Den lyftande kvinnan – muskler är det nya svarta

Äntligen tar tjejerna plats på riktigt där bland hantlar, stänger & vikter.

Sebastian Avindell

Mycket har hänt på två decennium. Göran Persson har gått från att vara stadsminister till att vara bonde/styrelseproffs, Backstreet Boys sålde ut arenor, nu gör dom reklam tillsammans med Anna Book och Dr. Alban. Bra musik görs inte alls längre, nu har vi istället Justin Bieber.
Ja. Mycket har sannerligen gått utför sedan det glada nittiotalet. Bara det faktum att Arnold‌ istället för att göra fantastiska actionrullar nu medverkar i reklam för mediokra krigsspel för telefoner kan få den mest naiva optimist att sluta le. Släng där till lite Donald Trump‌ som grädde på moset och snart tycker man sig kunna se fler demoner än vad Ingmar Bergman någonsin gjorde. Var är allt på väg?, frågar man sig uppgivet.

Men allt är inte nattsvart. Vissa saker har faktiskt gått mot det bättre. Under samma period som Arnold härjade som värst på vita duken var kvinnoidealet ungefär lika med Pamela Anderson. En kvinna skulle helst bara vara smal, ha stora bröst och definitivt inte muskler. Smal som en pinne var ledstjärnan, något som lär ha försatt mången unga tjejer i mycket vånda och elände. Snabbspola fram till idag och saker och ting har, tack och lov, börjat förändras. Borta är tiden när de få kvinnor som fanns på gymmet bara körde kardio, eller möjligen någon rump-maskin. Svunnen är tiden då styrka var något enkom reserverat för män.

Hur gick den här förändringen till? När byttes Spice Girl‌ -idealet mot frustande Hulk‌ -kvinnor på gymmet? Mycket kan med säkerhet tillskrivas samhällets förändring i stort. Kvinnor ska inte längre sitta tyst och idolisera "sin" man. Tjejer får, och ska, ta plats. Men. Allt kan inte tillskrivas att samhället går mot det uppenbart självklara, att alla är lika mycket värda och kan göra vad de vill, oavsett könstillhörighet. Att muskler är det nya svarta, även för kvinnor, kan grovt generellt tillskrivas tre saker: bodybuilding‌ , styrkesport‌ och crossfit‌ . Tre grenar av olika idrotter hjälper således till att skapa bättre förutsättningar för framtidens krutpaket till damer. Är inte det, minst sagt, fantastiskt?

‌ Att muskler är det nya svarta, även för kvinnor, kan grovt generellt tillskrivas tre saker: bodybuilding, styrkesport och crossfit.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Bodybuilding för damer var länge reserverat för en liten skara. Länge, alldeles för länge, kämpade dessa imponerande atleter i rejäl motvind. Men, genom att göra det, genom att strunta i vad gemene man (!) tyckte, banade dessa kvinnliga pionjärer väg för sina framtida medsystrar. Om inte kvinnlig bodybuilding funnits, hade vi idag inte haft grenar så som body fitness‌ , athletic fitness‌ och bikini fitness‌ . Grenar som lockar många unga tjejer in på gymmet, till hantlarna. Och tack vare sin strävan efter att lyckas på scenen, får de muskler och blir starka. Precis som männen.

Oavsett vad man tycker om crossfit, så kan man inte förneka det uppsving träningsmetoden betytt för att locka tjejer till att lyfta skrot. Och, inte på vilket sätt som helst heller. Olympiska lyft, som tidigare varit reserverat för kraftklubbar och källargym, finns plötsligt på mången kvinnors agenda. Det kan låta fördomsfullt, men jag tror inte det var många tjejer som anno 1998 diskuterade hur en frivändning bäst utförs. Jag tror dessutom att crossfit fyller ett tomrum, som bodybuilding och liknande grenar måhända lämnar för en del tränande. Nämligen det att du tränar för att bli starkare och bättre, inte för att se ut på ett visst sätt. Låt mig genast förtydliga att det inte är något fel i att träna för att nå ett visst utseende. För dem som gillar det är det alldeles utmärkt. Men, för dom som känner en press inför detta fyller crossfit ett tomrum. Här kvittar det hur du ser ut, det är inte ditt utseende som ska bedömas.

Förmodligen kan det vara väldigt tillfredställande att som kvinna ibland slippa bli bedömd utifrån hur man ser ut, något som annars tyvärr fortfarande genomsyrar en stor del av vårt samhälle. Du kan ha hela ansiktet fullt med snor, och mjukisar som inte tvättats på en vecka – det kvittar.

Styrkelyft och tyngdlyftning, styrkesporter där urkraft och muskler väger tyngst, har nog crossfit att tacka för en del. I och med de stora lyftens intåg tillsammans med crossfit har även dessa två grenar fått sig ett uppsving. Som genom ett trollslag har det, istället för att vara något så sjukt som en "size-zero", blivit åtråvärt att vara urstark‌ . Även om detta medför lite mer fett på kroppen. Unga tjejer och kvinnor vill nu knäböja, marka, stöta och rycka istället för att bara testa konståkning och dans. Och dessa sporters ungdomsförbund gör ett hästjobb för att motivera och inspirera unga tjejer att våga lyfta tungt. Att våga ta plats. Jag kan bara applådera dem.

Jag vill med denna krönika bara hylla alla dessa kvinnliga pionjärer! Tack för att ni krattat manegen för kommande tjejer! Tack för att ni gjort det coolt med muskler, även om man är tjej. Jag applåderar er alla, för att ni långsamt vrider det ibland sjuka samhällsidealet mot något mer sunt. För det är väl klart att tjejer också ska ha muskler, vara starka och få vara stolta över det?! Självklart är det så!

Så. Tack bodybuilding och body fitness! Tack crossfit och styrkelyft!‌ Tack också till alla er jag glömt nämna! Ni gör framtiden betydligt ljusare för alla små tjejer där ute, som i hemlighet drömmer om att bli starka som Pippi, Bamse eller Hulken.

Mer rörelseglädje (och mer muskler åt alla!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024