Barn och rörelseglädje

Kalle Zackari Wahlströms nya serie "Gympaläraren" belyser på ett mycket angeläget sätt att våra barn rör sig allt mindre. Men vad är det som gjort det så? Vad är det som hänt, och vem är ansvarig?

Sebastian Avindell

Kalle Zackari Wahlström har med sitt program "Gympaläraren" skapat rejäl debatt kring barns hälsa. Vissa blir arga och menar att Kalle glider in på en räckmacka och till viss del förenklar en komplex problematik kring skolidrotten och barns ovilja att röra på sig. Andra (inklusive jag själv) applåderar istället initiativet och välkomnar den debatt som nu äntligen verkar få fäste. För, vad är det egentligen som händer med våra barn? Och hur har vi hamnat i den här situationen?

Kalle med några av eleverna från "Gympaläraren". Foto: svt.se
Det smärtar mig att behöva använda de bevingade orden "när jag var liten...", men jag är nog ändå så illa tvungen. Jag hade turen att vara liten precis innan mobiltelefoner och datorer slog igenom. Vi hade en (!) dator i klassrummet under min mellanstadietid, och på den kunde man som bäst kolla sin hotmail, där det som bäst fanns något mail från kompisen som satt tre bänkar bort. Ofta stod det bara "Hej", inget mer. Men det räckte liksom. Datorer och sånt var ändå inte så kul. Jag fick min första mobiltelefon i sjuan. Den spelade jag mest "Snake" på. För, när jag var liten (japp, där kom det igen), var vi faktiskt fortfarande ute och lekte. Att få sitta inne och spela på sitt Super Nintendo‌ var reserverat för lördagar. Och ville jag träffa någon av mina kompisar gick‌ jag hem till dem, även om promenaden var relativt lång. Var dom inte hemma, ja, då träffade jag oftast någon annan kompis på vägen hem. Och, jag behövde inte ha en egen telefon i handen på vägen dit. Jag behövde inte kolla Facebook‌ , Instagram‌ eller något annat. För jag var barn. Inte tonåring eller vuxen. En liten knatte.

Snabbspola fram till idag och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt eländet. Barn rör sig knappt och när de gör det så är det nästan alltid till eller från en dator eller smartphone. Vad är det som händer?! Vad är det som har gått så fel? Det verkar som om vi helt tappat fokus på våra små kottar. Och, som vanligt, låt mig direkt tillägga att jag inte dömer någon. Jag har själv barn och vet hur svårt det kan vara att aktivera dem, när iPads och tv-spel hägrar. Men, är det inte ändå dags att vi en gång för alla tar tag i det här problemet? Barn blir allt mer inaktiva, tjocka och trötta. Våra avkommor drabbas i allt större utsträckning av välfärdssjukdomar som för några decennier sedan var enkom reserverat för ett fåtal vuxna. 20-25 % av samtliga‌ tioåringar i Sverige lider av övervikt, 3 % av fetma, enligt siffror från Socialstyrelsen. Förstår du själv hur sjukt detta faktum är?

Nu ska jag säga en sak som för många kommer smärta som en snöboll i skrevet i det kallaste januari. Felet är vårt.‌ Föräldrarnas. Ingen annans. Vi kan skrika oss hesa över mer lättillgängligt socker, om internet och minskad skolidrott. Slå oss på bröstet och säga att "hur ska jag kunna tävla mot saker som McDonalds, Xbox och skojsiga appar?! Ungarna vill ju! Vad ska jag göra?!"‌ Och här någonstans tror jag vi nosat rätt på kärnan till bekymret. För, någonstans genom alla de år som passerat sedan vi själva var barn, har vi tappat begreppen kring de regler som fanns när vi själva var små. Då lördagsgodis var reserverat för just lördagar. Pizza och hamburgare åt man inte någon gång i veckan, utan snarare någon gång i månaden.

Men, och det här är nog det allra viktigaste, vi rörde på oss. I stort sett hela tiden. Och vi fick, mer eller mindre tvingade, testa på allt. Jag har själv fått träna allt från karate till innebandy som liten. Allt med den geniala baktanken att jag någonstans förhoppningsvis skulle hitta något som jag gillade. Och genom detta skulle jag få en lustfylld stund, full av rörelseglädje. Idag förknippar många barn rörelse med motsatsen. Det är jobbigt att bli trött, hemskt att bli svettig. Våra barn tappar långsamt kontakt med det som för dem borde vara det mest naturliga i världen: rörelse!

‌ Våra barn tappar långsamt kontakt med det som för dem borde vara det mest naturliga i världen: rörelse!
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Istället ligger de håglöst i någon soffa med en smartphone framför näsan, trots att de knappt är fyllda tio år. Och vet ni vad, föräldrar? Det är här vi måste säga stopp. Vi kan inte skylla på att skolidrotten knappt är ett ämne längre. Vi kan inte skylla på att vi "inte har tid" att aktivera våra barn. För barnen är vårt ansvar. Ingen annans. Och det är vi som måste visa dem att rörelse är något av det bästa som finns.

Så. Ta ifrån ungen telefonen (för, ärligt talat, varför behöver ett litet barn ens en telefon? På riktigt!). Reservera skräpmat och godis för en dag i veckan, om ens det. Detsamma gäller dator, tv-spel och tv. Jag vet att det kan vara en skön barnvakt i tider då man känner att man inte hinner med. När man "bara ska jobba lite" hemifrån. Men, genom att vi alla, både du och jag, har lämnat ungarna lite vind för våg så står vi idag med ett gigantiskt problem i händerna. Och därför är det faktiskt vi som måste ta ansvar för att fixa till det! Vi måste visa vägen!

Gå ut med barnen! Lira lite fotboll med dem. Ta en joggingtur tillsammans. Låt dem inse att rörelse är det naturliga - inte tvärtom. Barn kan aldrig röra på sig för mycket. Och för de lite större kidsen - låt dem förtjäna sin skärmtid. Sitta vid datorn? Visst, men först gör vi tjugo burpees ihop! Spela Minecraft? Absolut, men då får du ta en joggingtur med mig först! Är ni med?

För så här kan vi inte hålla på, ingen av oss. För barnen blir allt fetare och mår allt sämre. Och felet är vårt.

Så. Nu rättar vi till det, tillsammans!

Mer rörelseglädje (framförallt åt våra små kottar!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Linus Grudd om Vasaloppet

Kompisen Linus Grudd tog oss med imponerande häpnad när han nyligen genomförde Vasan på skidor. Hör allt om brist på förberedelser, vallning av vattenskidor och hur hans kropp och knopp landade efteråt.

27 feb. 2025

Johan Sköld om Ludde Åbergs senaste seger

Vi ringer upp kompisen Johan Sköld för att vältra oss i Ludde Åbergs senaste (!) seger på PGA-touren.

20 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Isak Nyqvist inspirerar

Bra snack med IG-profilen och PT:n Isak Nyqvist, som trollbinder klienter och följare med sin uttrycksfulla kommunikation.

3 feb. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Magda om Generation Skuldsatt

Vår überfavorit Magdalena Kowalczyk är tillbaka, denna gång för att prata om hennes dokumentärpoddserie Generation Skuldsatt.

9 jan. 2025

Sanningen om motivation och hur du behåller den

Vi dömer ofta vår framgång utifrån motivationens toppar, men verklig framgång byggs i dalarna.

23 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Det tusende avsnittet

Det tusende avsnittet av Tyngre Radio måste ju inramas med en av våra mest kära gäster, nämligen Johnny Grape

19 dec. 2024

Hur skapar vi ett sjukförsvar till sjukvården?

I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Söder, VD och drivkraft bakom en unik hälsoobligation, skapad tillsammans med SEB, Skandia och Region Stockholm.

16 dec. 2024

Ny miljö, nya vanor – om träningsresor, självledarskap och att våga börja om

I detta avsnitt tar vi dig med på vår senaste träningsresa, där fokus låg på mer än bara fysisk träning.

13 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Niklas Boija DeLuxe!

Wasternorrlands egen riddare är tillbaka. Denna gång utan varken tyglar, skyddsnät eller en tydlig agenda. Och just därför blir det alldeles underbart.

9 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024