Den perfekta träningskompisen

Om en speciell vän, som först och främst träffas i gymmet.

Lorena Gustavsson

"Sådärja! Kom igen nu, inte långt kvar!"‌ Orden når knappt fram genom luften som är tjock av adrenalin att det skulle gå att skära igenom den. Var ljudet kommer ifrån är för tillfället omöjligt att bestämma – men det spelar ingen roll, för hon är där någonstans i närheten och hon har min rygg. Alltid.

Utan henne skulle träningen inte vara densamma. Utan henne skulle hälften av de tilltänkt hårda passen ställas in och andra hälften skulle bli otjänligt slöa eller bara mycket tristare. Det är så lätt att bli lat och oinspirerad när man kör mol allena‌ och endast står till svars för sig själv, ett vakande öga fyller en funktion. Hade jag bara velat ha just det där vaknade ögat och lite hejarop hade jag dock kunnat anlita vilken pt‌ som helst men nu har jag någonting bättre, någonting som alla tränande människor borde ha. Det är nämligen inte bara nivån på träningen som höjs när hon är med. Det är nivån på livet i sig. 

Vi är som natt och dag på många sätt. Jag är snart trettio, hon är nybliven myndig, jag är kort och mörk, hon är lång och ljus, hon är stark på riktigt, jag är en teoretiker med ett träningsintresse som vida överskrider talangen. Det viktigaste delar vi dock utan tvekan; båda älskar vi att träna. Vi har valt att spendera merparten av vår fritid på den här härliga lekplatsen för vuxna som i folkmun kallas gymmet, för att efter bästa förmåga stärka fysiken och pannbenet. 

Det är hit vi längtar de där sega timmarna en mulen tisdag, och det är hit vi kommer för att fylla på med livskraft via både folket och aktiviteten. Det är tack vare den här platsen, vårt andra hem, som vi trots våra olikheter kommit att bli systrar, familj. Hur våra resor hit än må ha sett ut så har det någonstans på vägen blivit så att vi nu lever stora delar av livet i ett slags gemensamt hem som vi ständigt bygger ut, renoverar och boar in oss i. 

Lorena med sin bästa träningskompis.
Ett hem ska enligt konstens alla regler byggas på en stabil grund. Den grunden är vår vänskap. Det ska råda någon typ av struktur och ordning på golvet och det består här av träningsupplägg, set och reps. Kommunikation, lyhördhet och dialog är sedan taket som håller oss skyddade från ovädret. Källaren i hemmet representerar det mörker som vi vet ibland krävs för en rejäl prestation. Du vet säkert allt om det mörkret, det är det där svarta som jag ser så tydligt i hennes blick när hon tar tag i skivstången för sista varvet på en helvetesWOD‌ eller när hon tar sats och manglar upp tresiffrigt i basövningar efter att ha tränat i mindre än ett år. Källaren är inget ställe/tillstånd man vill vara i hela tiden, för det är kallt och mörkt, men ibland är det väldigt tackseamt att kunna gå ner där och hämta kraft ur förråden.

‌ Det som gör henne helt unik är således inte hur duktig hon är, hur hårt hon kör eller ens att hon lyfter mitt ego ibland omotiverat mycket. Hennes kvalitet är av mycket mer komplex karaktär.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Vi tillåter varandra leva här, på alla våningsplan. Det som gör henne helt unik är således inte hur duktig hon är, hur hårt hon kör eller ens att hon lyfter mitt ego ibland omotiverat mycket. Hennes kvalitet är av mycket mer komplex karaktär.

Det som gör just henne unik och perfekt som wingwoman‌ för mig är att hon:

1: Ser till att passen blir av. Ett exempel: Jag älskar inte att styrketräna på morgonen, men jag vet att det oftast blir bättre tryck på morgonpasset med henne än det på eftermiddagen med mig själv. Om inte så har jag alltid frigjort tid under eftermiddagen till annat, fått umgås lite och laddat upp med positiv energi för hela dagen. Ett annat exempel: Hon fortsätter skriva och föreslå träning fast jag vet att jag är helt omöjlig med tider allt som oftast.

2: Väl på plats har hon alltid en öppen approach och vi provar både nya träningsformer och avancerar i gamla. Hon har idrottsbakgrund och grundtanken om ständig progression sitter i ryggmärgen på henne, och jag är ofta mer intresserad av att bli helt slut och att leka, så vi skapar alltid utrymme för både allvar och lek. Båda fyller sin funktion utmärkt!

3: Hon vill komma överens – utan att för den sakens skull vara rädd för att säga sin mening.

4: Hon är otroligt inkännande som person och verkar ha en inbyggd radar som signalerar till henne exakt vad jag behöver under passet. Om vi/jag behöver "gå ner i källaren" och grinda så säger vi i stort sett inte ett ljud (utöver allmänt gutturalt gymstånk och svordomar). Är det mera leknivå på passet men fortfarande jobbigt belönar hon mig med hejarop och pepp, jag försöker naturligtvis ge tillbaka motsvarande men kan omöjligt säga huruvida det lyckas eller ej. 

5: Hon anpassar sig inte träningsmässigt. Hon gör sitt bästa, inte mitt bästa. Vi har helt olika styrkor och svagheter, och definitivt ofta olika dagsform men det är inget hinder eftersom vi försöker utforma passen så att båda ska kunna köra sitt "dagsbästa". Det är liksom inte meningen att vi ska bli enäggstvillingar bara för att vi är systrar. Vi stöttar hellre varandra där vi är.

6: Hon är inte rädd för att verkligen ta i, ingen oro för hår och smink som riskerar att hamna i olag här inte! Befriande! Hon är inte heller främmande för att ta det lite lugnare om hon är sliten även om vi båda med handen på hjärtat behöver bli lite bättre på att chilla. Men när vi tar det lugnt är det för att vi behöver det, inte för att vi är oroliga för att vara småfula medan vi tränar. Det är en bonus om vi på sikt skulle råka bli snygga sen, efteråt.

7: Efter passet tar vi oss i regel alltid tid för en skön, viktig och fin stund då vi pratar igenom det vi precis genomfört. Hur kändes det? Vad var värst respektive bäst? Vad kan vi förbättra till nästa gång? Utvärderingen funkar som både nedvarvning och lite bekräftelse/ryggdunk som jag tror alla behöver mer eller mindre.

8: Den sista punkten är förmodligen den viktigaste; Hon dömer mig aldrig. Hon kan ge konstruktiv kritik, absolut, men det är ju bara fördelaktigt. Hon skulle rent teoretiskt kunna se ner på så många grejer med mig, och välja någon helt annan att träna med eftersom hon är en så oerhört begåvad atlet och klarar saker jag knappt vågar drömma om, ändå är det som om vi hittat nånting särskilt, en ömsesidig respekt.

Hennes förmåga att alltid vilja bli bättre än igår i kombination med ödmjukheten och lyhördheten som lyfter upp mig och många andra, gör henne inte bara till världens bästa träningskompis utan till den lillasyster jag alltid önskat mig. Tack för allt vi gjort och allt som komma skall E‌ , du kommer gå långt.Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023