Det här är min passion

Träning är bland det viktigaste jag vet.

Sebastian Avindell

Säkert som amen i kyrkan dyker det ju alltid upp rubriker om nyårslöften såhär års. Det pratas om hur man bäst lyckas gå ned i vikt, får mer muskler och vilken träningsform som lämpar sig bäst för ändamålet. Som lite grädde på moset brukar det även dyka upp artiklar om vilken diet som snabbast gör att du kommer i form. LCHF‌ , Paleo‌ eller 5-2‌ , alternativen är snart lika många som det finns människor på jorden känns det som. 

Man kan tycka vad man vill om det här, nyårslöften och nystarter. För vissa är det faktiskt starten på något nytt och hållbart, för andra något som traditionsenligt håller i sig ett par veckor för att sedan helt ebba ut. Och oavsett vad det blir av de där löftena som väl marinerade i champagne högtidligt uttalas kring tolvslaget, så är de ju i grund och botten sagda med enkom goda intentioner. Man lovar för att man tänker försöka bli en bättre människa. Gott så, tycker jag. Alla steg mot förbättring är bra steg, inte sant?

Vad jag dock inte alls upplever som något bra är motpolen, nej-sägarna och pessimisterna som också dyker upp kring denna tid. Som kraxande likt olyckskorpar verkar finnas precis överallt. Och precis som skator dras till glimmande föremål, verkar dessa kraxande filurer likt målsökande missiler alltid hitta fram till de som vill att det nya året ska bli nyttigare. Om någon glatt pratar om att "nu ska jag försöka träna tre pass i veckan‌ ", så verkar mothugget nästan alltid komma som ett brev på posten. "Ha! Det där har du ju lovat förut? Det kommer aldrig bli något med det!‌ ".

Varför är det såhär? Vill någon ha ett nyårslöfte som handlar om att sluta röka, lära sig spela piano eller hoppa fallskärm, inte tusan får de mothugg då? Men, så fort det kommer till träning så verkar det nästan som om det fungerar som ett rött skynke för somliga. Vad är det som är så ytterst provocerande med att ha sitt främsta intresse i att röra på sig? Vad är det som skrämmer andra så till den milda grad att det ska hackas på den som lovar att 2017 ska innehålla mer träning? Är det avundssjuka? Jantelagen? Eller, är det bara helt enkelt som så att vi inte förstår varandra? 

Jag kan bara tala för mig själv, men för mig är träning något så mycket mer än "bara träning". Det är min passion, min terapi, min ventil och den stund på dagen när jag känner mig som allra mest levande. När varenda cell i hela kroppen får jobba, när lungor och muskler pressas till sitt yttersta...då lever jag. Det är som en naturlig omstart för kroppen varje dag. Lite som när du startar om datorn för att få den att fungera mer effektivt. Det är min träning. Utan den fungerar inte jag som jag ska. Får jag inte träna blir allt lite gråare, långsammare och mindre effektivt. Den här känslan kan andra med all säkerhet hitta genom andra aktiviteter, så som en hobby, jobbet eller genom att spela tv-spel. Och det är givetvis helt okej. Men, varför möts jag och alla som passionerat älskar att röra på oss allt för ofta av attityden av att vi är lite som förvuxna barn? "Träna, ska det vara något det? Och måste man göra det varje dag?‌ " Nej. MAN måste inte det. Men, jag och många med mig måste det. För det är så vi hittar en mening i en värld som många gånger ter sig alltför sjuk för att greppa. I träningen finns logiken, det sunda. Inom träningens fyra väggar finns passionen. 

Kanske är det som retar människor? Avundsjukan av att inte själv ha samma känsla för något här i livet? Att se den där gnistan i ögat på någon som passionerat pratar om sin träning är måhända inte alltid så lätt att tackla. Men, måste man för den sakens skull driva med alla som tränar? Få det att framstå som om det är komplett slöseri med tid och någon fullkomligt onödigt att pyssla med? Bara för att du själv inte anser träning vara något nödvändigt, så behöver det ju faktiskt inte vara en absolut sanning för alla andra, eller hur? 

Så. Om du sitter med ett gäng personer och någon glatt berättar om ett nyårslöfte som berör just träning, ge dom då den uppmuntran de behöver. Låt inte någon energitjuv till olyckskorp komma med pekpinnar om att "hur mycket kan man träna egentligen?‌ ". För de förstår oss inte. De förstår inte att träning inte är något vi gör på skoj. De förstår inte att det här är något vi gör därför att vi vill, inte för att vi måste. De förstår inte att det som får många att må som allra sämst, när kroppen skriker av smärta, är det som får oss att må som allra bäst. 

Det här är inte "bara träning‌ ". Nej. Det här är vår passion. 

Mer rörelseglädje åt folket! 



Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023