Du får inte tid till att träna - du skapar den själv

Det handlar faktiskt bara om prioriteringar.

Sebastian Avindell

Är man något så när bevandrad inom träning och utöver det har bekanta som inte är det så kommer någon förr eller senare ställa den eviga frågan :"hur hinner du träna?".

En befogad fråga. För, är du något så när vuxen så lär du ha en del saker att hålla koll på i ditt liv. Jobb, partner, kompisar och måhända även en skrälldus med ungar. Lägg därtill att du kanske äger ett hus där trädgården ska skötas eller bor i en nitisk bostadsrättsförening där det hålls möten om tvättstugan minst två gånger i veckan... Ja då kan tid bli en bristvara. Sova bör man också, sägs det, och för att inte bli en social paria är det åtminstone bra att ha sett ett par avsnitt av Game Of Thrones också.

Så.

Hur gör man då? Hur hinner man träna? Hur får man tid till att röra på sig? Vad är svaret på denna gordiska knut till livsfråga?

Livet i stort är på det hela taget rätt orättvist. Vi föds på olika platser på jorden, vissa av oss blir sjuka medan andra får för sig att Sverigedemokraterna är ett bra parti. Det är som det är.

Men, utöver det så finns det faktiskt en sak som är helt rättvis. Och ja, det är den eviga klyschan att alla har vi lika många timmar på dygnet. Det är visserligen en sanning med modifikation, men i grund och botten stämmer den rätt bra.

Vill man få tid till något så måste helt enkelt något annat stryka på foten. Du kan inte strecktitta igenom din favoritserie på Netflix och samtidigt tro att du ska ha tid att skriva den där boken du alltid velat skriva. Lika lite vinner du något på att ägna timmar åt att planera din kost om du sen inte har tid att förbereda den. Är ni med på vart vi är på väg?

Tid är något vi får lika mycket av allesamman. 24 timmar. Det är vad vi sen väljer att göra med dem som gör hela skillnaden. Egentligen är det så enkelt. Krasst kan man säga att det finns två sorters människor här i världen :de som tittar på teve och de som får saker gjorda.

Men för att svara på den eviga frågan då: hur får man tid att träna? Svaret blir helt enkelt att det får man inte. Man tar sig den. Och det innebär i sig att något annat helt enkelt får stå tillbaka. När någon storögt frågar mig hur jag hinner träna 6 dagar i veckan (just nu är det i och för sig mest rehab men ändå), som om jag uppfunnit en evighetsmaskin så upplever jag ofta att personen som frågar missat poängen. Jag är intet vis bättre än någon annan. Jag offrar helt enkelt andra saker för att få träna.

Och nej. Tack vare de valen ser jag inte lika mycket på teve. Jag läser inte lika mycket böcker som jag skulle vilja. Den där spontanölen med vänner får då och då stå tillbaka. För att jag prioriterar min träning. Det är svaret. Jag skapar mig min egen tid. Den dyker inte på något magiskt vis bara upp för mig. Det finns ingen orättvisa i att jag kommit på en formel som ger mig 26 istället för 24 timmar på dygnet. Jag har lika många (lika få, känns det som ibland) timmar som alla andra på ett dygn.

Det blir alltså svaret när någon frågar hur man ska hinna med träning. Ingen magi. Inga genvägar. Prioritering. Du hinner, bara du vill. Det är inte mer avancerat än så. Därför kan jag ibland få bita mig i tungan när människor klagar över att de "inte har tid att träna". För, ni minns väl det vi sa om 24 timmar? Det är en sak att säga att man inte prioriterar att hinna träna. Men säg inte att du inte har tid. För det har du. Bara du vill.

Skippa lite Netflix. Skippa dötid i soffan. Släpp det där dösurfandet fram och tillbaka på telefonen någon timme och vips så har du tid att träna.

För det har vi faktiskt allihopa, när allt kommer omkring. Tid att träna alltså. Det handlar bara om att prioritera. Att skapa sig tid.

Det är svaret på frågan.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024