Du kanske tror att det är lätt att träna?

Kanske det. Men då måste du ju ta dig dit först.

Sebastian Avindell

Du kanske har gått på det där tricket? Det som diverse gurus och söndagsbilagor utlovar? Att det är "lätt att träna"? Att det är den enklaste saken i världen att komma i form och få en ny kropp? Att gå från att vara en soffpotatis till att bli en Chuck Norris‌ på några veckor? Nej, jag pratar inte om själva träningen, det fysiska nu. Det är faktiskt inte det svåra, tro det eller ej. Men. Det finns bekymmer kring träningen som sådan. Problem som inte någon tidning eller PT i världen uppmärksammar dig på, när du med stapplande Bambi-steg för första gången ger dig in i träningsvärlden. Således finns jag här. Jag ska nämligen göra dig uppmärksam på att det minsann inte är så lätt att träna, oavsett vad folk säger. Läs på egen risk. Glöm inte bort att du blivit varnad.

Logistiken

Har du familj och ett jobb, ja då är det inte helt otroligt att du väljer att träna tidigt på morgonen. Det kan ju för all del vara som så att du faktiskt gillar morgonträning också, trots att du inte måste. Kanske är du extra hurtig och är en sådan där person som väljer att träna på lunchen? Oavsett vilket uppstår i och med detta faktum ett rejält logistiskt bekymmer. För träning kräver sannerligen sin utrustning. Väskan ska packas med träningskläder, två (minst!) par skor, hopprep, tejp i regnbågens alla färger, tre olika shakers med före-under-och-efter-pulver och fan och hans moster. Till detta ska även räknas matlådor, samt ombyte till vardagskläder, som helst inte ska se ut som smutstvätt direkt från tvättkorgen, få plats. I. En. Väska. Lägg därtill lite schampo, balsam, hårvårdsprodukt och någon liten parfym och du kan snart titulera dig som något av en vandrande marknad. Följden av allt detta blir att bara att ta sig till och från gymmet/boxen är ett träningspass i sig. När du väl är färdig och dråsar in på jobbet med din proppfulla väska är det minst tre kollegor som undrar om du tänker flytta in på jobbet, med tanke på din ansenliga packning. Lätt att träna? Skulle inte tro det va?

Typ så här. Fast värre.

Maten

Du kanske tror att det här med vad‌ man ska äta är det stora problemet när det kommer till träningen? Och ja, nutrition kan vara ett bekymmer på vägen när man tränar. Fast inte ett så stort som det ibland låter som. Ät inte Nutella‌ direkt ur burken varje dag, så är det liksom en bra bit på vägen. Återigen är det inte det folk tror är problemet, som faktiskt är det verkliga‌ problemet.

För, när du väl kommit in i träningen, när du blivit den där Chuck Norris‌ :en eller Wonder Woman‌ du alltid velat vara, så kommer du långsamt inse att mat, ja det måste man typ äta hela tiden. I alla fall om man vill behålla sina surt förvärvade muskler. Och precis när du ätit, ja då är det dags igen. Smart som du är kommer du försöka arbeta runt det här bekymret genom att syssla med så kallad foodprepp‌ , ett ord som egentligen bara är en fin omskrivning av att göra massor av matlådor på samma gång. I realiteten innebär det här att du en dag i veckan kommer vara något som bäst kan liknas vid en husalf från Harry Potter‌ . Du kommer vara fastlåst i köket, mätandes kokt ris och vägandes kycklingfiléer i timmar. Likt på ett militärt logement kommer spisen vara belamrad med åtta kastruller, samtidigt som det i ugnen rostas fyra plåtar med diverse rotgrönsaker.

Att hitta tid för träning

Är du en individ som lever helt ensam, isolerad i en lappkåta utan några som helst sociala interaktioner, så när som på en och annan ren, ja då är tid till träning inte ett bekymmer för dig. Men för alla oss andra är det här ett högst påtagligt och reellt bekymmer. Ska jag träna innan eller efter jobbet? Hinner jag handla nåt? Hur får jag med mig den där gigantiska trunken till väska? Kommer polarna lyncha mig för att det är tre veckor sen vi sist sågs?

Bristvara.
Än värre blir det om du slänger in en partner och/eller familj i ekvationen. Då blandas alla problem ovan med frågor så som vem hämtar i skolan? Vem skjutsar Åke‌ till badmintonen? Hinner jag med ett intervallpass när Lotta‌ tränar hockey? Någon kanske nu kontrar med att man kan ha en partner som också gillar träning. Då blir det ju perfekt, inte sant? Fel! Har ni båda ett hektiskt liv kommer varje tillfälle att träna vara värt sin vikt i guld, likt gamla kafferansonskuponger under andra världskriget. Medan andra par bråkar om pengar och vad ni ska äta till middag så kommer ni härja om vems tur det är att träna. Nej, nu är det min tur! Du körde ju bänk igår?!

Att ta sig till själva träningen

Det finns nog en anledning till att träningens mecka återfinns i Kalifornien‌ . Där är det ständigt bra väder och inga som helst problem med att ta sig till boxen/gymmet. Flytta nu ditt fokus till våra breddgrader. Hur ser det ut här? Vinter, snö och eländesväder typ tio månader om året. Två decimeter nysnö eller stormar med lustiga namn så som Urd‌ avlöser varandra. Bara att ta sig till sin plats för träning blir således ett träningspass i sig. Träningsväska ska kånkas på bussar eller t-banor. Med lite tur kommer man fram, om det inte blåst upp löv på vägen eller uppstått ett signalfel på spåret. Då är det bara vackert att börja vandra mot järnparadiset, en vandring som i vårt klimat bäst kan liknas vid Lillefots‌ resa till den stora dalen. Inte hjälper det om man har egen bil heller, för vägen är igensnöad året om, känns det som. Och hur man än bor så verkar gymmet alltid ligga i andra änden av staden. Så om man har turen att faktiskt komma fram, och på vägen undvikit både att frysa ihjäl och bli tagen av Storfot‌ , ja då har minst en timme passerat. Omtöcknad står du snöblind i entrén och försöker komma ihåg vad det var du skulle träna idag. 

Vardagsmat.
Men, säger du som just funderat på att börja träna, det här låter ju helt sjukt? Det låter ju rent av hemskt? Att träna och leva träningsliv verkar ju vara värre än att behöva bevittna när Trump‌ svors in som president? Och jag förstår att det kan verka så. Att allt det här runt omkring är alldeles för omständligt och jobbigt. Men vet du vad? Det är det inte. För när kroppen svara på träningen, när hjärna och muskler är i fullständig i harmoni, när lungor och hjärta jobbar för högtryck... då kommer allt att klarna för dig. Du kommer inse att din träning är värd allt det där slitet vid sidan om. Tusen gånger om till och med. 

Tro mig. Det är värt det. 

Det är alltid värt det! 

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023