Ingenmansland

Låt inte din ständiga strävan framåt hindra dig från att vara nöjd med det du redan har uppnått!

Viktor Källberg

Mäter armen fortfarande bara 41,3 cm!? Vad är det frågan om, jag har kört dubbla armpass varje vecka i flera månaders tid nu! För att inte tala om styrkan, jag har ökat knappa 5 kg i bänkpressen sedan Augusti trots att jag använder både vassle, gainer, kreatin och pwo. Väger jag fortfarande under 90 kg? Jag skulle ju vägt 95 till nyår, nu skiter sig hela deffen…

Det känns smått motsägelsefullt men samtidigt befriande att sitta och skriva dessa raderna. Jag är nämligen själv ett praktexempel på att hålla monologer som den ovan. Varför växer jag inte fortare, varför ökar inte styrkan i bättre takt, varför släpper inte fettet på gluteus som det borde och så vidare. Kampen med mitt inre jag tar aldrig slut, men skillnaden gentemot förr är att jag idag är medveten om stressen jag utsätter mig själv för med dessa tankar och att det gäller att tänka om. Förstå mig inte fel, att ha mål med det man gör är grunden till att utvecklas. Utan tydliga mål blir det svårt att veta vart man ska ta vägen, man fumlar på något sätt i mörkret efter lysknappen ovetandes både om vart man befinner sig eller rör sig emot.

Varför ser inte mina armar ut så här?

Det jag syftar till när det gäller att vara försiktig med målsättning är att det finns en negativ sida i och med den press man tenderar att sätta på sig själv. Om man inte kan hantera den pressen rätt, vilket jag återigen är grovt skyldig till, hamnar man lätt i ett väldigt nedlåtet och betungande tillstånd. När pressen växer sig för stor och stressen över att man konstant måste utvecklas men ändå inte gör det blir för hög så kan det vara lätt att tappa glädjen i det man håller på med. Tappar man glädjen i det man gör, ja då slutar man till sist att göra det. Slutar man att göra det, då uteblir resultaten helt och hållet och du kommer må ännu sämre över det faktum att du till sist gav upp. Det blir således en ond spiral om man inte lyckas hålla sina hjärnspöken i schack och misslyckas med att upprätthålla det positiva i vad man gör. För visst är det positivt att få hålla på med det man älskar dag ut och dag in! Alla har vi suttit i skolan eller på jobbet och otåligt stampat fötterna i marken i väntan på nästa pass som stundar någon timme senare. Alla har vi gått från gymmet toknöjda och känt att det var ett av de bättre passen på länge. Det behöver inte ha varit ett pass med tunga lyft över ditt personbästa utan det kan ha varit ett pass där du helt enkelt bara trivdes till max och gladde dig över att få hålla på med det du tycker om så mycket.

Kom ihåg att trivas i nuet.

Aldrignöjd är en hashtag som kan skådas på var och varannan bild på Instagram numer och återigen är vi nog många som känner igen oss. För nöjd blir man aldrig, trots att man uppnått de mål man en gång satt. Istället för att sätta dig belåtet på soffan när du väl tagit dina 100 kg i bänkpress kommer du nästan omedelbart att sätta nya mål att övervinna och således fortskrider kampen om att konstant förbättras så länge vi lever. Det är här den stora tjusningen i vårt gemensamma intresse finns men också här som den lömska falluckan lurar. I takt med att vi tar oss framåt och jagar nya mål är det viktigt att blicka tillbaka för att inse att man kommit en fantastiskt lång väg sedan man först satte fot på gymmet. Om man missar att göra detta är det lätt att tappa bort sig i sin utveckling och glömma att man faktiskt tagit sig framåt och istället bara fokusera på de mål man misslyckats med eller inte nått upp till. Om man istället kan glädjas åt processen samtidigt som den äger rum och på så sätt leva och trivas i nuet förhindrar man till stor del den negativa stress som annars lätt bryter sig in i huvudet och tynger ner en när ett eller flera mål inte uppnås just den här gången. När man konstant strävar framåt och bara har ögon på framtiden missar man det som händer i nuet. Detta synsätt tenderar att stänga in dig på en plats du egentligen inte vill vara, mellan nuet och framtiden, i Ingenmansland. För i framtiden är du inte, du har inte de där massiva klubborna du jagar än, och i nuet lever du inte heller för du kan inte glädjas åt att du trots allt lyckats bygga på dem hela 9 cm sedan du började. Med andra ord hamnar du i ett vakuum, något slags obefintligt tidsrum där du varken kan leva i och glädjas åt nuet pga att du ännu inte fulländat din fysik eller heller glädjas åt framtiden för dit har du inte kommit än. I Ingenmansland mår helt enkelt ingen bra.

Gör såhär istället. Gläds åt vem du är! Gläds åt att du faktiskt tagit dig i kragen och satt igång med träningen. Gläds åt vad du åstadkommit hitills! Lita på processen och på din egen förmåga! Som du redan bevisat för dig själv vid otaliga tillfällen fortsätter du att utvecklas även om du kanske önskar att takten på utvecklingen var något snäpp bättre. Gläds åt allt det här positiva istället och lev i nuet för faktum är att nuet är den enda tid vi någonsin kan leva i.

Glöm aldrig var du började. Här hade Viktor tränat ett år.

Man kan lära av det förflutna, man kan se hoppfullt på framtiden, men det är alltid i nuet vi måste befinna oss för det är där livet kommer att utspela sig. I Ingenmansland mår helt enkelt ingen bra.



Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024