"Du tränar för mycket!"

Varför får vi som tränar så ofta stå vid skampålen?

Sebastian Avindell

Det finns mycket här i samhället som jag skulle vilja ändra på. Folk röker, dricker för mycket alkohol, är alldeles för stillasittande och äter snabba kolhydrater så det fullkomligt rinner ur öronen på dem. Vidare breder rädsla, rasism och trångsynthet ut sig så till den milda grad att jag ibland får svindel när jag inser att mina barn ska tvingas växa upp i det här samhället. Som tur är finns en stark debatt kring människors lika värde, vilket ändå tänder hoppets låga hos mig. Annat är det med hälsofrågor.

Grubbla lite på när du senast hörde någon på din arbetsplats ifrågasätta varför en kollega röker. Har det någonsin hänt? När du gjort det kan du för all del också skänka en tanke åt när någon på jobbet senaste föreslog en alkoholfri afterwork? Eller om det på något möte, konferens eller fika någonsin erbjudits något som ens kan misstänkas innehålla naturliga ingredienser? Alla vet att rökning, alkohol och risig kost är rätt dåligt för den som vill leva ett friskt, långt liv. Trots det så är det inte de sakerna som får på tafsen dagligen. Nej. Istället finns det en helt annan grupp som får stå vid skampålen. Som får bära korset.

"Va? Har du tränat innan jobbet? Hur dags gick du upp då? Klockan fem?! Det där kan ju inte vara sunt! Du tränar för mycket!‌ " Jag törs nog gissa att en hel del av er, kära läsare, känner igen sig i citatet ovan. Du är troligen rätt lik mig själv. En person som gillar att träna. Som tycker det är livet. Du älskar endorfiner och svett, muskler som krampar och den fantastiska känslan av att helt jobbat slut på kroppen fysiskt. Själv tycker du inte att det är så märkligt. Det är bara den mest naturliga saken i världen – träning. Men, för många andra individer verkar du vara något högst exotiskt, ja nästan provocerande. 

Det skulle liksom inte spela någon roll om du så stod bredvid en kollega som hällde i sig rödvin, samtidigt som denne rökte och käkade en trippel capricciosa samtidigt. Skulle du nämna att du tränat innan jobbet så är det du som får de verbala smockorna. Uppläxning om hur träningshetsen i samhället skapar osunda och onåbara ideal. Och där står du, kära läsare, och skrapar lite förstrött med foten i golvet. Vet inte riktigt vad du ska svara din gravt överviktiga, kedjerökande och Gorbys-ätande kollega. Är det måhända ditt fel att samhället ser ut som det gör?

Låt mig göra en sak väldigt klar innan vi fortsätter: jag är oerhört liberal vad gäller andra människors val här i livet. Jag gillar citatet som överkonstapel Bastian‌ i "Folk och rövare i Kamomilla stad" myntat: "Man ska aldrig skada andra, man ska alltid hjälpa till. Men i övrigt får man göra som man vill‌ ". Jag vet, en aning flummigt, men ni förstår budskapet. Vill folk röka, supa ned sig och äta skräp dygnet runt, ja låt dom då göra det. Jag dömer ingen. Att det sedan är rätt dumt kan vi för all del försöka informera om. Men vad jag inte riktigt kan förstå är att vi som försöker röra på fläsket, vi som för det mesta tackar nej till wienerbröd och Jägermeister... det är liksom vi som är dom dumma? För att vi tränar för mycket, försakar våra nära och kära när vi tränar och snart kommer fastna i både dopning och anorexi om vi inte skärper oss? Varför ska vi behöva finna oss i att bli finurligt uppläxade nästan dagligen?

Jag har heller aldrig riktigt förstått vad denna attityd bottnar i. Varför är det öppen jaktsäsong på oss som älskar träning, men inte på de som exempelvis röker? Ja, jag vet att förbud och liknande breder ut sig vad gäller det, men det allmänna attityden är något annat. Aldrig har jag hört någon påpeka att "du vet, rökning är rätt dumt. Du kan få cancer och dö. Plågsamt, dessutom‌ ", när kollegan gör sig redo för en paus med cigaretten i högsta hugg. Och då arbetar jag ändå inom sjukvården. Jag har däremot fått höra otaliga gånger hur märkligt det är att jag tränar så ofta och att jag måste göra "något roligt också, istället för att bara träna‌ ".

Tänk dig bara tanken att man skulle göra tvärtom. Börja kommentera att "jaha, såg att du var ute nu i helgen igen?!‌ " eller "inga grönsaker i matlådan idag heller? Det var ju kanske inte så smart.‌ " Lägg där till att du med ett lätt hånflin skulle kommentera att kollegan nog borde börja se upp med sitt midjemått, ja, då skulle du nog bli inkallad till chefen innan dagen var slut.

Ändå bottnar ju båda sakerna i precis samma sak, våra livsval. Vad vi väljer att göra med våra kroppar. Och, om det inte anses okej att fälla kommentarer åt ena hållet... varför är det då helt acceptabelt att göra det åt det andra? Särskilt när det är alldeles uppenbart och självklart att vårt samhälle behöver mer träning och rörelse, snarare än mindre. Så nej. Jag tränar inte alls för mycket. Jag tränar precis så mycket som jag vill göra. Det är mitt val. Och nej, jag har inte bett om att du ska förmana mig om hur jag ska leva mitt liv. Precis som att jag inte berättar för dig vad jag tycker om rökning, afterwork och snabbmakaroner i matlådan fem dagar i veckan. Varför? Därför att jag inte har med det att göra. Och det gäller liksom åt båda hållen. Så det så.

Mer rörelseglädje (och mer träning!) åt folket!



Liknande artiklar
Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024