Du kanske tror att det är lätt att träna?

Kanske det. Men då måste du ju ta dig dit först.

Sebastian Avindell

Du kanske har gått på det där tricket? Det som diverse gurus och söndagsbilagor utlovar? Att det är "lätt att träna"? Att det är den enklaste saken i världen att komma i form och få en ny kropp? Att gå från att vara en soffpotatis till att bli en Chuck Norris‌ på några veckor? Nej, jag pratar inte om själva träningen, det fysiska nu. Det är faktiskt inte det svåra, tro det eller ej. Men. Det finns bekymmer kring träningen som sådan. Problem som inte någon tidning eller PT i världen uppmärksammar dig på, när du med stapplande Bambi-steg för första gången ger dig in i träningsvärlden. Således finns jag här. Jag ska nämligen göra dig uppmärksam på att det minsann inte är så lätt att träna, oavsett vad folk säger. Läs på egen risk. Glöm inte bort att du blivit varnad.

Logistiken

Har du familj och ett jobb, ja då är det inte helt otroligt att du väljer att träna tidigt på morgonen. Det kan ju för all del vara som så att du faktiskt gillar morgonträning också, trots att du inte måste. Kanske är du extra hurtig och är en sådan där person som väljer att träna på lunchen? Oavsett vilket uppstår i och med detta faktum ett rejält logistiskt bekymmer. För träning kräver sannerligen sin utrustning. Väskan ska packas med träningskläder, två (minst!) par skor, hopprep, tejp i regnbågens alla färger, tre olika shakers med före-under-och-efter-pulver och fan och hans moster. Till detta ska även räknas matlådor, samt ombyte till vardagskläder, som helst inte ska se ut som smutstvätt direkt från tvättkorgen, få plats. I. En. Väska. Lägg därtill lite schampo, balsam, hårvårdsprodukt och någon liten parfym och du kan snart titulera dig som något av en vandrande marknad. Följden av allt detta blir att bara att ta sig till och från gymmet/boxen är ett träningspass i sig. När du väl är färdig och dråsar in på jobbet med din proppfulla väska är det minst tre kollegor som undrar om du tänker flytta in på jobbet, med tanke på din ansenliga packning. Lätt att träna? Skulle inte tro det va?

Typ så här. Fast värre.

Maten

Du kanske tror att det här med vad‌ man ska äta är det stora problemet när det kommer till träningen? Och ja, nutrition kan vara ett bekymmer på vägen när man tränar. Fast inte ett så stort som det ibland låter som. Ät inte Nutella‌ direkt ur burken varje dag, så är det liksom en bra bit på vägen. Återigen är det inte det folk tror är problemet, som faktiskt är det verkliga‌ problemet.

För, när du väl kommit in i träningen, när du blivit den där Chuck Norris‌ :en eller Wonder Woman‌ du alltid velat vara, så kommer du långsamt inse att mat, ja det måste man typ äta hela tiden. I alla fall om man vill behålla sina surt förvärvade muskler. Och precis när du ätit, ja då är det dags igen. Smart som du är kommer du försöka arbeta runt det här bekymret genom att syssla med så kallad foodprepp‌ , ett ord som egentligen bara är en fin omskrivning av att göra massor av matlådor på samma gång. I realiteten innebär det här att du en dag i veckan kommer vara något som bäst kan liknas vid en husalf från Harry Potter‌ . Du kommer vara fastlåst i köket, mätandes kokt ris och vägandes kycklingfiléer i timmar. Likt på ett militärt logement kommer spisen vara belamrad med åtta kastruller, samtidigt som det i ugnen rostas fyra plåtar med diverse rotgrönsaker.

Att hitta tid för träning

Är du en individ som lever helt ensam, isolerad i en lappkåta utan några som helst sociala interaktioner, så när som på en och annan ren, ja då är tid till träning inte ett bekymmer för dig. Men för alla oss andra är det här ett högst påtagligt och reellt bekymmer. Ska jag träna innan eller efter jobbet? Hinner jag handla nåt? Hur får jag med mig den där gigantiska trunken till väska? Kommer polarna lyncha mig för att det är tre veckor sen vi sist sågs?

Bristvara.
Än värre blir det om du slänger in en partner och/eller familj i ekvationen. Då blandas alla problem ovan med frågor så som vem hämtar i skolan? Vem skjutsar Åke‌ till badmintonen? Hinner jag med ett intervallpass när Lotta‌ tränar hockey? Någon kanske nu kontrar med att man kan ha en partner som också gillar träning. Då blir det ju perfekt, inte sant? Fel! Har ni båda ett hektiskt liv kommer varje tillfälle att träna vara värt sin vikt i guld, likt gamla kafferansonskuponger under andra världskriget. Medan andra par bråkar om pengar och vad ni ska äta till middag så kommer ni härja om vems tur det är att träna. Nej, nu är det min tur! Du körde ju bänk igår?!

Att ta sig till själva träningen

Det finns nog en anledning till att träningens mecka återfinns i Kalifornien‌ . Där är det ständigt bra väder och inga som helst problem med att ta sig till boxen/gymmet. Flytta nu ditt fokus till våra breddgrader. Hur ser det ut här? Vinter, snö och eländesväder typ tio månader om året. Två decimeter nysnö eller stormar med lustiga namn så som Urd‌ avlöser varandra. Bara att ta sig till sin plats för träning blir således ett träningspass i sig. Träningsväska ska kånkas på bussar eller t-banor. Med lite tur kommer man fram, om det inte blåst upp löv på vägen eller uppstått ett signalfel på spåret. Då är det bara vackert att börja vandra mot järnparadiset, en vandring som i vårt klimat bäst kan liknas vid Lillefots‌ resa till den stora dalen. Inte hjälper det om man har egen bil heller, för vägen är igensnöad året om, känns det som. Och hur man än bor så verkar gymmet alltid ligga i andra änden av staden. Så om man har turen att faktiskt komma fram, och på vägen undvikit både att frysa ihjäl och bli tagen av Storfot‌ , ja då har minst en timme passerat. Omtöcknad står du snöblind i entrén och försöker komma ihåg vad det var du skulle träna idag. 

Vardagsmat.
Men, säger du som just funderat på att börja träna, det här låter ju helt sjukt? Det låter ju rent av hemskt? Att träna och leva träningsliv verkar ju vara värre än att behöva bevittna när Trump‌ svors in som president? Och jag förstår att det kan verka så. Att allt det här runt omkring är alldeles för omständligt och jobbigt. Men vet du vad? Det är det inte. För när kroppen svara på träningen, när hjärna och muskler är i fullständig i harmoni, när lungor och hjärta jobbar för högtryck... då kommer allt att klarna för dig. Du kommer inse att din träning är värd allt det där slitet vid sidan om. Tusen gånger om till och med. 

Tro mig. Det är värt det. 

Det är alltid värt det! 

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024