Att börja träna

Det är inte helt lätt. Varken att komma igång eller att fortsätta. Därför har krönikören Cristoffer Jonsson sammanställt alla sina mest handfasta tips för dig som är ny i gymmet. Precis som Christoffer själv.

Christoffer Jonsson


2021 är ditt år. Du har kanske redan köpt färska kläder att träna i, nya skor och skaffat en vilja av järn. Du har finkammat internet efter kunskap om övningar för fläskigare biceps och rundare rumpa. Nu är det bara ett steg kvar; du ska till gymmet och skaffa gains, bränna fett och få bättre kondition. Jag är ledsen att säga det, men risken finns att du knappt kommer klara en månad eller ens en vecka.

Anledningen till att jag skriver detta är att jag är ganska färsk på gymmet själv, det är knappt ett år sedan min första dag där. Jag kommer fortfarande ihåg mina första trevande steg, osäkerheten, rädslan för att vara svag och hur fruktansvärt jobbigt det var rent fysiskt finns fortfarande färskt i mitt minne

När vi söker tips för nybörjare på gymmet så finns en veritabel uppsjö av bra övningar och kostråd. En och annan text eller video om den mentala inställningen finns också. Men alltid kunskap från människor som kanske tränat i tio år eller mer, människor som har träning och kost som sin vardag, kanske passion i livet eller rent av sitt jobb. Deras kunskap kan vara ovärderlig för oss gymnoobs. Men dessa personer har oftast tränat så länge att dom där osäkra trevande stegen glömts bort och vi kan ha svårt att relatera.

Jag ska därför gå igenom några saker som hjälpt mig att älska min tid på gymmet. Jag påstår inte att nedanstående text på något vis funkar för alla, men kanske kan det finnas något att ta tillvara på.

Vad är dina mål?

Du har antagligen hört att du behöver sätta upp mål med din träning. Jag törs påstå att det är viktigt då det är något som dikterar hur du tränar och som kan hjälpa med motivationen emellanåt. Försök i den mån du kan att vara konkret här. Att ”bränna lite fett” eller ”få bättre kondition” är mål jag rekommenderar att du undviker. För hur vet du att du nåt ditt mål? Är ”bättre kondition” kanske två kilometer på under tio minuter mer konkret och faktiskt mätbart? Men vad du än vill, så konkretisera det så gott du kan. Gör målet mätbart. Jag är 193 cm lång, när jag började träna vägde jag 68 kg. Mitt mål initialt var att väga 85 kg. Det var ett mål som jag kände var möjligt att uppnå, det var också konkret. Jag kunde hela tiden mäta det och se att vecka för vecka så närmade jag mig.

Men när du kommit igång med träningen finns chansen, eller risken beroende på hur du ser det, att dina mål förändras precis som dina förutsättningar och din kunskap. Jag kommer till det längre fram.

Gå till gymmet

Ditt mål är satt och nu ska träningen börja. Jag fokuserar på gammal hederlig styrketräning eftersom jag inbillar mig att det är vad jag håller på med. Och kommer därför lägga en del fokus på en plats som kan vara skrämmande för många av oss, det vill säga gymmet.

Du måste välja var du vill träna. Alla gym är inte för alla, så prova några olika innan du köper ett årskort, med all press (och faktiskt pengar som måste ut) det innebär. Vilket gym du väljer är skitsamma, bara du trivs där.

Det enda dåliga träningspasset är det du aldrig genomförde

Så är det ju, eller? Jag skulle säga nej, fast jo. Här är den punkten som varit viktigast av allt för mig. Hur du tränar är väldigt viktigt, men om träningen ska ha någon som helst poäng krävs att du är konsekvent. I början är det en kamp att ens ta sig till gymmet. Att uppskatta tiden där finns inte ens med i beräkningarna i det här läget. Så är det så viktigt att du är effektiv och optimal när du väl släpat dig dit, trots att det är så tråkigt och jobbigt att du nog inte vill tillbaka igen? Eller är det viktigast att sätta vanor och bli bekväm med att gå till gymmet? I min mening är det senare viktigare. Och ja, jag vet att jag ställer frågorna väldigt snävt.

Men för att orka vara konsekvent hävdar jag att det till en början är viktigast att ta sig till gymmet och göra något. Jag vill kalla detta för att ”träna på att träna". Eftersom du är ny på gymmet antar jag att du inte är van att kliva upp och äta en OK frukost och sedan släpa dig till gymmet för att träna i två timmar eller ens en kvart.

Så min rekomendation är att ta dig till gymmet, gör något i 45 minuter. Sitt på cykeln i en kvart, dra några set latsdrag och avsluta med lite benpress (eller vad du nu tycker är kul/genomförbart). Sätt inte så mycket press på dig själv att göra grymma pass fem dagar i veckan. Vänj dig vid att gå dit och göra något. Med planering kan du underlätta det här och ta bort alla lata tankar.

Planering är A och O

Ordning och reda, gainz på freda'. Eller ja, successivt över tid. Men du förstår nog vad jag menar. Att planera sin träning är en nyckel till mycket. Det hjälper till att ta bort tveksamheter. Står det att du ska träna på onsdag så är det bara att träna på onsdag. Du behöver inte fundera på om du orkar eller inte. Allt du behöver göra är att vara tyst och ta dig till gymmet.

Det kanske låter lättare sagt än gjort. Och ja, det kräver något av dig, det kräver att du bestämmer dig för att göra det som ska göras när det är bestämt. Har du inte bestämt vad, när eller hur du ska träna kommer det vara tusen gånger svårare att ta sig ur sängen och till gymmet.
Känner du dig trött och osugen så hänvisar jag till tidigare punkt; gå dit och gör något.

Ett förutbestämt träningsprogram skrivet av en erfaren atlet kan vara ett väldigt bra hjälpmedel. Personen i fråga vet nog mer än både dig och mig om träning. Hur många set per övning som är bra och hur många reps per set som är rimligt. Vilka övningar som är bra och hur många gånger i veckan som är optimalt. Vilket program du väljer spelar mindre roll, det viktiga är att du har något att gå efter och att du väljer något som din kropp klarar, så ett program Ronnie Coleman körde på peaken av sin karriär kanske inte är det smartaste valet här.

Fortsätt träna

Nu börjar det svåraste, att fortsätta. Men som nämnts här, planering är A och O. Nu är det dags att falla tillbaka på det här. Det kommer inte att vara kul varje dag, det kommer fortsätta vara tungt och jobbigt. Men försök hitta en autopilot, gå dit och gör det bara. Det behöver inte vara ditt bästa pass. Men fler gånger än inte kommer du att ha ditt bästa pass när det känns hemskt att ens tänka på gymmet. Och du kommer aldrig ångra ett träningspass du genomfört. När tankarna på att ställa in dyker upp så håll dom för dig själv. Verbalisera det inte. Bara låt det bubbla på, för du ska träna oavsett.

Ha tålamod. De flesta av oss kommer inte att märka någon markant skillnad på en månad, vår träningstolerans kommer att ha ökat så vi kan träna mer. Men vi kommer inte kunna tävla i fitness. Det tar tid, låt det ta tid. Kom ihåg att varje pass tar dig närmre ditt mål. Så passa på att njuta av tiden du får för dig själv, njut av att du gör något som är bara för dig själv. Njut av att du inte behöver tänka på räkningar, dagis, jobb och att laga bilen eller vad det kan vara. Det är bara du för din skull.

Nu kanske dina mål har börjat förändrats? Mitt mål på att nå 85 kg har bytts ut. Jag bryr mig inte så mycket om vad jag väger längre, kanske för att jag nått målet sedan ett tag. Men mest för att jag upptäckte hur kul det var med styrkelyft. Mitt nya mål är 200 kg i marklyft, 100 kg i bänk och 150 kg i knäböj. Inga direkta tävlingsvikter men tydliga mål som absolut hjälper mig att ta mig till gymmet och göra det jag behöver. Dina målsättningar kommer konstant att uppdateras eller ändras helt. Att lyfta tungt var inget jag hade något ambition att göra, men efter en tid på gymmet var det skivstängerna jag föll för. Det kanske kommer förändras, men just nu är det vad jag gillar att göra.

Så för att sammanfatta.

– Sätt mätbara mål. Om det hjälper skriv ner dina resultat efter varje pass så du ser dina framsteg kontinuerligt.
– Välj ett gym du gillar, det blir så mycket lättare att ta sig dit då.
– Planera. Planera övningar, planera vilka dagar du ska träna.
– Men framförallt; Ta dig dit! Träna på att träna. Var passet lite klent, var det kort, kände du dig svag, hoppade du över något? Det gör inget, gör det bättre nästa gång. Du gjorde det i alla fall.

Jag hoppas att artikeln nått hem och att du som läst fortsätter träna mer än första månaden.


Photo by Rodrigo Sarsfield on Unsplash


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023

Järnvägspressen, träningsprogram och brygga

Då sitter Josef och hans granne Robert Walter ner och diskuterar alla heta ämnen just nu i bänkpress. Vad vet vi exempelvis om Järnvägspressen?

4 okt. 2023

Järnvägspressen & bänkprogram

Bänktävlingen Järnvägspressen och bänkpress-program är vad som diskuteras i dagens avsnitt av Tyngre Bänkpress!

27 sep. 2023

Bänkpress – en helkroppsövning?

Det sägs då och då här och var att bänkpress är en helkroppsövning. Vad menas då med detta? Är det en kroppsövning så vida att det tränar hela kroppen?

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023