Håll dig till det som funkar

Hur du ska tänka och prioritera för att få ut maximalt av dina träningsansträngningar.

Alex Danielsson

Håll dig till det som funkar

Så där. Då var latmaskperioden, även kallad sommaren, över för den här gången. Dags att ta tag i allt det där väsentliga igen, som träningen och hålla mig till det som funkar. Fasen vad jag ska träna nu! Minst fem kvartar i timmen!! NU SKA JAG FAN KOMMA I FORM!!!

Känner du igen dig? För många av oss blir alla veckor av ansamlad inaktivitet och tillhörande överkonsumtion av i princip allt som kommit vår väg till slut för mycket. Kanske framträder den alarmerande verkligheten när vi inser att den nyvakna reflektionen i badrumsspegeln faktiskt, på alla plan, matchar de senaste månadernas närmast chockerande tomma träningslogg?

Det är ju vanligtvis då vi utsätter oss för dessa karaktärsmässiga lappkast. Det är liksom då vi med en illa kvävd gäspning knyter näven i en pånyttfödd beslutsamhet. Nu ska det bli ändring, minsann. Ofta med fler planer än tidigare, fler löften, fler högtflygande ambitioner om både frekvens, intensitet, utveckling, styrka och prestation, men även variation, komplexitet och holistiska tankar om en homogent genomträngd superkropp.

Och hur brukar det gå? Exakt. Sådär. Och tro mig, jag har såklart varit där själv, kanske fler gånger än de flesta (jag är ju liksom äldre än de flesta). Därför kan jag med fog säga att de allra flesta överambitiösa satsningar vi gör också förblir just överambitiösa. Och därför stannar många av dem som blyertsrester på ett anteckningsblock. Håll dig till det som funkar istället.

Så istället för att spänna bågen förbi din egen bristningsgräns, se till att fokusera på det som verkligen fungerar och det som verkligen är väsentligt. Mina +35 år i gymmet har hjälpt mig att vaska fram följande lista:

 1. Skippa jiddret‌
  Lägg kabelcurls och pecdeck åt sidan. Satsa istället på övningar som knäböj, marklyft, bänkpress, chins och militärpress. Det är övningar som betyder något och där du inte slösar bort din tid och energi.
 2. Våga ta i‌
  Sluta löka och att dra benen efter dig när du är på gymmet. Se istället till att göra ditt yttersta för att överträffa dig själv från förra passet. Ta inga fångar och gör inget halvdant.
 3. Satsa på att bli stark‌
  Pump är trevligt, och i vissa fall även givande. Men det är i hög grad subjektivt. Genom att istället satsa på att hela tiden bli starkare så gör du målen med träningen mer konkreta och därmed roligare. Tänk också på att en stark muskel är en stor muskel.
 4. Kom tillbaka snart‌
  Vila är en viktig parameter men jag menar att väldigt få behöver så mycket vila som det oftast hävdas. Se till att vila när det är tråkigt att träna, när du är sjuk eller får förhinder. Men i övrigt – kör på! Frekvens äger.
 5. Ät‌
  Utan mängder av bra mat blir det inga resultat. Punkt. Och med bra mat menar jag ägg, havregryn, kött, fisk, fågel, ris, pasta, potatis, grönsaker, nötter, ja, du fattar. Ät när du är hungrig, och håll på tills du blir mätt.

I vilken mån detta passar dig är såklart oklart. Men jag kan i det närmaste garantera att du med denna lista i handen kommer uppleva mindre förvirring, färre brutna löften till dig själv och en tydligare strategi för hur du ska agera i gymmet här i höst.

Och resultaten blir ju såklart därefter. Ta hand om dig där ute.

Alex


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023