiskt. Visst, det var stentufft, men det finns givetvis ingenting som slår en EM-guldmedalj. Och faktumet att det var 23 år sedan någon svensk herrbyggare tog guld på ett EM gör ju det hela väldigt speciell.‌

Förutom de tre formella segrarna måste vi också utse Patrick till Bufféernas Mästare‌ . Efter att Patrick tävlat klart på EM så formligen bodde han i matsalen på EM-hotellet. Han var där när vi kom, han var där när vi gick. Alltid. Tuggandes.

– Haha… ja, men efter en så lång diet så behövde jag äta ordentligt, och maten på EM var dessutom så otroligt bra att jag inte riktigt kände något stopp. Så tack för ännu en titel, haha…‌

Nu när du är tillbaka i ”vanliga” livet, hur får du ihop det med din egen träning?

– Det är nog den enklaste biten för mig. Jag ser till att träna tidiga morgnar eller sena kvällar om jag vet att jag kommer att ha mycket att göra just denna dag. Men att förberedda mig inför en tävling och samtidigt få ihop jobb och träning är nog lite svårare då jag har ganska låg energi nästan hela tiden. Allt är dock inte svart eller vitt under en tävlingsdiet. Det finns dagar då jag känner att jag behöver fylla på med lite extra mat för att orka med dagen. Och då brukar jag inte tveka med att fylla på. Jag ser dock till att träna lite extra den dagen, för att hålla balansen.‌

Framtiden?

– Vad gäller min framtid som atlet kommer jag att tävla lite oftare, ta en tävling i taget och försöka utvecklas så mycket det går inför varje tävling. Om 5 år bor jag nog delvis i Sverige och delvis i en annan världsdel, med syfte att uppnå mitt mål och vision som jag har haft ett bra tag nu. Att helt enkelt bli bäst i världen.‌

° ° °

Fakta
‌ Namn: Patrick Monga
Ålder: 33 år
Längd: 178 cm
Vikt, on/off: 95 kg / 110 kg 
Bor: Stockholm, Solna
Född: 1981 i Kinshasa, Kongo
Yrke/utbildning: Personlig Tränare
Familj/civilstånd: Mamma och 4 syskon / singel
Sponsorer: Inga sponsorer
Tränar på/tävlar för: Pro Gym, Stockholm
Coach: Reza Charlie, Nordic Shape
Förebild: Mohammad Ali inspirerar mig med sin personlighet och Flex Wheeler med sin fantastiska fysik. 

Meriter
‌ 3:e plats -90 kg, Luciapokalen, 2007
9:e plats -100 kg, SM, 2009
7:e plats -100 kg, SM, 2010
1:a -100 kg, Battle of Scandinavia, 2015
1:a -100 kg & Overall, Sweden Grand Prix, 2015
1:a -100 kg Europamästerskapen, 2015 

**

Träningsupplägg, en vanlig vecka
‌** Pass 1: Hantelrodd, baksida lår, traps, triceps, mage
Pass 2: Framsida lår, baksida axlar, axelpress, biceps, mage
Pass 3: Framsida axlar, baksida lår, bröst, triceps, mage
Pass 4: Marklyft, latsdrag / kabelrodd, bröst, biceps, mage
Pass 5: Framsida lår, hantellyft åt sidan, baksida axlar, baksida lår, mage 

Kost, under diet (oh, the glamour...)
‌ Måltid 1: 9 st äggvitor, 75 g havregryn
Måltid 2: 300 g torsk, 300 g potatis, broccoli
Måltid 3: 300 g torsk, 300 g potatis, broccoli
Måltid 4: 300 g torsk, 300 g potatis, broccoli
Måltid 5: 300 g torsk, 300 g potatis, broccoli
Måltid 6: 6 st äggvitor 

En vanlig dietdag (oh, the glamour again…)
‌ Vaknar upp kl 05.00
Är på gymmet mellan kl 06.00 - 08.00. Gympass och kardio
Hemma för att duscha och äta frukost ca kl 08.20
Jobbar mellan kl 10.00 - 16.30
PT-klienter mellan 17.00 - 19.00
Hemma och vila och sedan till gymet för träning och kardio 21.00 - 23.00.

5 tips för framgång
‌ 1. Lär dig så mycket som möjligt om dig själv som person, på så sätt blir du trygg i dig själv. Detta gör det även enklare att veta hur du ska förhålla dig till saker och ting.

  1. Tänk långsiktigt, lägg upp mål och strategi. Håll fokus och gör ditt bästa varje dag för att uppnå dina mål.
  2. Lista ut vad du är bra & dålig på och se till att jobba lika mycket med båda delarna, fullfölj detta hur tråkigt det än är.
  3. Låt ingenting begränsa dig. När det dyker upp ett problem, hitta inte på ursäkter utan lägg fokus på att hitta lösningar. Ursäkter begränsar oss och leder oss bort från vårt mål och vision.
  4. Jobba hårt mot dina mål, underskatta inte någon. Var ödmjuk och tacksam inför livet, familj, vänner och bekanta.

° ° °


Liknande artiklar
Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024