Det här är min passion

Träning är bland det viktigaste jag vet.

Sebastian Avindell

Säkert som amen i kyrkan dyker det ju alltid upp rubriker om nyårslöften såhär års. Det pratas om hur man bäst lyckas gå ned i vikt, får mer muskler och vilken träningsform som lämpar sig bäst för ändamålet. Som lite grädde på moset brukar det även dyka upp artiklar om vilken diet som snabbast gör att du kommer i form. LCHF‌ , Paleo‌ eller 5-2‌ , alternativen är snart lika många som det finns människor på jorden känns det som. 

Man kan tycka vad man vill om det här, nyårslöften och nystarter. För vissa är det faktiskt starten på något nytt och hållbart, för andra något som traditionsenligt håller i sig ett par veckor för att sedan helt ebba ut. Och oavsett vad det blir av de där löftena som väl marinerade i champagne högtidligt uttalas kring tolvslaget, så är de ju i grund och botten sagda med enkom goda intentioner. Man lovar för att man tänker försöka bli en bättre människa. Gott så, tycker jag. Alla steg mot förbättring är bra steg, inte sant?

Vad jag dock inte alls upplever som något bra är motpolen, nej-sägarna och pessimisterna som också dyker upp kring denna tid. Som kraxande likt olyckskorpar verkar finnas precis överallt. Och precis som skator dras till glimmande föremål, verkar dessa kraxande filurer likt målsökande missiler alltid hitta fram till de som vill att det nya året ska bli nyttigare. Om någon glatt pratar om att "nu ska jag försöka träna tre pass i veckan‌ ", så verkar mothugget nästan alltid komma som ett brev på posten. "Ha! Det där har du ju lovat förut? Det kommer aldrig bli något med det!‌ ".

Varför är det såhär? Vill någon ha ett nyårslöfte som handlar om att sluta röka, lära sig spela piano eller hoppa fallskärm, inte tusan får de mothugg då? Men, så fort det kommer till träning så verkar det nästan som om det fungerar som ett rött skynke för somliga. Vad är det som är så ytterst provocerande med att ha sitt främsta intresse i att röra på sig? Vad är det som skrämmer andra så till den milda grad att det ska hackas på den som lovar att 2017 ska innehålla mer träning? Är det avundssjuka? Jantelagen? Eller, är det bara helt enkelt som så att vi inte förstår varandra? 

Jag kan bara tala för mig själv, men för mig är träning något så mycket mer än "bara träning". Det är min passion, min terapi, min ventil och den stund på dagen när jag känner mig som allra mest levande. När varenda cell i hela kroppen får jobba, när lungor och muskler pressas till sitt yttersta...då lever jag. Det är som en naturlig omstart för kroppen varje dag. Lite som när du startar om datorn för att få den att fungera mer effektivt. Det är min träning. Utan den fungerar inte jag som jag ska. Får jag inte träna blir allt lite gråare, långsammare och mindre effektivt. Den här känslan kan andra med all säkerhet hitta genom andra aktiviteter, så som en hobby, jobbet eller genom att spela tv-spel. Och det är givetvis helt okej. Men, varför möts jag och alla som passionerat älskar att röra på oss allt för ofta av attityden av att vi är lite som förvuxna barn? "Träna, ska det vara något det? Och måste man göra det varje dag?‌ " Nej. MAN måste inte det. Men, jag och många med mig måste det. För det är så vi hittar en mening i en värld som många gånger ter sig alltför sjuk för att greppa. I träningen finns logiken, det sunda. Inom träningens fyra väggar finns passionen. 

Kanske är det som retar människor? Avundsjukan av att inte själv ha samma känsla för något här i livet? Att se den där gnistan i ögat på någon som passionerat pratar om sin träning är måhända inte alltid så lätt att tackla. Men, måste man för den sakens skull driva med alla som tränar? Få det att framstå som om det är komplett slöseri med tid och någon fullkomligt onödigt att pyssla med? Bara för att du själv inte anser träning vara något nödvändigt, så behöver det ju faktiskt inte vara en absolut sanning för alla andra, eller hur? 

Så. Om du sitter med ett gäng personer och någon glatt berättar om ett nyårslöfte som berör just träning, ge dom då den uppmuntran de behöver. Låt inte någon energitjuv till olyckskorp komma med pekpinnar om att "hur mycket kan man träna egentligen?‌ ". För de förstår oss inte. De förstår inte att träning inte är något vi gör på skoj. De förstår inte att det här är något vi gör därför att vi vill, inte för att vi måste. De förstår inte att det som får många att må som allra sämst, när kroppen skriker av smärta, är det som får oss att må som allra bäst. 

Det här är inte "bara träning‌ ". Nej. Det här är vår passion. 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023