"Du som är så duktig..."

Ibland vill jag bara ropa högt att det här är som jag är.

Sebastian Avindell

"Jaha? Har du varit och tränat nu igen? Innan jobbet?"‌ .‌ Lite förbryllat ställer du in matlådan i kylskåpet och försöker komma på något bra att säga. Det kollegan just sa, sades inte som om det vore något bra. Snarare tvärtom. Nästan på samma sätt som om du varit ute och klubbat säl innan du eftersvettandes steg in på jobbet. Men, du kommer inte på något direkt bra svar. Hasplar bara ur dig ett "Ja...jo det har jag"‌ . Lite som om du har något att skämmas över. Som om du tror att du är någon. 

Jag säger givetvis inte att det alltid är såhär för mig. Men det förekommer. Du känner måhända själv igen dig, eller? Kanske får du gliringar för att du sprungit innan du kommer till arbetet på morgonen. Möjligen för att du efter en lång och slitig arbetsdag hänger på dig gymväskan och ger dig iväg mot gymmet eller boxen. "Va? Ska du gå och träna nu? Du har ju jobbat hela dagen?"‌ Som om det faktum att man arbetat helt utesluter någon annan aktivitet för kvällen än att krascha på soffan, eller för den delen ta en after-work. Och på något vis ska vi som tränar efter eller innan jobbet få veta att den sortens beteende inte riktigt är okej. Som om vi vore någon sorts udda excentriker. Som om vi borde skämmas över att vi väljer att vara så fysiskt aktiva på vår fritid. Oss kan man skratta lite åt i smyg. "Träna innan jobbet?! Höhö, vilken stolle!"‌

Allt för ofta möts jag av argumentet "det är ju lätt för dig, du som är så duktig"‌ , när mina något speciella träningstider kommer på tal. Det gör mig alltid lite illa till mods. För, jag är inte på något sätt "duktigare"‌ än någon annan. Det faller sig bara som så att jag måste träna när andra sover, om jag ska få ihop livspusslet. Inte på något vis handlar det om att jag vill visa mig på styva linan för andra. Hade jag velat det, ja då hade jag bara tagit med mig träningsväskan till jobbet, och slängt lite vatten i ansiktet på närmsta personaltoalett, så hade den saken varit utagerad. Frustande kunde jag ha stånkat fram att här hade det minsann tränats för glatta livet hela arla morgonstund, fast jag egentligen snoozande legat i sängen tills nästan alldeles nyss. Men det är ju inte för någon annans skull jag gör det här, eller hur? Nej, det är helt och hållet för min egen. 

‌ Nej, sanningen är helt enkelt den att jag älskar att träna. Punkt och finito. Varken mer, eller mindre.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag är således inte en duktig individ, någon som har begåvats med ett psyke som Bruce Lee‌ eller med Rich Froning‌ -frenesi. Inte heller försöker jag genom mitt tränande få någon annan att framstå som lat, eller i dålig dager. Jag drivs inte av något instagram-komplex, där driften efter att få posta coola träningsbilder får mig att dag efter dag dra min lekamen till boxen/gymmet. Nej, sanningen är helt enkelt den att jag älskar att träna. Punkt och finito. Varken mer, eller mindre. För, det finns nog få saker i världen jag uppskattar så mycket som att få känna musklerna arbeta. Det är min passion, mitt ankare som får världen att bli begriplig och min ventil för att få ur mig alla de där känslorna som inte är till någon nytta. Det är allt. Jag älskar det jag gör så innerligt mycket att jag inte ens reflekterar över att jag är uppe och tränar medan andra sover. Det är som att borsta tänderna, jag bara gör det. Och precis som om jag skulle strunta i att borsta tänderna en dag, så känns det inte rätt att ha en dag utan träning. Det liksom skaver i själen om jag inte får röra på mig. 

Eftersom detta fenomen är så självklart för mig har jag aldrig riktigt förstått hur det kan upplevas som nästan provocerande för andra, att jag är ambitiös med min träning. Det hade ju varit en sak om jag spelat "Eye of the tiger"‌ i en bergsprängare på jobbet, på högsta volym, varje gång jag skulle träna. Samtidigt som jag vrålade att här ska minsann tränas. Men, det gör jag ju inte. Därför har jag ibland svårt att förlika mig med något nedvärderande kommentarer kring hur mycket, hur ofta och när jag väljer att träna. Särskilt när någon säger att jag är "duktig"‌ .

Jag kan för all del förstå att människor vill vara trevliga när de upplever mig som duktig. Och det kan jag även ta som fint beröm. Men ibland vill jag bara ropa högt att jag inte är duktig- det här är bara som jag är. Och jag skulle inte kunna leva på något annat vis. Träning finns i mitt blod, min själ och mitt väsen. Så. Jag är inte duktig – jag bara älskar träning. 

Mer rörelseglädje åt folket!Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023