Barn och rörelseglädje

Kalle Zackari Wahlströms nya serie "Gympaläraren" belyser på ett mycket angeläget sätt att våra barn rör sig allt mindre. Men vad är det som gjort det så? Vad är det som hänt, och vem är ansvarig?

Sebastian Avindell

Kalle Zackari Wahlström har med sitt program "Gympaläraren" skapat rejäl debatt kring barns hälsa. Vissa blir arga och menar att Kalle glider in på en räckmacka och till viss del förenklar en komplex problematik kring skolidrotten och barns ovilja att röra på sig. Andra (inklusive jag själv) applåderar istället initiativet och välkomnar den debatt som nu äntligen verkar få fäste. För, vad är det egentligen som händer med våra barn? Och hur har vi hamnat i den här situationen?

Kalle med några av eleverna från "Gympaläraren". Foto: svt.se
Det smärtar mig att behöva använda de bevingade orden "när jag var liten...", men jag är nog ändå så illa tvungen. Jag hade turen att vara liten precis innan mobiltelefoner och datorer slog igenom. Vi hade en (!) dator i klassrummet under min mellanstadietid, och på den kunde man som bäst kolla sin hotmail, där det som bäst fanns något mail från kompisen som satt tre bänkar bort. Ofta stod det bara "Hej", inget mer. Men det räckte liksom. Datorer och sånt var ändå inte så kul. Jag fick min första mobiltelefon i sjuan. Den spelade jag mest "Snake" på. För, när jag var liten (japp, där kom det igen), var vi faktiskt fortfarande ute och lekte. Att få sitta inne och spela på sitt Super Nintendo‌ var reserverat för lördagar. Och ville jag träffa någon av mina kompisar gick‌ jag hem till dem, även om promenaden var relativt lång. Var dom inte hemma, ja, då träffade jag oftast någon annan kompis på vägen hem. Och, jag behövde inte ha en egen telefon i handen på vägen dit. Jag behövde inte kolla Facebook‌ , Instagram‌ eller något annat. För jag var barn. Inte tonåring eller vuxen. En liten knatte.

Snabbspola fram till idag och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt eländet. Barn rör sig knappt och när de gör det så är det nästan alltid till eller från en dator eller smartphone. Vad är det som händer?! Vad är det som har gått så fel? Det verkar som om vi helt tappat fokus på våra små kottar. Och, som vanligt, låt mig direkt tillägga att jag inte dömer någon. Jag har själv barn och vet hur svårt det kan vara att aktivera dem, när iPads och tv-spel hägrar. Men, är det inte ändå dags att vi en gång för alla tar tag i det här problemet? Barn blir allt mer inaktiva, tjocka och trötta. Våra avkommor drabbas i allt större utsträckning av välfärdssjukdomar som för några decennier sedan var enkom reserverat för ett fåtal vuxna. 20-25 % av samtliga‌ tioåringar i Sverige lider av övervikt, 3 % av fetma, enligt siffror från Socialstyrelsen. Förstår du själv hur sjukt detta faktum är?

Nu ska jag säga en sak som för många kommer smärta som en snöboll i skrevet i det kallaste januari. Felet är vårt.‌ Föräldrarnas. Ingen annans. Vi kan skrika oss hesa över mer lättillgängligt socker, om internet och minskad skolidrott. Slå oss på bröstet och säga att "hur ska jag kunna tävla mot saker som McDonalds, Xbox och skojsiga appar?! Ungarna vill ju! Vad ska jag göra?!"‌ Och här någonstans tror jag vi nosat rätt på kärnan till bekymret. För, någonstans genom alla de år som passerat sedan vi själva var barn, har vi tappat begreppen kring de regler som fanns när vi själva var små. Då lördagsgodis var reserverat för just lördagar. Pizza och hamburgare åt man inte någon gång i veckan, utan snarare någon gång i månaden.

Men, och det här är nog det allra viktigaste, vi rörde på oss. I stort sett hela tiden. Och vi fick, mer eller mindre tvingade, testa på allt. Jag har själv fått träna allt från karate till innebandy som liten. Allt med den geniala baktanken att jag någonstans förhoppningsvis skulle hitta något som jag gillade. Och genom detta skulle jag få en lustfylld stund, full av rörelseglädje. Idag förknippar många barn rörelse med motsatsen. Det är jobbigt att bli trött, hemskt att bli svettig. Våra barn tappar långsamt kontakt med det som för dem borde vara det mest naturliga i världen: rörelse!

‌ Våra barn tappar långsamt kontakt med det som för dem borde vara det mest naturliga i världen: rörelse!
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Istället ligger de håglöst i någon soffa med en smartphone framför näsan, trots att de knappt är fyllda tio år. Och vet ni vad, föräldrar? Det är här vi måste säga stopp. Vi kan inte skylla på att skolidrotten knappt är ett ämne längre. Vi kan inte skylla på att vi "inte har tid" att aktivera våra barn. För barnen är vårt ansvar. Ingen annans. Och det är vi som måste visa dem att rörelse är något av det bästa som finns.

Så. Ta ifrån ungen telefonen (för, ärligt talat, varför behöver ett litet barn ens en telefon? På riktigt!). Reservera skräpmat och godis för en dag i veckan, om ens det. Detsamma gäller dator, tv-spel och tv. Jag vet att det kan vara en skön barnvakt i tider då man känner att man inte hinner med. När man "bara ska jobba lite" hemifrån. Men, genom att vi alla, både du och jag, har lämnat ungarna lite vind för våg så står vi idag med ett gigantiskt problem i händerna. Och därför är det faktiskt vi som måste ta ansvar för att fixa till det! Vi måste visa vägen!

Gå ut med barnen! Lira lite fotboll med dem. Ta en joggingtur tillsammans. Låt dem inse att rörelse är det naturliga - inte tvärtom. Barn kan aldrig röra på sig för mycket. Och för de lite större kidsen - låt dem förtjäna sin skärmtid. Sitta vid datorn? Visst, men först gör vi tjugo burpees ihop! Spela Minecraft? Absolut, men då får du ta en joggingtur med mig först! Är ni med?

För så här kan vi inte hålla på, ingen av oss. För barnen blir allt fetare och mår allt sämre. Och felet är vårt.

Så. Nu rättar vi till det, tillsammans!

Mer rörelseglädje (framförallt åt våra små kottar!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023