Hedoni och träning

Vad har hedoni och hänfördhet med tunga lyft att göra? Varför vinterbadar varenda mellanchef i Sverige?

Clara Fröberg


Ingen har väl missat att det pågår en global pandemi (förutom Jared Leto som var på retreat). Även om inte alla just nu jobbar hemifrån framför en dator så har livet för de allra flesta förändrats under det senaste året. Vi ses inte i stora sällskap. Vi tränar inte på samma sätt i grupp. Singlar vittnar om att det dejtas och liggs mer sällan. Vi har inte så mycket wow-känsla i vardagen. Det pirrar inte. 

Jag tränar knappt på gym längre och hemmaträningens bulgarian split squats med kettlebell ger långt ifrån samma känsla som en ryggdunk efter en tung knäböj med kompisarna. 

Senaste avsnittet av Kropp och själ i P1 handlar om att bli hänförd. Ett barn som upptäcker en pinne på vägen hem från förskolan och måste stanna för att utforska den. En pinne ger wow-känsla. Eller en Åh fan-känsla som alla som jobbat med nyheter känner igen som det som efterfrågas för en klickbar artikel. Som vuxen har jag funnit åh fan-känslan i matlagning, sex och träning. När jag var tonåring kunde jag ligga i timmar i min säng på rummet och lyssna på musik och gråta ögonen ur mig utan anledning. Bröstet kändes som att det skulle spricka och alla organ var som på utsidan. I gymnasiet brukade jag och en kompis åka tunnelbana med hög musik i lurar. Vi åt varsin kladdig äppelmunk och utmaningen var att sitta där mitt emot varandra med socker i hela ansiktet och dundrande musik utan att få slicka oss runt munnen. 

Som vuxen försvinner det där bitvis. Åh fan-wow-känslan. Den uppstår dock i en orgasm berättar författaren Tove Jonstoij som är medförfattare till en bok om förundrans roll i pedagogisk verksamhet och som medverkade i Kropp och själ. "Förundran är att ha kvar den ursprungliga förmågan att bli glatt överraskad av någonting man upptäcker, känner eller ser. Förundran rymmer också att ta ett kliv tillbaka och tänka: kan det vara så här!” säger hon. Jag kan ibland förnimma känslan efter det första glaset vin, när alkoholen går upp i hjärnan och jag lyckligt rör i en sås som puttrat ett tag på spisen. Men det är mer och mer sällan en åh fan-wow-känsla i livet just nu.

ASMR, Autonomous sensory meridian response, att lyssna på behagliga ljud eller titta på filmer där någon skär rutmönster i en tvål beskrivs också som en orgasm för hjärnan. Själv gillar jag att kolla på hydrauliska pressar som mosar diverse föremål i slowmotion. Är det vår jakt på hänfördhet och wow-känsla som skapar önskan om att rysa att välbehag? Och varför är det viktigt för vårt välmående?

Enligt epidemiologen och socialforskaren Nicholas Christakis som skrivit boken Apollos Arrow kommer vi år 2024 vara återhämtade efter pandemin. Då kommer vi se “mer ohämmad sexualitet, en explosion av sociala kontakter och mer konsumtion”. Samma sak hände efter spanska sjukan för hundra år sedan.

Vad är det då som gör att vi drivs av en inre hedonist som längtar efter att få vältra oss i mat, dryck och dekadens? Och vad har det med träning att göra? Till och med älgar sägs berusa sig med jästa äpplen (men ingen har tagit blodprover på dem så det kan vara en myt). Jag vill känna livet i mig! Som Abbes pappa i Astrid Lindgrens Madicken sa. Är det kanske så enkelt bara? Idag har jag dock bytt ut ungdomens stök och fylla mot en del bättre vanor. Som till exempel träning. Men jag vill ändå gärna, framför allt för kvinnor, slå ett slag för njutning och lathet. Att få vara hänförd med jämna mellanrum. Men tomheten av synk och flow ihop med andra människor ekar i mitt liv under pandemin. 

När jag förra veckan läste Sara Martinsons bok Knäböj - om kvinnor och styrketräning – gav den mig ett kvitto på varför jag bytt ut vissa dekadenta delar av mitt liv mot styrketräning och allra helst med en skivstång. I första kapitlet berättar hon om första gången hon såg en annan kvinna utföra ett ryck och hur det förändrade hennes liv. Hon började tänka på ryck när hon somnade. Hon tänkte på ryck när hon vaknade. Jag minns plötsligt tillbaka när jag som postgravid och ledbruten identitetssökande kvinna första gången drog ett marklyft som vägde mer än min kroppsvikt och fick just den där Åh-fan-wow-känslan. Jag kände power. Något som träning aldrig tidigare hade varit för mig. Med en historik som frisksportande motionär hade både styrke- och konditionsträning varit något som fyllde mitt liv med en negativ känsla, något jag gjorde för att styra min kropp. För att den skulle se ut på ett visst sätt. Eller för att jag var lat om jag inte sprang intervaller på löpband så det brände i lungorna. Jag kände mig ofta trött och svag. Och klen. Helt plötsligt kände jag power. Och att min kropp var kompetent och cool. Åh fan, jag är stark. En helt amazing känsla.

Att se en perfekt tajmad utlåsning av ett sumomarklyft har jag någon gång associerat till att dra ut en vinkork ur en flaska när den poppar till. Popp! Så jäkla snyggt. Jag kan rysa och hänföras. Senast idag grät jag en skvätt när en vän böjde sina efterlängtade 130 kg på en ickepublik maxning i en liten lyftarklubbskällare. Inga svingar i vardagsrummet eller Gud förbjude toarulleburpees kan ge mig den där känslan. Av muskler som spänns och sväller och en rörelse som utförs med stilistisk perfektion. Att jag saknar det förjävla mycket är en stor underdrift.

Och jag tror det är därför varenda kotte som kan ta sig till en isvak just nu hoppar ner i det där vattnet så fort tillfälle ges. Jag gör det också. Vi vill känna nåt. ”Jag vill knarka!” som Elin sa i filmen Fucking Åmål. Och jag tror att det är precis det vi behöver. 

Om du liksom många personer jag under min tid som tränare mött försöker effektivisera ditt liv, klockar dina intervaller och för statistik över dina lyft, samtidigt som du balanserar ett yrkesliv med någon form av karriär, och känner kravet på att ha en eldig relation med den där personen du bor med som ibland glömmer packa barnens gympapåse. Då kanske det inte är mer mätbara aktiviteter och prestationsfyllda mål du behöver. Du kanske bara behöver blocka lite tid i din kalender och hitta den där grejen som ger dig en Åh-fan-wow-känsla. Som hänför dig. Om det är av att dra en runk, slå en perfekt bea, göra ett ryck eller hoppa i en isvak spelar ingen roll. Jag tror att det är viktigt.

Så ses vi 2024. 


Photo by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023