Den tränande föräldern

En inblick i en förälders vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Sebastian Avindell

Vi ska slå fast ett par saker, innan vi börjar på riktigt. Nej, det här är inte en text som ska påvisa hur duktiga tränande föräldrar är. Inte heller är det någon sorts försvarstal, där jag ilsket slår mig för bröstet för att visa hur evinnerligt svårt det är att få till vardagens alla vemödor, i kombination med träning och barn. Nej, det här är helt enkelt ett porträtt ur verkligheten. En hyllningstext till alla föräldrar som gnetar på, trots att all rim och reson borde få dem att tänka på enkom överlevnad istället för träning. Ändå finns de där ute. I boxar, gym och löpspår. Föräldrarna. Här är en inblick i en förälders vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Återhämtning

Jag, som utövare av crossfit, omges ständigt av fraser så som prehab, rehab och återhämtning. Allt så gott och väl. Crossfit är en extremt krävande sport, där det centrala nervsystemet ständigt pressas till sitt yttersta och i redan i mitten på veckan är att jämföra med en ängslig pensionärs. Och, för de som inte har små kottar är det här sällan något problem. De kan ta sina powernaps på en och en halv timme. Sova tio timmar om natten och boka tider för massage, floating, akupunktur och fan och hans moster. Jag kan bli så oerhört avundssjuk när jag hör de utan barn skryta om hur de föregående helg sovit tretton timmar i sträck. Hålögt står jag bara och nickar, likt en galning, när det pratet kommer på tal. När sov jag senaste tretton timmar i sträck? Förmodligen någon gång i tonåren. Jag är glad om jag får till tretton timmars sömn på två, tre dagar. Och, prehab-schmehab blir det sällan tal om. Eftersom barn ska utfodras, nattas och lekas med måste så gott som alla pass gå i ultrafart deluxe. För, en liten kotte kommer med all säkerhet stå bredvid din säng vid 04:53 imorgon bitti och vilja ta tag i dagen. Gärna så omgående som möjligt. Då finns det inte tid för stretching, profylaxandning och annat. Återhämtning sa du? Ja, kanske om fem, tio år.

Kosten

I all träning är kosten något fundamentalt. En kropp under press behöver näring för att växa, återhämta sig och må bra. Och det fungerar oftast alldeles utmärkt om man bor själv eller med en förstående bättre hälft. Men, sen gör de små versionerna av vuxna entré, och allt blir betydligt svårare. Många protesterar nu med all säkerhet högljutt och menar förmanande att det väl bara är att göra mat till sig själv också. Ha ha, säger jag då. HA! HA! I den bästa av världar vore det säkert en möjlighet. Men, hur tror du att man som förälder på i snitt fem timmars sömn per natt och med tre barns olika önskningar om mat ens ska orka överväga att göra ytterligare en maträtt bredvid pannkakan, korv med bröd och spaghetti med köttfärssås? Det är en utopi, en omöjlighet. Och, barnen äter ingen gärna kycklingfilé med ris eller torsk. Således brukar kosten hos en tränande förälder bestå av ett mischmasch av saker. Visste du till exempel att korv med bröd går alldels utmärkt att kombinera med oliver? Eller att pannkakor går att inhalera stående vid spisen? Inte? Då vet du det nu. Det är därför du som icke-förälder ser föräldrar som står och inhalerar en burk kvarg precis innan passet ska börja, likt de aldrig sett mat förut.

Visste du till exempel att korv med bröd går alldels utmärkt att kombinera med oliver? Eller att pannkakor går att inhalera stående vid spisen?

Själva träningen

Många smarta föräldrar försöker lösa sin tidsbrist med att ta med sina små kopior till gymmet/boxen eller där de tränar. Det kan vid första anblick verka som en alldeles utmärkt idé, två flugor i en smäll. Men, skenet kan sannerligen bedra. Det spelar ingen roll om platsen där du tränar har ett magiskt rum, fyllt med enhörningar, sockervadd och godis i mängder. Ditt barn kommer aldrig stanna där inne ändå. Förr eller senare, alldeles säkert då du tränar som hårdast/mår som sämst/verkligen behöver få fokusera ensam kommer barnet dyka upp. Det kvittar om du hänger längst upp i ett par ringar, ligger under en stång med sanslös mängd vikt lastad på eller ligger i en pöl av svett på golvet, du är i barnets ögon ändå högst anträffbar. "Pappa, jag är törstig!" "Mamma, jag har tråkigt!" "Mamma, det där ser jobbigt ut, är det där?" "Pappa, varför lyfter tjejen där borta mer än du gör?". Ungefär så. Dina träningspass, som tidigare var en frizon där du i timmar kunde fila och nöta, blir nu istället expresspass där allt ska göra så fort det bara går, innan dina små dyker upp och undrar varför det tar sådan tid. Lite som när grådvärgarna jagar Ronja i Mattisskogen. Fort ska det gå.

Saker som magiskt försvinner

Som förälder blir man något av en hybrid, bestående av lika delar chaufför, medlare, dörrvakt och kock. Dygnets timmar fylls av dessa göromål och det är sannerligen ett under att inte fler föräldrar blir lätt schizofrena på kuppen. Men, oavsett hur mycket koll du tror dig ha, så har du det inte. Och det är därför saker magiskt försvinner. Små barnhänder är lite som magiska väsen, de får saker att försvinna eller helt enkelt byta plats. Din träningsväska kommer således att vara under ständig attack. Det har åtskilliga gånger hänt att jag kommit till boxen bara för att upptäcka att en sko saknas, att det ligger duploklossar utspridda bland träningsgrejorna eller att någon vänlig själ har lämnat en körsbärstomat i den ena (den enda) skon. Till alla ni som har en särskild påse i väskan för handskar, tejp och dylikt kan jag bara säga grattis! Det är minsann en lyx som inte är alla förunnat.

Så. Nästa gång du ser en hålögd människa som med nedsjunkna axlar häller ut en körsbärstomat ur skon på gymmet eller i boxen, ge då denna människa en uppmuntrande klapp på axeln. För, det är förmodligen en tränande förälder du har att göra med. Och den personen behöver sannerligen all uppmuntran den kan få.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024