Det är träning, inte raketforskning

Vi behöver hitta tillbaka till det enkla.

Sebastian Avindell

Vårt lilla samhälle rör sig allt fortare, i alla möjliga riktningar. Allt ska gå fort, helst vara klart innan det börjar och ske så effektivt att hälften egentligen vore nog. Det kan i vissa sammanhang vara något bra, ingen tvekan om den saken. Men, på vissa fronter har det börjat gå aningen för långt, i mitt tycke. Vilket för mig till dagens ämne, nämligen det här med träning, i nästan vilken form som helst.

När jag var yngre testade de flesta ungdomar det mesta. Det var en dynamisk och intressant tid. En termin kunde man pyssla med karate för att nästa kicka fotboll eller spela badminton. Det var kravlöst och spännande. På så vis kunde de flesta till slut hitta något som passade just dem. När jag blev ännu lite äldre än yngre var det ungefär samma sak, fast då med gymträning. De flesta vågade testa, man lyfte lite här, drog lite där och fick träningsvärk dagen efter. Det fanns inte några direkta kosttillskott, man behövde inte dricka koffein i så stora mängder att det skulle kunna väcka en död, bara för att man skulle lyfta skrot i en halvtimme. Inte heller fanns det livsnödvändiga appar som skulle mäta puls, humör och temperatur på hjärtats yttersta lager. Kort och gott, man gick och tränade, blev svettig och sen var det inte så mycket mer än så. Muskler fick man också, hur otroligt det än må låta.

Ingen ska behöva känna sig kränkt här och uppgivet sucka över att det verkar vara en sur gubbe som skrivit det här.

Missförstå mig nu rätt, gör för all del det. Ingen ska behöva känna sig kränkt här och uppgivet sucka över att det verkar vara en sur gubbe som skrivit det här. Men jag vill uppmärksamma att vi verkar ha tappat det viktigaste av allt någonstans på vägen från då till nu. Nämligen rörelseglädjen. Det mest fundamentala i varför vi rör oss, det där som får det att krypa i kroppen när vi suttit still för länge. Och varför har det blivit så? Jo, därför att vi har gjort i stort sätt all träning till något så oerhört avancerat att man nästan måste gå en kurs på universitet för att ens våga närma sig ett gym. Ett exempel: ville man få stora armar förr i världen så bicepcurlade man tills dess att man var trött. That´s it. Så är det sannerligen inte idag. Om du ens får för dig att närma dig stången för att ge gunsen en omgång kommer du per omgående bli överfallen av en hel hop med individer. Den förste vill påpeka att du håller armarna i fel grader. De måste isoleras, fattar du väl. Nästa, en yngling som knappt ser ut att vara mer än tjugo år fyllda, presenterar sig som pt och vill ge dig både kost och träningstips. Den tredje välvillige vill tipsa om en app där du kan mäta vilken procent av muskelfibrerna du just nu använder, samt tipsa om det senaste kosttillskottet gjort på stjärnstoft och enhörningstårar.

Är ni med? Ja, det är lite överdrivet mitt exempel men det är också själva poängen. Att allt som från början var det mest enkla i världen, att man skulle lyfta tills det gjorde ont i musklerna, har blivit något som mest kan liknas vid släktforskning. Trots att vi inte tävlar ska det toppas, deffas, tränas ur sjuttioåtta vinklar och fan och hans moster. Och det klart att en del individer kan och ska göra det. Men, alla de andra då? Som håglöst står kvar efter att ha blivit överfallna på gymgolvet och fått sin världsbild krossad. De som trodde att det bara var att lyfta lite skrot. Och så visade det sig att allt var lika avancerat som att gå en astronaututbildning på NASA. Eller?

Då funkar liksom att köra fyra set bicepcurl och äta en banan efteråt.

Nej. Det är just det det inte är. Träning ska istället vara något mycket enkelt. Slammer med vikter, muskler som pumpar och reps tills man känner sig trött. Det kan för all del vara mer avancerat än så, men inte för den stora massan. Och inte så att det skrämmer bort de som bara vill lyfta för att må bra. Då funkar liksom att köra fyra set bicepcurl och äta en banan efteråt. Man behöver inte dricka pulver ur en flashig burk och göra curls hängande uppochner i ett räcke. Det går att göra så, men det är inte ett måste. Är ni med på hur jag menar?

Jag tror vi behöver hitta tillbaka till det enkla. Vanlig, hederlig enkel träning utan vare sig appar, pulsklockor eller individuella träningsprogram. För det går liksom att träna så också och få resultat, även om de flesta tycks tro motsatsen. Man måste inte ha pluggat pt ett år för att våga gå in på ett gym, jag lovar. Vanlig rörelseglädje räcker helt enkelt långt på vägen, jag lovar.

Men, å andra sidan kanske jag är helt ute och cyklar i det jag påstår. Jag är ju, trots allt, inte raketforskare.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Jenny Hedin om att nekas vård på grund av sin vikt

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Hedin, som nyligen fick uppmärksamhet i media efter att ha nekats tandvård på grund av sin vikt.

2 dec. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Anne Börjesson om att stärka barn med särskilda behov

I detta avsnitt möter vi Anne Börjesson, en eldsjäl och ledare för Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

25 nov. 2024

Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024