Som vi såg det

Tyngre om förbedömningen på Mr Olympia.

Alex Danielsson

Betydligt snabbare än man hade önskat var den så över – förbedömningen till årets Mr Olympia. Ett 17 man starkt startfält tog sig upp på scenen, där våra vaksamma ögon [(1)] utsatte dem alla för grundlig granskning och obönhörlig sortering in i en av följande fyra kategorier:

Bättre än väntat
Sämre än väntat
‌ ‌ Precis som väntat
Gäspigt som väntat‌

Notera att än så länge är tävlingen för de allra främsta bara halvvägs över. Trots det är det vi sett hittills så pass vägledande att vi redan nu kan göra vissa förutsägelser.

BÄTTRE ÄN VÄNTAT‌
Branch Warren‌ – i betydligt bättre form än sist, och med massor av kött och med en midja som kändes allt annat än blockig. Framifrån är han oerhört imponerande, men över ryggen är det som att det konstant ligger ett isterlager vilket döljer alla detaljer väldigt effektivt. Trots det ett fall framåt. Min gissning: plats 7.

Shawn Rhoden‌ – sinnessjuk ratio mellan midja och lår. Enormt snitsig i vissa poser. Vid, men platt och nästan endimensionell, ungefär som en hockeyspelsgubbe [(2)]. Inte lika hård som han har varit tidigare, i vart fall initialt. Växte dock allt mer under förbedömningen i takt med att han blev torrare. Min gissning: plats 3.

William Bonac‌ – har absolut inget i toppstriden att göra, men levererade en riktigt kompetent fysik i väldigt presentabel form. Min gissning: utanför topp tio.

Mamdouh ”Big Ramy” Elssbiay‌ – ”It’s alive!” Han är ett veritabelt monster, på flera sätt. Störst och tyngst av dem alla, och det med marginal. Svinbra framifrån, aningen mer anonym med ryggen främst. Detaljer och muskelkvalitet saknas ännu, men det kommer. Killen är väl, vad, typ 19 [(3)]? Min gissning: plats 6.

Juan Morel‌ – Smärt är kanske inte ett bra omdöme i byggning men i Juans fall är det faktiskt så. Riktigt balanserad och fin fysik i bra form. Skarpt och fint totalpaket. Min gissning: precis utanför topp 10.

Victor Martinez‌ – väldigt fina linjer, som vanligt. Kanske aningen liten mot när han var som bäst, men ändå i balanserad och fin form. Bra hårdhet (för att vara Victor), och som alltid bländande att se. Min gissning: plats 8. 

SÄMRE ÄN VÄNTAT
Phil Heath‌ ‌ – fortfarande bäst i fältet, men inte riktigt lika skarp som ifjol. Underbara detaljer och ett par armar från en annan värld. Skulle tjäna på att vara lite mer upprätt i sidoposerna. Speciellt vid sidan av Kai. Plus för att han höll sig cool när Kai försökte sprätta lite. Minus för en ful tävlingsfärg. Min gissning: solklar etta. 

Dennis Wolf‌ – riktigt skarp, det måste man ge honom. Dock kändes han lite tunn på överkroppen, varför han helt plötsligt blev lite lång i snittet. I fjol och även i våras, på Arnold, var han betydligt fylligare, som då gjorde att han dwarfade i princip alla andra. Min gissning: plats 4.

PRECIS SOM VÄNTAT
Kai Greene‌ ‌ – stor, så ofantligt stor, att man nästan baxnar. Att han trots det är så pass rörlig i sin posering är inget mindre än ett underverk. Men han var inte i den formen han behöver vara för att slå mästaren. Tyckte dock att han blev aningen skarpare under ronden, och det ska bli spännande att se honom imorgon. Hans dubbel biceps bakifrån är sinnes, likaså hans side chest. Kai såg väldigt aggressiv ut, både på presskonferensen i torsdags och här under förbedömningen. Höll på att flyga på Phil ordentligt ett tag där, och det kändes kaotiskt. Domarna skrek i micken, scenmästaren [(4)] fick handgripligen skilja Kai från Phil, och stoppade då in Dennis Wolf mellan dem. Galet. Och hur bra Kai än är på att posera så måste någon säga åt honom att sluta göra most muscular som han gör den. Hans sämsta pose, helt klart. Min gissning: plats 2.

Dexter Jackson‌ – riktigt packad och fyllig och med sin karakteristiska form, med massvis av fina cuts. Han gör ingen besviken genom att komma in så här ultrapolerad, men han får heller inga ögonbryn att höjas. Förbaskat bra, precis som väntat. Min gissning: plats 5.

Steve Kuclo‌ – reslig och vid. Bra axlar, riktigt bra ben och vader, och maffiga armar. Kunde varit torrare, och lite fylligare. Tyckte ändå han tog för sig bra. Min gissning: plats 9.

Johnny Jackson‌ – hans pecs skulle man kunna skriva en visa om. Nä fan, en riktig brottarhit som tar sig upp på alla världens topplistor, och som drar in STIM-pengar i multum. Synd att man är helt omusikalisk. SATAN SÅNA PECS [(5)]! Även ryggen är bestialisk och oerhört imponerande. Synd då att benen är mer mänskliga, näsan lite gubbiga. De har ju inte blivit större med åren, vilket också gäller de i sammanhanget ganska usla vaderna. Men en cool kille. Min gissning: strax efter plats 10.

Roelly Winklaar‌ – trots rätt låga förväntningar så var jag besviken. Inte på volymen (han är sjukt stor), framför allt inte över armarna (däng!), men formen var inte alls med. Såg oinspirerad ut när han fattade att han inte var med i toppen. Och det är ju så där halvbegåvat. Min gissning: plats 10.

GÄSPIGT SOM VÄNTAT
Fred Smalls‌ ‌ – snygga linjer, smal midja och vid rygg. Kunde varit torrare och dessutom haft mer tjocklek. Min gissning: utanför topp 10.

Ibrahim Sami Fahim‌ – gör en bra start i sin proffsdebut (vann Amateure Olympia tidigare och blev då kvalificerad hit). Bra, snygg fysik. Men för liten på den här nivån. Min gissning: utanför topp 10, mot botten.

Jonathan Delarosa‌ – ganska liten, nästan satt, men ändå bred som en glassbox. Köttig rent generellt, men i för dålig form. Min gissning: utanför topp 10.

Jojo Ntiforo‌ – Visst, snygg fysik i bra form. Men det här är Mr Olympia. Då krävs det mer. Som hamstrings också till exempel. Min gissning: sist.


Skissad resultatlista blir därmed:‌

 1. Phil Heath
 2. Kai Greene
 3. Shawn Rhoden
 4. Dennis Wolf
 5. Dexter Jackson
 6. Mamdouh ”Big Ramy” Elssbiay
 7. Branch Warren
 8. Victor Martinez
 9. Steve Kuclo
 10. Roelly Winklaar
 11. Juan Morel
 12. Johnny Jackson
 13. Fred Smalls
 14. William Bonac
 15. Jonathan Delarosa
 16. Ibrahim Sami Fahim
 17. Jojo Ntiforo

Speciella omnämnanden:‌
Stort grattis till Iris Kyle‌ , som vann sin 10:e (!) Ms Olympia!
Grattis till Ashley Kaltwasser‌ , som blev den förste att vinna två Bikini Olympia i rad [(6)].
Varmt farväl till Adela Garcia‌ , som på scenen – utanför tävlan – tackade för sig för gott.

Spännande finaler i morgon. Ses igen då!

Foto lånat av flexonline.comLiknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

Om Tyngre X och året som gick

Herrar A & A samlas för en genomgång om alla yttre förutsättningar för alla tävlingar under Tyngre X-helgen samt en kortare minneskavalkad över 2021.

30 dec. 2021

Tyngre X – fitnesstävlingarna tillbaka!

Ja, du läste rätt. Den 8-10 april kör vi nästa utgåva av våra fitnessevent, denna gång kallad Tyngre X. Och nu öppnar vi dörren även för proffsen

Alex Danielsson

28 dec. 2021

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson

8 apr. 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Dags igen: Pepparkakshus-tävlingen

Var med om tävla om fina priser genom att baka ditt eget pepparkakshus!

Alex Danielsson

7 dec. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Styrkelyft 2020!

Kompletta resultat från de just avslutade Distansmästerskapen i Styrkelyft.

Alex Danielsson

19 apr. 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Olympia-orgie!

Andreas befinner sig på välförtjänt pappaledighet och Alex tar därför hjälp av Fredrik Age för att bryta ned samtliga 56 genomförda Mr Olympia-tävlingar i detalj och därmed också alla 15 segrare. Håll till godo med en nästan 2 timmar lång Olympia-bonanza!

2 dec. 2019

Olympia!

Nu till helgen är det dags för proffsbyggningens heliga Graal igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Alex Danielsson

11 sep. 2019

Tyngre Talang 2019!

Äntligen är årets fototävling avgjord!

Alex Danielsson

28 apr. 2019