Du får inte tid till att träna - du skapar den själv

Det handlar faktiskt bara om prioriteringar.

Sebastian Avindell

Är man något så när bevandrad inom träning och utöver det har bekanta som inte är det så kommer någon förr eller senare ställa den eviga frågan :"hur hinner du träna?".

En befogad fråga. För, är du något så när vuxen så lär du ha en del saker att hålla koll på i ditt liv. Jobb, partner, kompisar och måhända även en skrälldus med ungar. Lägg därtill att du kanske äger ett hus där trädgården ska skötas eller bor i en nitisk bostadsrättsförening där det hålls möten om tvättstugan minst två gånger i veckan... Ja då kan tid bli en bristvara. Sova bör man också, sägs det, och för att inte bli en social paria är det åtminstone bra att ha sett ett par avsnitt av Game Of Thrones också.

Så.

Hur gör man då? Hur hinner man träna? Hur får man tid till att röra på sig? Vad är svaret på denna gordiska knut till livsfråga?

Livet i stort är på det hela taget rätt orättvist. Vi föds på olika platser på jorden, vissa av oss blir sjuka medan andra får för sig att Sverigedemokraterna är ett bra parti. Det är som det är.

Men, utöver det så finns det faktiskt en sak som är helt rättvis. Och ja, det är den eviga klyschan att alla har vi lika många timmar på dygnet. Det är visserligen en sanning med modifikation, men i grund och botten stämmer den rätt bra.

Vill man få tid till något så måste helt enkelt något annat stryka på foten. Du kan inte strecktitta igenom din favoritserie på Netflix och samtidigt tro att du ska ha tid att skriva den där boken du alltid velat skriva. Lika lite vinner du något på att ägna timmar åt att planera din kost om du sen inte har tid att förbereda den. Är ni med på vart vi är på väg?

Tid är något vi får lika mycket av allesamman. 24 timmar. Det är vad vi sen väljer att göra med dem som gör hela skillnaden. Egentligen är det så enkelt. Krasst kan man säga att det finns två sorters människor här i världen :de som tittar på teve och de som får saker gjorda.

Men för att svara på den eviga frågan då: hur får man tid att träna? Svaret blir helt enkelt att det får man inte. Man tar sig den. Och det innebär i sig att något annat helt enkelt får stå tillbaka. När någon storögt frågar mig hur jag hinner träna 6 dagar i veckan (just nu är det i och för sig mest rehab men ändå), som om jag uppfunnit en evighetsmaskin så upplever jag ofta att personen som frågar missat poängen. Jag är intet vis bättre än någon annan. Jag offrar helt enkelt andra saker för att få träna.

Och nej. Tack vare de valen ser jag inte lika mycket på teve. Jag läser inte lika mycket böcker som jag skulle vilja. Den där spontanölen med vänner får då och då stå tillbaka. För att jag prioriterar min träning. Det är svaret. Jag skapar mig min egen tid. Den dyker inte på något magiskt vis bara upp för mig. Det finns ingen orättvisa i att jag kommit på en formel som ger mig 26 istället för 24 timmar på dygnet. Jag har lika många (lika få, känns det som ibland) timmar som alla andra på ett dygn.

Det blir alltså svaret när någon frågar hur man ska hinna med träning. Ingen magi. Inga genvägar. Prioritering. Du hinner, bara du vill. Det är inte mer avancerat än så. Därför kan jag ibland få bita mig i tungan när människor klagar över att de "inte har tid att träna". För, ni minns väl det vi sa om 24 timmar? Det är en sak att säga att man inte prioriterar att hinna träna. Men säg inte att du inte har tid. För det har du. Bara du vill.

Skippa lite Netflix. Skippa dötid i soffan. Släpp det där dösurfandet fram och tillbaka på telefonen någon timme och vips så har du tid att träna.

För det har vi faktiskt allihopa, när allt kommer omkring. Tid att träna alltså. Det handlar bara om att prioritera. Att skapa sig tid.

Det är svaret på frågan.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023