Det är träning, inte raketforskning

Vi behöver hitta tillbaka till det enkla.

Sebastian Avindell

Vårt lilla samhälle rör sig allt fortare, i alla möjliga riktningar. Allt ska gå fort, helst vara klart innan det börjar och ske så effektivt att hälften egentligen vore nog. Det kan i vissa sammanhang vara något bra, ingen tvekan om den saken. Men, på vissa fronter har det börjat gå aningen för långt, i mitt tycke. Vilket för mig till dagens ämne, nämligen det här med träning, i nästan vilken form som helst.

När jag var yngre testade de flesta ungdomar det mesta. Det var en dynamisk och intressant tid. En termin kunde man pyssla med karate för att nästa kicka fotboll eller spela badminton. Det var kravlöst och spännande. På så vis kunde de flesta till slut hitta något som passade just dem. När jag blev ännu lite äldre än yngre var det ungefär samma sak, fast då med gymträning. De flesta vågade testa, man lyfte lite här, drog lite där och fick träningsvärk dagen efter. Det fanns inte några direkta kosttillskott, man behövde inte dricka koffein i så stora mängder att det skulle kunna väcka en död, bara för att man skulle lyfta skrot i en halvtimme. Inte heller fanns det livsnödvändiga appar som skulle mäta puls, humör och temperatur på hjärtats yttersta lager. Kort och gott, man gick och tränade, blev svettig och sen var det inte så mycket mer än så. Muskler fick man också, hur otroligt det än må låta.

Ingen ska behöva känna sig kränkt här och uppgivet sucka över att det verkar vara en sur gubbe som skrivit det här.

Missförstå mig nu rätt, gör för all del det. Ingen ska behöva känna sig kränkt här och uppgivet sucka över att det verkar vara en sur gubbe som skrivit det här. Men jag vill uppmärksamma att vi verkar ha tappat det viktigaste av allt någonstans på vägen från då till nu. Nämligen rörelseglädjen. Det mest fundamentala i varför vi rör oss, det där som får det att krypa i kroppen när vi suttit still för länge. Och varför har det blivit så? Jo, därför att vi har gjort i stort sätt all träning till något så oerhört avancerat att man nästan måste gå en kurs på universitet för att ens våga närma sig ett gym. Ett exempel: ville man få stora armar förr i världen så bicepcurlade man tills dess att man var trött. That´s it. Så är det sannerligen inte idag. Om du ens får för dig att närma dig stången för att ge gunsen en omgång kommer du per omgående bli överfallen av en hel hop med individer. Den förste vill påpeka att du håller armarna i fel grader. De måste isoleras, fattar du väl. Nästa, en yngling som knappt ser ut att vara mer än tjugo år fyllda, presenterar sig som pt och vill ge dig både kost och träningstips. Den tredje välvillige vill tipsa om en app där du kan mäta vilken procent av muskelfibrerna du just nu använder, samt tipsa om det senaste kosttillskottet gjort på stjärnstoft och enhörningstårar.

Är ni med? Ja, det är lite överdrivet mitt exempel men det är också själva poängen. Att allt som från början var det mest enkla i världen, att man skulle lyfta tills det gjorde ont i musklerna, har blivit något som mest kan liknas vid släktforskning. Trots att vi inte tävlar ska det toppas, deffas, tränas ur sjuttioåtta vinklar och fan och hans moster. Och det klart att en del individer kan och ska göra det. Men, alla de andra då? Som håglöst står kvar efter att ha blivit överfallna på gymgolvet och fått sin världsbild krossad. De som trodde att det bara var att lyfta lite skrot. Och så visade det sig att allt var lika avancerat som att gå en astronaututbildning på NASA. Eller?

Då funkar liksom att köra fyra set bicepcurl och äta en banan efteråt.

Nej. Det är just det det inte är. Träning ska istället vara något mycket enkelt. Slammer med vikter, muskler som pumpar och reps tills man känner sig trött. Det kan för all del vara mer avancerat än så, men inte för den stora massan. Och inte så att det skrämmer bort de som bara vill lyfta för att må bra. Då funkar liksom att köra fyra set bicepcurl och äta en banan efteråt. Man behöver inte dricka pulver ur en flashig burk och göra curls hängande uppochner i ett räcke. Det går att göra så, men det är inte ett måste. Är ni med på hur jag menar?

Jag tror vi behöver hitta tillbaka till det enkla. Vanlig, hederlig enkel träning utan vare sig appar, pulsklockor eller individuella träningsprogram. För det går liksom att träna så också och få resultat, även om de flesta tycks tro motsatsen. Man måste inte ha pluggat pt ett år för att våga gå in på ett gym, jag lovar. Vanlig rörelseglädje räcker helt enkelt långt på vägen, jag lovar.

Men, å andra sidan kanske jag är helt ute och cyklar i det jag påstår. Jag är ju, trots allt, inte raketforskare.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023