Den tränande föräldern

En inblick i en förälders vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Sebastian Avindell

Vi ska slå fast ett par saker, innan vi börjar på riktigt. Nej, det här är inte en text som ska påvisa hur duktiga tränande föräldrar är. Inte heller är det någon sorts försvarstal, där jag ilsket slår mig för bröstet för att visa hur evinnerligt svårt det är att få till vardagens alla vemödor, i kombination med träning och barn. Nej, det här är helt enkelt ett porträtt ur verkligheten. En hyllningstext till alla föräldrar som gnetar på, trots att all rim och reson borde få dem att tänka på enkom överlevnad istället för träning. Ändå finns de där ute. I boxar, gym och löpspår. Föräldrarna. Här är en inblick i en förälders vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Återhämtning

Jag, som utövare av crossfit, omges ständigt av fraser så som prehab, rehab och återhämtning. Allt så gott och väl. Crossfit är en extremt krävande sport, där det centrala nervsystemet ständigt pressas till sitt yttersta och i redan i mitten på veckan är att jämföra med en ängslig pensionärs. Och, för de som inte har små kottar är det här sällan något problem. De kan ta sina powernaps på en och en halv timme. Sova tio timmar om natten och boka tider för massage, floating, akupunktur och fan och hans moster. Jag kan bli så oerhört avundssjuk när jag hör de utan barn skryta om hur de föregående helg sovit tretton timmar i sträck. Hålögt står jag bara och nickar, likt en galning, när det pratet kommer på tal. När sov jag senaste tretton timmar i sträck? Förmodligen någon gång i tonåren. Jag är glad om jag får till tretton timmars sömn på två, tre dagar. Och, prehab-schmehab blir det sällan tal om. Eftersom barn ska utfodras, nattas och lekas med måste så gott som alla pass gå i ultrafart deluxe. För, en liten kotte kommer med all säkerhet stå bredvid din säng vid 04:53 imorgon bitti och vilja ta tag i dagen. Gärna så omgående som möjligt. Då finns det inte tid för stretching, profylaxandning och annat. Återhämtning sa du? Ja, kanske om fem, tio år.

Kosten

I all träning är kosten något fundamentalt. En kropp under press behöver näring för att växa, återhämta sig och må bra. Och det fungerar oftast alldeles utmärkt om man bor själv eller med en förstående bättre hälft. Men, sen gör de små versionerna av vuxna entré, och allt blir betydligt svårare. Många protesterar nu med all säkerhet högljutt och menar förmanande att det väl bara är att göra mat till sig själv också. Ha ha, säger jag då. HA! HA! I den bästa av världar vore det säkert en möjlighet. Men, hur tror du att man som förälder på i snitt fem timmars sömn per natt och med tre barns olika önskningar om mat ens ska orka överväga att göra ytterligare en maträtt bredvid pannkakan, korv med bröd och spaghetti med köttfärssås? Det är en utopi, en omöjlighet. Och, barnen äter ingen gärna kycklingfilé med ris eller torsk. Således brukar kosten hos en tränande förälder bestå av ett mischmasch av saker. Visste du till exempel att korv med bröd går alldels utmärkt att kombinera med oliver? Eller att pannkakor går att inhalera stående vid spisen? Inte? Då vet du det nu. Det är därför du som icke-förälder ser föräldrar som står och inhalerar en burk kvarg precis innan passet ska börja, likt de aldrig sett mat förut.

Visste du till exempel att korv med bröd går alldels utmärkt att kombinera med oliver? Eller att pannkakor går att inhalera stående vid spisen?

Själva träningen

Många smarta föräldrar försöker lösa sin tidsbrist med att ta med sina små kopior till gymmet/boxen eller där de tränar. Det kan vid första anblick verka som en alldeles utmärkt idé, två flugor i en smäll. Men, skenet kan sannerligen bedra. Det spelar ingen roll om platsen där du tränar har ett magiskt rum, fyllt med enhörningar, sockervadd och godis i mängder. Ditt barn kommer aldrig stanna där inne ändå. Förr eller senare, alldeles säkert då du tränar som hårdast/mår som sämst/verkligen behöver få fokusera ensam kommer barnet dyka upp. Det kvittar om du hänger längst upp i ett par ringar, ligger under en stång med sanslös mängd vikt lastad på eller ligger i en pöl av svett på golvet, du är i barnets ögon ändå högst anträffbar. "Pappa, jag är törstig!" "Mamma, jag har tråkigt!" "Mamma, det där ser jobbigt ut, är det där?" "Pappa, varför lyfter tjejen där borta mer än du gör?". Ungefär så. Dina träningspass, som tidigare var en frizon där du i timmar kunde fila och nöta, blir nu istället expresspass där allt ska göra så fort det bara går, innan dina små dyker upp och undrar varför det tar sådan tid. Lite som när grådvärgarna jagar Ronja i Mattisskogen. Fort ska det gå.

Saker som magiskt försvinner

Som förälder blir man något av en hybrid, bestående av lika delar chaufför, medlare, dörrvakt och kock. Dygnets timmar fylls av dessa göromål och det är sannerligen ett under att inte fler föräldrar blir lätt schizofrena på kuppen. Men, oavsett hur mycket koll du tror dig ha, så har du det inte. Och det är därför saker magiskt försvinner. Små barnhänder är lite som magiska väsen, de får saker att försvinna eller helt enkelt byta plats. Din träningsväska kommer således att vara under ständig attack. Det har åtskilliga gånger hänt att jag kommit till boxen bara för att upptäcka att en sko saknas, att det ligger duploklossar utspridda bland träningsgrejorna eller att någon vänlig själ har lämnat en körsbärstomat i den ena (den enda) skon. Till alla ni som har en särskild påse i väskan för handskar, tejp och dylikt kan jag bara säga grattis! Det är minsann en lyx som inte är alla förunnat.

Så. Nästa gång du ser en hålögd människa som med nedsjunkna axlar häller ut en körsbärstomat ur skon på gymmet eller i boxen, ge då denna människa en uppmuntrande klapp på axeln. För, det är förmodligen en tränande förälder du har att göra med. Och den personen behöver sannerligen all uppmuntran den kan få.


Liknande artiklar
Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024