Hur ofta bör du byta övningar för maximal muskeltillväxt?

Vi har alla hört hur viktigt det är att “chocka musklerna” för att få dom att fortsätta växa. Men hur ligger det till med det – egentligen?

Mathias Wärnström

Nej, tvärtemot vad många tror, eller vill tro, så är det förmodligen ingen bra idè att byta övningar speciellt ofta. Anledningen till detta är att det går emot en av kroppens grundläggande anpassningar till träning, och stress överlag. Det vill säga att; över tid, ju mer du utsätter kroppen för någonting, desto bättre blir den på att hantera detta.

Exempelvis, vill du bli riktigt bra på kampsport så behöver du öva på just dessa grundläggande rörelser igen, igen, igen, igen och igen. En bra lärare inom en given färdighet kommer inte att byta ut dina övningar konstant eller ens ofta, speciellt inte om du är relativt ny inom området. Det finns alltid (läs: bör finnas) en långsam men logiskt strukturerad progression för att nå den givna ändamålet.

Hur relaterar detta till styrketräning?
Jo, om du roterar övningar alltför ofta så innebär detta att kroppen aldrig riktigt hinner vänja sig vid varje specifik rörelse. Den hinner inte vänja sig tillräckligt för att bli bra på det du utsätter den för.

För att lära sig cykla när man är liten så behöver man öva, öva, öva, öva och öva tills det sitter. Om du istället skulle öva på att cykla en vecka för att under kommande tre veckor öva på någonting annat, ja då skulle du inte längre vara så bra på att cykla när du provade igen. Först när denna grundläggande kompetens finns så kan du “pausa” gamla färdigheter och sedan komma tillbaka till dessa vid ett senare tillfälle utan större förluster.

Exempelvis, anta att du lärde dig cykla ordentligt när du var liten. Nu idag, även om du inte cyklat på fem år, så kan du fortfarande det utan problem. Du har förmodligen en invänjningsperiod på några minuter, sedan är det som att du aldrig slutade cykla. Detta då du övade så pass mycket när du var liten att det sitter kvar mer eller mindre permanent.

Detsamma gäller även med språk; har du väl lärt dig det ordentligt en gång så går det väldigt snabbt att komma tillbaka till samma nivå, trots att du inte använt det på åratal.

Om vi tar övningen bänkpress som ett exempel; De första veckorna när du påbörjar träningen med en ny övning så uppstår en “chockfas” i kroppen. Detta då kroppen inte är van vid den nya övningen och behöver därför inleda alla möjliga former av adaptioner för att hantera denna. Efter några veckor så är bänkpressen inte längre en lika stor stor chock för kroppen. Detta är bra, riktigt bra.

Bra för att det innebär att kroppen istället kan fokusera på att bli starkare och bättre på övningen, istället för att “försöka överleva den nya chocken”. För som jag skrivit om i en av mina tidigare artiklar (Varför vi inte alltid kan träna hårt), så kommer kroppen alltid att prioritera att först och främst återhämta sig från den upplevda stressen. Efter det kan eventuella extra adaptioner ta vid (som ökad styrka och muskeltillväxt). Detta är varför den så kallade “repeated bout effect” förmodligen är ett fördelaktigt fenomen för musketillväxt och styrka. Denna innebär att ju mer du utför en övning, desto mindre skada kommer muskeln att ta då den anpassar sig och vänjer sig vid övningen. Detta i sin tur leder till att ju mindre skada muskeln tar, givet att den fortfarande stimuleras tillräckligt, och ju effektivare återhämtningsprocessen kan göras, desto mer tid och energi har kroppen över till att förverkliga adaptionerna som vi är ute efter.

Varför variera överhuvudtaget isåfall?
En högst rimlig fråga. Den största anledning är förmodlingen för att minska skaderisken, mer specifikt för förslitningsskador. Om du repeterar samma rörelse igen och igen, och igen under en väldigt lång tid, så kan detta leda till viss problematik med förslitnings-/överbelastningsskador. För att ge detta ett perspektiv så behöver man bara kolla på valfritt yrke där man repetitivt utför samma rörelser år ut och år in. Frisör, kontorsjobb och exempelvis flertalet hantverksjobb – många av dessa kan ge upphov till kroniska problem, speciellt om man inte tränar vid sidan av. Addera till detta de stora krafter som det innebär att lyfta tunga vikter så kommer det förr eller senare sannolikt leda till någon sorts fysskt problem. Så av primärt denna anledning är det förmodligen en bra idé att då och då variera träningen. Variation för att ge musklerna och kanske främst lederna andra belastningsvinklar och rörelsemönster samt en paus från att påfrestas på exakt samma sätt varje gång.

Förmodligen finns där även en viss positiv effekt på muskeltillväxten av strategisk variation. Som nämdes ovan så inleder kroppen anpassningar för att göra en övning så pass ofarlig som möjligt. Detta är en bra grej. Bra då det tillåter oss att fokusera mer på att addera vikt och volym samt att bli bättre på det tekniska utförandet.

Men det finns möjligen även en annan motsatt aspekt, där ju mer man utför en övning kan successivt ge allt sämre tillväxt. Denna modell är dock mer teoretisk och kan till del kompenseras genom att vi kontinuerligt blir starkare i övningen.

Men, av dessa anledningar är det förmodligen en bra idè att se det som en delikat balans, en balans mellan att inte utföra en övning under en så kort tid att kroppen inte känner sig säker nog att tillåta muskeltillväxt. Men att samtidigt inte utföra den så pass länge att det leder till förslitningsskador eller att kroppen inte längre ser övningen som tillräckligt stressande för att behöva skapa nya muskler överhuvudtaget.

Så, vad betyder detta i praktiken?
Om vi byter övningar för ofta så kommer kroppen alltid att vara i ett mer eller mindre stadie av “chock”, vilket är suboptimalt för att lära sig nya tekniker, öka i styrka och således också i muskelmassa. Kroppen behöver en viss invänjning vid nya rörelser innan dom anses säkra nog för att effektivt börja producera mer styrka, muskelmassa och teknik. Men vi behöver samtidigt ha i åtanke att om vi aldrig byter övningar, så kommer vi förmodligen ansamla förslitningsskador och möjligen inte växa optimalt.

Detta innebär också att det är viss skillnad på hur lång tid ovanstående fas tar, beroende på hur komplex och stressande övningen ifråga är. Överlag så kan man säga något likt följande:

1) För stora flerledsövningar som involverar många muskler/ leder och kräver väldigt mycket teknik: Behåll övningen minst 3-12 månader innan byte. Där 3 är för någon som är mer avancerad och 12 för någon som är på andra sidan av spektrumet.

2) För isolationsövningar som involverar mindre muskelgrupper, oftast bara en led och knappt kräver någon teknik-inlärning: Behåll dom minst ca 1-6 månader. Där 1 är för den som är mer avancerad och 6 för någon som är på andra sidan av spektrumet.

Praktiska exempel & periodisering
Låt oss ponera att du inför ditt nya träningsblock bestämt att du ska köra följande övningar för bröstmuskulaturen.
Dina två flerledsövningar är: bänkpress & lutande bänkpress.
Till detta adderar du två enledsövningar: cable flyes & lutande hantelflyes.

Detta innebär då att du förmodligen gör bra i att bibehålla bänkpressen och lutande bänkpressen i minst 3-12 månader innan du byter ut dom. Hur länge beror främst på hur långt du kommit i din träningsutveckling. Om du bara tränat 1-3 år är förmodligen 12 månader en bra tid. Om du däremot tränat i likt 10-15 år, eller mer, så är förmodligen mer likt 3 månader ett bra tidsintervall.

Samma resonemang gäller även enledsövningarna, men där det snarare handlar om 1-6 månader. Så om du efter 1 månad känner att du inte längre får ut så mycket av cable flyes + lutande hantelflyes, så är det möjligen en god idè att byta. Bytet kan vara till något så simpelt som lutande cables flyes och vanliga hantelflyes istället. Ibland räcker det gott att bara ändra lite på greppet eller vinkeln, variation är variation. Därav är det inte alltid nödvändigt att byta ut hela övningen.

Nedan är några exempel på hur periodiseringen av övningar för 1) nybörjare, 2) någon mer erfaren och 3) någon avancerade skulle kunna se ut. Exemplen är för hur variationen av övningar för bröst-träningen skulle kunna se ut. Samma principer kan dock tillämpas för samtliga muskelgrupper och övningar.

Exempel för nybörjare (ca 1-3 år):
Månad 1-6:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Cables Flyes + Lutande Hantelflyes
Månad 6-12:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Lutande Cable Flyes + Hantelflyes

Exempel för erfaren (ca 3-6 år):
Månad 1-3:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Cables Flyes + Lutande Hantelflyes
Månad 4-6:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Lutande Cable Flyes + Hantelflyes
Månad 7-9:
Flerledsövningar: Hantelpress + Lutande Hantelpress
Enledsövningar: Pec Dec + Lutande Hantelflyes
Månad 10-12:
Flerledsövningar: Hantelpress + Lutande Hantelpress
Enledsövningar: Cable Flyes + Lutande Cable Flyes

Exempel för avancerad (ca 7-10+ år):
Månad 1-2:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Cables Flyes + Lutande Hantelflyes
Månad 3-4:
Flerledsövningar: Bänkpress + Lutande Bänkpress
Enledsövningar: Lutande Cable Flyes + Hantelflyes
Månad 5-6:
Flerledsövningar: Hantelpress + Lutande Hantelpress
Enledsövningar: Pec Dec + Lutande Hantelflyes
Månad 7-8:
Flerledsövningar: Hantelpress + Lutande Hantelpress
Enledsövningar: Cable Flyes + Lutande Cable Flyes
Månad 9-10:
Flerledsövningar: Bänkpres Brett Grepp + Lutande Maskinpress
Enledsövningar: Lutande Hantelflyes + Hantelflyes
Månad 11-12:
Flerledsövningar: Bänkpres Brett Grepp + Lutande Maskinpress
Enledsövningar: Nedåtlutande Cable Flyes + Pec Dec

Avslutning
Att variera övningar under träningskarriären har högst troligen sin plats för maximal muskeltillväxt. Men, kom ihåg att denna variation bör ses som just det; strategisk variation baserat på logiska och objektiva utvärderingar av din träning och progression i sin helhet.
Att försöka chocka kroppen "bara för att" är förmodligen ingen bra idè i detta avseende. Den enda som kommer bli chockad i slutändan, när du inte byggt så mycket muskler som du kunde ha gjort, är förmodligen du själv.


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024