Du ska inte göra det här

Handfasta tips för en trevligare träningsvärld.

Sebastian Avindell

Om du, kära läsare, läst något jag tidigare plitat ned så vet du förmodligen ett par saker om mig. Ett: jag brukar så gott som alltid förespråka tolerans i största möjliga mån, oavsett om det gäller mat, träning eller favoritfärg. Två: jag försöker så gott som alltid förmedla mina ståndpunkter men glimten i ögat, helt enkelt därför att det blir lite roligare så. Gravallvarlig journalistik, om man nu kan kalla dessa alster för något journalistiskt, finns det alldeles för gott om. Men idag gör jag ett avstamp från toleransens gyllene väg. För, idag ska vi nämligen tala om sådana saker du absolut INTE ska göra. Inte under några som helst omständigheter. Så, kära läsare, läs och begrunda. Men kom också ihåg det där med glimten i ögat, okej?

Du ska inte ge tips på gymmet

Vi får utgå ifrån att de allra flesta som sprider sin fantastiska kunskap åt andra på gymmet gör det av välmening. De vill hjälpa till, se till att ingen gör sig illa eller förstör utrustningen. Men, jag tycker mig se ett visst mönster i detta beteende. De som konstant påpekar för människor vad de gör för fel på gymmet brukar inte göra så mycket annat. De kryssar liksom runt, från person till person och slänger ur sig goda råd som om det vore reps i bensparken. Men, det är inte som så att alla vill ha dina tips. De kanske inte vill bli avbrutna mitt i en löptur på bandet, då de måste dra ur sina hörlurar för att sedan lyssna till en miniföreläsning om varför kardio inte ska göras före styrketräning. Har de inte frågat dig så är de, hör och häpna, kanske inte intresserade av vad du har att säga. Det är en annan femma om något villrådigt står framför en maskin och uppgivet kliar sig i huvudet. Klart man ska hjälpa till då. Men i övrigt när det nog bäst att låta främmande folk träna i fred. Oavsett hur mycket bättre du anser dig veta.

Du ska inte bry dig om vad andra äter

Borta är den tid då gemene mans matlådor var av metall och fyllda med falukorv och potatis. Numera luktar varje lunchrum likt en basar i innersta Asien varje gång det vankas mat på jobbet. Och det är en fantastiskt bra sak! Med denna kulinariska revolution har även antalet sätt att äta på blivit tusenfalt fler. Förr åt man när man var hungrig. Punkt. Nu för tiden kan man välja att inte äta alls, äta då och då, äta bara fett och protein eller att få sin föda helt från växtriket. Också alldeles utmärkt. Men jag ska berätta en hemlighet. Om ingen frågar dig varför du äter som du gör, så är de förmodligen inte heller intresserade av höra om det. De vill inte ha en föreläsning om varför periodisk fasta, milkshakes på sjögräs och havssand eller jordgubbar doppade i kokain är det bästa alternativet man kan tänka sig att äta. Det kanske svider att höra, men så är det. Låt helt enkelt maten tysta mun. På samma vis är det med det omvända. Ingen vill veta vad du tycker om deras val av mat. Inte någonstans någonsin har en person vars matlåda just blivit kritiserad och hånad av bordsgrannen, brustit ut i ett "Vet du, det har du alldeles rätt i! Jag ska genast ändra mitt liv på grund av det du sa!"
Här gäller helt enkelt samma regel som på gymmet – frågar någon, sprid då sin allvetande kunskap. Om ingen säger något, utan allmänt pratar om vädret och Leif GW Persson, föreslår jag att du gör samma sak.

Muskler är för alla, oavsett vad du råkar tycka om den saken

Tyvärr har inte medeltiden riktigt lämnat oss ännu, trots att det passerat 700 år sedan epoken tog slut. För, fortfarande finns det individer som tycker att det här med muskler är något som ska sitta på en manlig kropp. Punkt. Om en kvinna vill bygga muskler så vaknar denna medeltida relik snabbt till liv, som en zombie byggd av dåligt självförtroende och inskränkthet. "Du ska inte lyfta vikter", heter det då, för "då kommer du snart se ut som en kille!". Som om muskler vore något manligt epitet, enkom reserverat för dem som råkat födas med en penis. Man skulle kunna spy av att höra hälften, inte sant? Så här enkelt är det: muskler är till för alla, oavsett om de räknar in sig själva som en han, hon, hen eller någonting annat. Vad du råkar anse om den saken är det ingen som bryr sig om. Om du tycker att muskulösa kvinnor är något som sticker i ögonen är det problemet ditt, inte deras. Jag för min del har rätt svårt för folk med företrädesvis BMW, som verkar finna det omöjligt att använda sin blinkers på ett normalt vis. Men, det betyder inte att jag känner mig tvungen att vädra den åsikten i tid och otid. Jag inser helt enkelt att någonstans ligger det problemet mest hos mig själv, inte hos andra. Och på samma vis borde du muskelhatare resonera. Muskler eller inte, tunn som tjock- rätten till sin egen kropp är just det, rätten att själv få bestämma i vilken kropp man vill leva i. Vad du sen tycker om den saken, ja det är det få som bryr sig om. Ungefär som med BMW:s och blinkers, om du förstår vad jag menar?

Så. Nu har jag predikat färdigt. Förhoppningsvis orkade de flesta av Er läsa enda hit. Och för det tackar jag Er, kära läsare. När man tänker efter är väl inte det här så himla komplicerat, eller hur? Använd sunt förnuft och låt folk leva sina egna liv, tills de ber om du åsikt, helt enkelt. Svårare än så behöver det inte vara.

Och just det. En sak till. Om du har en BMW. Kan jag inte då få be dig att använda blinkersen, åtminstone då och då?

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024