Den lyftande kvinnan – muskler är det nya svarta

Äntligen tar tjejerna plats på riktigt där bland hantlar, stänger & vikter.

Sebastian Avindell

Mycket har hänt på två decennium. Göran Persson har gått från att vara stadsminister till att vara bonde/styrelseproffs, Backstreet Boys sålde ut arenor, nu gör dom reklam tillsammans med Anna Book och Dr. Alban. Bra musik görs inte alls längre, nu har vi istället Justin Bieber.
Ja. Mycket har sannerligen gått utför sedan det glada nittiotalet. Bara det faktum att Arnold‌ istället för att göra fantastiska actionrullar nu medverkar i reklam för mediokra krigsspel för telefoner kan få den mest naiva optimist att sluta le. Släng där till lite Donald Trump‌ som grädde på moset och snart tycker man sig kunna se fler demoner än vad Ingmar Bergman någonsin gjorde. Var är allt på väg?, frågar man sig uppgivet.

Men allt är inte nattsvart. Vissa saker har faktiskt gått mot det bättre. Under samma period som Arnold härjade som värst på vita duken var kvinnoidealet ungefär lika med Pamela Anderson. En kvinna skulle helst bara vara smal, ha stora bröst och definitivt inte muskler. Smal som en pinne var ledstjärnan, något som lär ha försatt mången unga tjejer i mycket vånda och elände. Snabbspola fram till idag och saker och ting har, tack och lov, börjat förändras. Borta är tiden när de få kvinnor som fanns på gymmet bara körde kardio, eller möjligen någon rump-maskin. Svunnen är tiden då styrka var något enkom reserverat för män.

Hur gick den här förändringen till? När byttes Spice Girl‌ -idealet mot frustande Hulk‌ -kvinnor på gymmet? Mycket kan med säkerhet tillskrivas samhällets förändring i stort. Kvinnor ska inte längre sitta tyst och idolisera "sin" man. Tjejer får, och ska, ta plats. Men. Allt kan inte tillskrivas att samhället går mot det uppenbart självklara, att alla är lika mycket värda och kan göra vad de vill, oavsett könstillhörighet. Att muskler är det nya svarta, även för kvinnor, kan grovt generellt tillskrivas tre saker: bodybuilding‌ , styrkesport‌ och crossfit‌ . Tre grenar av olika idrotter hjälper således till att skapa bättre förutsättningar för framtidens krutpaket till damer. Är inte det, minst sagt, fantastiskt?

‌ Att muskler är det nya svarta, även för kvinnor, kan grovt generellt tillskrivas tre saker: bodybuilding, styrkesport och crossfit.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Bodybuilding för damer var länge reserverat för en liten skara. Länge, alldeles för länge, kämpade dessa imponerande atleter i rejäl motvind. Men, genom att göra det, genom att strunta i vad gemene man (!) tyckte, banade dessa kvinnliga pionjärer väg för sina framtida medsystrar. Om inte kvinnlig bodybuilding funnits, hade vi idag inte haft grenar så som body fitness‌ , athletic fitness‌ och bikini fitness‌ . Grenar som lockar många unga tjejer in på gymmet, till hantlarna. Och tack vare sin strävan efter att lyckas på scenen, får de muskler och blir starka. Precis som männen.

Oavsett vad man tycker om crossfit, så kan man inte förneka det uppsving träningsmetoden betytt för att locka tjejer till att lyfta skrot. Och, inte på vilket sätt som helst heller. Olympiska lyft, som tidigare varit reserverat för kraftklubbar och källargym, finns plötsligt på mången kvinnors agenda. Det kan låta fördomsfullt, men jag tror inte det var många tjejer som anno 1998 diskuterade hur en frivändning bäst utförs. Jag tror dessutom att crossfit fyller ett tomrum, som bodybuilding och liknande grenar måhända lämnar för en del tränande. Nämligen det att du tränar för att bli starkare och bättre, inte för att se ut på ett visst sätt. Låt mig genast förtydliga att det inte är något fel i att träna för att nå ett visst utseende. För dem som gillar det är det alldeles utmärkt. Men, för dom som känner en press inför detta fyller crossfit ett tomrum. Här kvittar det hur du ser ut, det är inte ditt utseende som ska bedömas.

Förmodligen kan det vara väldigt tillfredställande att som kvinna ibland slippa bli bedömd utifrån hur man ser ut, något som annars tyvärr fortfarande genomsyrar en stor del av vårt samhälle. Du kan ha hela ansiktet fullt med snor, och mjukisar som inte tvättats på en vecka – det kvittar.

Styrkelyft och tyngdlyftning, styrkesporter där urkraft och muskler väger tyngst, har nog crossfit att tacka för en del. I och med de stora lyftens intåg tillsammans med crossfit har även dessa två grenar fått sig ett uppsving. Som genom ett trollslag har det, istället för att vara något så sjukt som en "size-zero", blivit åtråvärt att vara urstark‌ . Även om detta medför lite mer fett på kroppen. Unga tjejer och kvinnor vill nu knäböja, marka, stöta och rycka istället för att bara testa konståkning och dans. Och dessa sporters ungdomsförbund gör ett hästjobb för att motivera och inspirera unga tjejer att våga lyfta tungt. Att våga ta plats. Jag kan bara applådera dem.

Jag vill med denna krönika bara hylla alla dessa kvinnliga pionjärer! Tack för att ni krattat manegen för kommande tjejer! Tack för att ni gjort det coolt med muskler, även om man är tjej. Jag applåderar er alla, för att ni långsamt vrider det ibland sjuka samhällsidealet mot något mer sunt. För det är väl klart att tjejer också ska ha muskler, vara starka och få vara stolta över det?! Självklart är det så!

Så. Tack bodybuilding och body fitness! Tack crossfit och styrkelyft!‌ Tack också till alla er jag glömt nämna! Ni gör framtiden betydligt ljusare för alla små tjejer där ute, som i hemlighet drömmer om att bli starka som Pippi, Bamse eller Hulken.

Mer rörelseglädje (och mer muskler åt alla!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024