Det är inte bara ett gym, eller en box.

Inget är som förut. Toalettpapper är mer värt än saffran, guld och diamanter tillsammans och rutiner ett minne blott.

Sebastian Avindell

Det är inte bara ett gym, eller en box.

Corona

Till för några månader sedan en alldeles utmärkt öl att dricka när termometern passerade tjugogradersstrecket. Nu, ett virus som vänder uppochned på allt vi kallar vardag. Inget är som förut. Toalettpapper är mer värt än saffran, guld och diamanter tillsammans och rutiner ett minne blott. 

Ja, det är en stor omställning vi går igenom. Men det är inte bara att behöva äta konserver och plöja igenom serier på Netflix som är det nya. 

Det nya är även att många av oss har förlorat sin naturliga plats i tillvaron. 

Ja. Jag pratar om gymmet. Eller boxen, källarlokalen eller varhelst du brukar lyfta dina vikter. Som genom ett trollslag har den tagits ifrån dig. Det elakartade viruset kan finnas på stänger, hantlar eller när någon oförsiktigt nyser och därför är porten till ditt paradis stängd, på obestämd framtid. 

Många ickefrälsta kanske nu rycker på axlarna. ”Va fan,” säger dom, ”det är ju bara ett gym. Det finns väl betydigt värre saker! Du vet att folk dör va?”

Och det är givetvis sant. Allt är relativt och så vidare. Men, aldrig att jag skriver under på att det ”bara” är ett gym vi saknar. Eller för den delen en box, källarlokal eller vad farao som helst. 

Aldrig ”bara”.

Nej.

För det är något så oändligt mycket mer, inte sant? 

Dit vi går för att späka oss själva är aldrig ett bara. 

Det är där vi får vår egenterapi. När allt annat försvinner och när det bara är vi, musiken och vikterna. Muskler som vibrerar av påfrestning och kroppen bubblar av förväntan. Där vardagens bekymmer och svårigheter får stå tillbaka för en stund och hjärnan kan tillåta sig själv att enkom vara blank.

Det är här vi sätter tonen för allt annat vi gör i livet. Det är, i brist på andra uttryck, all-in. Och vi behöver den där stunden, eller hur? Vi behöver få sätta tonen för resten av dagen, veckan eller vad det nu månde vara. All-in på gymmet, eller någon annanstan, betyder att den attityden följer oss in i vardagen. 

Allt blir på så vis lättare. Mer rent. Likt när man putsar en smutsig spegel och allt med ens utkristalliserar sig. 

Låt oss heller inte glömma bort kompisarna. Krigarsystrar och dito bröder. De som delar vår passion för stålet, för känslan när lungorna blöder. De som också ryser av välbehag när de hör slamret från vikter och hantlar. Som du slänger några få, men ack så viktiga ord med, mellan setten. 

Corona har tagit även dem ifrån oss. Visst, det klart att man kan höras ändå. Gilla varandras videos på Insta eller skicka en skojsig meme på Facebook. Men är det samma sak?

Nej. Verkligen inte. 

Jag kan bara tala för mig själv, men det är som om det där jävla viruset har ryckt upp mitt ankare. Att jag helt plötsligt driver fritt på ett enormt hav, där allting ser precis likadant ut, men ändå känns främmande. Där jag inte hittar någon bäring eller kurs. Får jag inte göra det jag älskar mest så är det på något vis som om det andra förlorar sin lyster.

Jag vet inte. Kanske låter det här konstigt? Det spelar egentligen ingen roll. För mig känns det i vilket fall så. 

Och därför är det inte ”bara” ett gym som försvunnit. Det är grunden, ankaret och guldkanten. Jag törs nog gissa att fler håller med mig. 

Men. Låt oss inte glömma ljuspunkterna. För, de finns. 

I överflöd. 

Gratis hemmaträningspass (ja, de är många, jag vet. Men tanken är faktiskt fin!). Peppande utrop i sociala plattformer om hur kul det ska bli sen, när allt det här blåst över. En träningsglädje som bara väntar på att få släppas loss igen. Tänk så kul vi ska ha då! Glöm för Guds skull inte det. Att det finns något där, på andra sidan Corona. Att det alltid är som mörkast innan gryningen. 

Så, nej. Det är inte ”bara” ett gym som försvunnit. Men. Det kommer tillbaka. 

Jo. Jag lovar. Och jag lovar dessutom att vi kommer ta oss igenom det här tillsammans. Till dess kan vi bara göra det vi kan. Lite armhävningar. Lite sit-ups. Kanske marklyft med soffan i vardagsrummet?

Men glöm inte att vår tid kommer.

Den kommer. 

**

Mer innehåll om Corona hittar du här!


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023